Life&style

10 najčešćih pogrešaka koje se dogode pri kupovini cvijeća za dom

  • Svejedno je kupuješ li biljke za stan, balkon ili vrt - nekog "reda" mora biti
  • Cvijeće je predivno, ali treba obratiti pažnju na lišće
  • Ponavljanje je majka mudrosti, ali i elegancije. Kupi radije tri biljke iste vrste, ne jednu

Želiš stvoriti vlastitu cvjetnu oazu u kojoj se možeš fino opustiti uz knjigu i šalicu kave, a nikako ti ne uspijeva? Stoga donosimo 10 najčešćih pogrešaka koje pri kupovini u vrtnim centrima ili rasadnicima te kako ih izbjeći! 

1. POGREŠKA: Kupuješ samo cvijeće, a ne i lisnate biljke

RJEŠENJE: Svaki cvijet lijepo izgleda kad je u punom cvatu. Međutim, jesi li se ikada pitala kako će izgledati ostatak godine? Prije kupovine razmisli o lišću i strukturi biljke. Uključi primjerke biljaka sa spektakularnim lišćem kako bi tegle bile zanimljive i kad cvijeće nije na vrhuncu cvatnje.

2. POGREŠKA: Kupnja premalo biljaka iste sorte 

RJEŠENJE: Ovisno o veličini tegle i vrsti biljke, kupi najmanje tri iste biljke. Tri biljke iste vrste u nizu će izgledati vrlo elegantno. Čak se preferira šest ili više komada za ujednačen, dobro osmišljen izgled.

Možda vas zanima Što učiniti već ovog vikenda da bi tvoje pelargonije ljeti izazivale ljubomorne poglede Rubrika Life&style Life&style

3. POGREŠKA: Kupnja nezdravih ili oboljelih biljaka

RJEŠENJE: Lišće ti može puno reći o zdravlju biljke. Izbjegavaj kupovinu biljaka koje imaju smeđe, žute ili uvenute listove. Također pregledaj ima li na lišću kakvih oštećenja od insekata kao što su lisne uši ili drugih nametnika. Ne želiš da se štetočine prošire po drugim biljkana u stanu ili vrtu! Dakle, potraži biljke koje su bujne, živahne, sa zdravim lišćem.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aphids #leaflove #sunlight #green #bugslife

A post shared by Amanda Glaser (@mosaiccateyes) on

4. POGREŠKA: Odabir cvijeća u punom cvatu

RJEŠENJE: Nemoj biti zavedena biljkama s obiljem cvijeća. Umjesto toga one zdravog lišća i debelih pupoljaka. Neka biljke dožive vrhunac u tvom domu, a ne u rasadniku. 

5. POGREŠKA: Odabir biljaka s lošim korijenjem

RJEŠENJE: Drži se podalje od biljaka čije je korijenje tako nabijeno da izlazi iz tegle jer zapetljani korijeni guše biljku te joj oduzimaju hranjive tvari. Također izbjegni i one s nerazvijenim korijenom koje će stagnirati.

6. POGREŠKA: Ignoriranje naljepnica

RJEŠENJE: Plastične oznake koje strše iz posuda sadrže vitalne podatke o biljci. Osim zahtjeva za vodom i svjetlom - i vremena cvjetanja ako biljka cvjeta – navodi se i koliko će biljka narasti. Premda se može činiti očiglednim, pogreške kao što su sadnja visokih višegodišnjih trajnica u skučenom prostoru vrta ili stana vrlo su česte. Također, ako biljke kaniš zasaditi u vrtu, pročitaj koliko hladnoću zimi podnose.

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda

7. POGREŠKA: Ne znaš dimenzije svog vrta

RJEŠENJE: Ponesi fotografiju vrta (ili napravi fotku mobitelom) za koji kupuješ biljke te mjere prostora tako da ti zaposlenici mogu pomoći da kupiš pravi broj biljaka, odabereš odgovarajuću veličinu te pronađeš boje koje idu dobro zajedno.

8. POGREŠKA: Loš odabir boja

RJEŠENJE: Sve boje mogu biti lijepe, ali ne mogu sve boje biti lijepe zajedno, tvrde stručnjaci. Kad kupuješ biljke, nemoj misliti na svaku od njih posebno; umjesto toga razmišljaj o biljci kao o dijelu cjeline. Vrtovi i balkoni izgledaju najbolje s određenom shemom boja. Izaberi jednu boju koja ti se sviđa i drži se nje! Ako voliš hladne boje poput plave i ljubičaste, ali želiš i vruću paletu narančaste i žute, stavi ih na različite pozicije.

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

9. POGREŠKA: Predugo čekaš da staviš biljke u zemlju 

RJEŠENJE: Pokušaj presaditi biljke u zemlju (ili novu i veću teglu) čim ih doneseš kući. Kako bi našla pravo mjesto u vrtu, isprobaj različite pozicije još dok je biljka u tegli. Ako baš moraš odgoditi sadnju, drži ih u sjenovitom području gdje neće uvenuti, ali najbolje ih je staviti u zemlju što je prije moguće. Ne ostavljaj posude na suncu gdje će se biljke isušiti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

• Vagare nelle serre tra centinaia di piante e fiori 🌷🌱, attività bucolica che aiuta a combattere lo stress e a tornare in pace col mondo, allergia a parte...certo Matte non l’ha trovata proprio un’attività divertente x il weekend 😄( soprattutto per quello che ha comportato dopo😂 ma ve lo farò vedere nel prox post ) però ora abbiamo delle fantastiche piantine aromatiche sul balcone😎 • . . . #vitabucolica#piante#fiori#serra#bucolico#verde#terra#giardinaggio#giardino#fiore#bulbi#gardendesign#gardening#countrystyle#rural#rurallife#rural_love#campagna#theeverygirl#thatsdarling#darlingmovement#hygge#shabby#shabbychic#flowers#plantbased#organico#organic#theartofslowliving

A post shared by AliceRomeo•SMM&Strategist (@_alice__ally_) on

10. POGREŠKA: Pokušavaš sve napraviti sama

RJEŠENJE: Za sve što nisi sigurna ili ne znaš pitaj djelatnike vrtnog centra ili rasadnika. Idi u nabavu na mjesto za koje si čula da ima stručne zaposlenike koji su spremni pomoći i savjetovati. 

Možda vas zanima 7 iznenađujućih stvari koje bi tvoja orhideja htjela da znaš: Evo što vole, a što ne vole Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0