Life&style

7 iznenađujućih stvari koje bi tvoja orhideja htjela da znaš: Evo što vole, a što ne vole

  • Njezi orhideja pristupamo s pomalo straha, a one zapravo obožavaju zanemarivanje
  • Je li ti palo napamet da ih ljeti izneseš na balkon? Slobodno to učini
  • Korijen im buja iz posude? Bez brige, one to vole

Nemoj se obeshrabriti zbog egzotičnog i krhkog izgleda orhideja. Ove ljepotice zapravo su prilično čvrste i otporne. Nastavi čitati kako bi pronašla sedam iznenađujućih stvari koje nisi znala o njezi orhideja.

Uživaj u prekrasnim tulipanima! Vodimo te u virtualnu šetnju najljepšim parkom na svijetu

1. Orhideje obožavaju kad ih „zanemaruješ“

Orhideje rastu na „zanemarivanju“. Naime, u divljini često rastu u pukotinama stabala! Ne treba ih zalijevati češće nego jednom u 2 tjedna. Ponekad treba oprati lišće mlakom vodom ako je baš prašnjavo. Zalij biljku potapanjem posude u vodu sobne temperature na otprilike 30 sekundi. Zatim malo protresi posudu kako bi ocijedila svu vodu s dna prije nego što je vratiš u ukrasnu posudu. Orhideje ne vole korijene natopljene vodom.

2. Orhideje ne trebaju puno svjetla

Kad orhideja završi cvatnju, stavi je na svjetlo, ali ne na neizravno sunce. Prozor okrenut prema istoku dobro funkcionira. Bilo koji prozor na kojem će rasti afričke ljubičice dobar je i za tvoje orhideje. Dok biljka cvjeta, ne trebaš brinuti o svjetlosnim uvjetima. Smjesti je gdje najbolje izgledaju u sobi.

Možda vas zanima Uz ovaj pomalo šašavi savjet sobne biljke će ti zablistati kao nikad! Rubrika Life&style Life&style

3. Ne obrezuj orhideju nakon što ocvate

Nemoj odrezati stabljiku dok potpuno ne posmeđi, jer može proizvesti drugu. Nemoj odrezati stabljiku cvata orhideje ako nije potpuno smeđa. Često će se na starom korijenu pojaviti novo cvijeće.

4. Orhideje ne vole puno gnojiva

Dodaj vrlo malu količinu gnojiva za orhideje u vodu biljke koja ne cvjeta svaka tri mjeseca. Nemoj gnojiti biljku koja je u pupoljku ili cvatu.

5. Ljeti ih bez oklijevanja  iznesi na otvoreno 

Orhideje se dobro osjećaju u sjenovitim mjestima vani tijekom ljetnih mjeseci. Samo isprazni posude nakon kiše. Ako ne živiš u tropima, u hladnije doba godine orhideje moraš ponovno unijeti u kuću.

6. Orhideje stvarno ne vole presađivanje

Korijeni orhideja ne vole uznemiravanje. Ne preporučuje se presađivati ih - samo dodaj malo kore ili mahovine na vrh posude gdje biljka izgleda nestabilna. 

Možda vas zanima 4 trika kojima ćeš 'nagovoriti' orhideju da ponovno procvjeta Rubrika Life&style Life&style

7. Orhideje će iduće godine opet procvjetati

Kada nešto ponovno cvjeta za tebe, uživaj u osmijehu i osjećaju ponosa koji ćeš imati svaki put kad je pogledaš. Sada kada znaš kako se lako brinuti o orhidejama, nemaš izgovor za to da barem jednu nemaš u svom domu!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0