Life&style

4 trika kojima ćeš 'nagovoriti' orhideju da ponovno procvjeta

Zbog elegantna izgleda, mekih i glatkih latica, i velikog broja varijeteta orhideje defintivno spadaju među omiljeno kućno cvijeće

Kad orhideja prvi puta uđe u tvoju kuću, sva u raskošnom cvatu, čini se da je i nije tako teško njegovati (kao što si čula da kukaju tvoje prijateljice), čak i ako nisi rođena vrtlarica. Jer predivni cvjetovi, bez puno tvog truda, mame poglede mjesecima. Međutim, nakon ove idile, odjedno, jedan za drugim počinju otpadati i u nekoliko ih dana više nema. I nema, i nema... I što sad?  Nakon cvata orhideja ulazi u fazu mirovanja. No, što možeš napraviti da ponovno procvjeta?

Možda vas zanima Kako uštedjeti, a ničega se ne odreći u 2019. godini? Rubrika Life&style Life&style

 

Što treba napraviti kako bi orhideja ponovno procvjetala 

Za početak, treba znati (a i utješno je) da je mirovanje važno za tu biljku. To je razdoblje odmora potrebno kako bi se iznova stvorile hranjive tvari potrošene na nastanak elegantnih i privlačnih cvjetova. Ipak, postoji nekoliko trikova kako bi orhideje opet procvjetale:

1.  Nahrani je 

Nakon što orhideja prestane cvjetati, redovito joj dodaj gnojivo namijenjeno posebno za orhideje. Koliko Često? Prema uputama na pakiranju, naravno.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

2. Pazi da je korijen uvijek vlažan

 Ako se korijenje orhideje posuši između zalijevanja, to znači da ga nisi dovoljno hidratizirala. Pobrini se da tegla ima odgovarajuću drenažu. Kako bi korijeni bili ekstremno vlažni, posudu možeš postaviti na pladanj s kamenčićima (pazi da posuda ne bude u ustajaloj vodi, nego iznad nje)

Možda vas zanima 6 sobnih biljaka koje će uvijek preživjeti - čak i najgore vlasnike Rubrika Life&style Life&style

3. Daj joj puno svjetla

Orhidejama je potrebna jaka svjetlost da procvjetaju do punog potencijala. Neadekvatan izvor svjetla jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje ne cvjetaju. Međutim, izravna sunčeva svjetlost također nije dobra za njih. Pobrini se da tvoja orhideja dobije dovoljno svjetla – ali bez izravnog sunčevog svjetla.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

4. A ako želiš ubrzati cijeli proces... Ohladi je!

Orhideje cvatu tijekom zime i u proljeće. Reagiraju na naglu promjenu temperature, a cvjetaju kada dođe do promjene temperature od 10-15 stupnjeva između dana i noći. „Prevari“ svoju orhideju tako da je staviš na hladnije mjesto preko noći. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0