Life&style

Što učiniti već ovog vikenda da bi tvoje pelargonije ljeti izazivale ljubomorne poglede

  • Pelargonije su omiljeno balkonsko cvijeće – s pravom!
  • Postoje brojne varijante pelargonija, a oduševljavaju nas beskonačnom paletom nijansi
  • Vikend pred nama idealan je da počnemo pripremati svoje pelargonije za skori povratak na balkon

Pelargonija (Pelargonium spp.), poznata je pod mnogim imenima, na peimjer: žeravak, muškatla, điran, čoketa. Donosimo neke savjete za njegu ovog omiljenog cvijeća. 

1. Što učiniti na kraju zime

Priprema biljke za novo vegetacijsko razdoblje počinje prikraćivanjem biljke za još jednu trećinu. Također, pažljivo je izvadi iz  posude i odstrani staru zemlju oko korijena, a staro i oštećeno korijenje odreži pa presadi pelargoniju u svježu mješavinu zemlje za cvijeće. Poželjno je na dnu posude staviti sloj šljunka ili glinopora zbog bolje drenaže. Nakon presadnje zalij biljke.
Presađene biljke stavi na svjetlo mjesto na 15*C gdje će provesti razdoblje prilagodbe prije iznošenja na otvoreno. Mjesec dana nakon presadnje može se početi s prihranjivanjem. Kako bi biljke bile što ljepše i bujnije povremeno prikrati predugačke izboje.

Možda vas zanima 7 savjeta kako da tulipani u vazi ostanu lijepi čak 10 dana Rubrika Life&style Life&style

2. Nazad na otvoreno 

Premda se već i u ožujku pojavljuju prve tople zrake sunca, pelargonije su osjetljive te ih se ne preporučuje stavljati na balkone prije kasnog proljeća. Kako bi „očvrsnule“, dobro ih je u toplim danima bez vjetra stavljati preko dana na otvoreno – ali tek ako je temperatura iznad 10 stupnjeva. Tek u 15. svibnju će biti pravo vrijeme da ih staviš na balkon. 

2. Najbolja mjesta 

Pelargonije potječu iz Južne Afrike. Najviše vole svjetla mjesta i puno sunca. Što više sunčanih sati uhvate, toliko će više cvasti. Idealno mjesto također treba biti zaštićeno od vjetra. Sorte s velikim cvatom trebalo bi staviti na mjesto zaštićeno od jake kiše. 

4. Njega 

Vrlo je važan pravi supstrat, a trebalo bi koristiti posebnu zemlju namijenjenu za pelargonije. Također je dobra mješavina od trećine komposta, zemlje za cvijeće i granulata za cvijeće. Kod sadnje ostavi razmak između biljaka od 20-ak centimetara. Kod pelargonija je važno takozvano čišćenje: uvenulo cvijeće treba redovito odrezati zajedno sa stabljikom. 

5. Pravilno zalijevanje 

Pošto potječu iz suhih područja, pelargonije imaju sposobnost čuvati vodu u debelim stabljikama i listovima, pa ih treba umjereno zalijevati. Tek kad zemlja bude jako suha, trebaš dodati vode. Pelargonije ne vole stalnu vlagu – korijen im istrune. Idealne tegle imaju odvod tako da se ne može sakupljati suvišna tekućina. 

Možda vas zanima Cvijeće ti može privući sreću, ljubav i novac - kaže horoskop! Rubrika Life&style Life&style

6. Prezimljavanje 

Pelargonije se trebaju pospremiti na zatvoreno mjesto krajem listopada. Idealne su svijetle i hladne prostorije (5 do 10 stupnjeva), poput podruma ili garaže. Za to izvadi biljku iz tegle, otresi zemlju te navlaženi korijen stavi u vrećicu za zamrzavanje te zaveži tako da su izdanci slobodni. Na vrećici napravi rupice. Odreži biljku na veličinu oko 10 cm te otkloni sve listove. Pelargoniju objesi naglavačke. Tako će kondenzirana voda ostati u vrećici te će biljka izdržati preko zime bez zalijevanja. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0