Beauty

6 velikih pogrešaka kod frizera: Kako te loš odabir frizure može prilično postarati

  • Loš odabir frizure lako može dodati godine na tvoje lice
  • Frizeri ti otkrivaju tajnu frizure koja ne naglašava godine, ali ih ni ne prikriva sa smiješnim i neuspjelim tinejdžerskim lookom 
  • I ne, ne moraš se ošišati na kratko čim prijeđeš četrdesetu - ima i drugih rješenja

Dobro ošišana kosa mora biti podloga i tek onda krećemo bojati i 'pomlađivati' svoju kosu. Dakako, uvijek držeći na umu da nas frizura ne može pretvoriti u sasvim mlade djevojke ako to nismo. To zapravo nije ni potrebno niti to tko želi - priželjkujemo samo frizuru koja djeluje vedro i moderno, nipošto starački.

Evo nekoliko najboljih savjeta stručnjaka:

1. Nježnija boja

Ključna stvar za žene koje bojom prikrivaju sijede: zaboravi na samo jednu boju za čitavu duljinu kose, od tjemena do vrhova, jer jednolična boja u jednom trenutku postaje pregruba. Puno je bolje uložiti u bojenje kod dobrog kolorista koji će napraviti i pramenove ili možda balayage prelaz koji se radi ručno, u nekoliko tonova. Ponekad je sasvim dovoljno izmjenjivati domaću radinost, odnosno kućno bojenje s povremenim stručnim bojenjem u salonu. 

 | Autor: Instagram/Zara Instagram/Zara Jennifer Aniston Karine Jackson, britanska frizerka godine, smatra da naša kosa s godinama mora biti bojena u više nijansi, što kod kuće ne možemo dobro napraviti. Isto tako, kad se sami bojimo iz mjeseca u mjesec boja se taloži na boju i to postaje vidljivo. Zato nam pomoći s vremena na vrijeme treba pomoći kolorist.

Možda vas zanima Suha ili prerano sijeda? Što to kosa otkriva o tvom zdravlju Rubrika Beauty Beauty

2. Zaboravi na oštro, ravno rezanu frizuru

Kako starimo, naša koža gubi onu svoju mladenačku puninu i lice umjesto blago okruglastog postaje oštro, grublje. Svaki oblik frizure koji naglašava upravo oštru liniju lica zapravo postaruje jer oblo, meko lice povezujemo s mladošću. 
Recimo, kosa ravno odrezana do brade, bez slojevitog šišanja od tjemena do dna kose vrlo je zahtjevna, izgleda strogo i mnoge žene s takvom frizurom djeluju starije.

 | Autor: Instagram/Zara Instagram/Zara Julia Roberts Umjesto ravnog šišanja odaberi u salonu klasični bob koji gotovo prekriva vrat i šiša se slojevito. Suptilno šišanje pramenova nejednake dužine oko lica čini ga mekšim, blago okruglijim i zato mlađim.


Možda vas zanima Kosa boja breskve prema najavama će biti najveći ljetni trend. Kako je postići? Rubrika Life&style Life&style

3. Izbjegavaj bakreni sjaj

Ponekad kosa, bez obzira na boju kojom je bojimo, zadržava svoj crveni pigment, a to je naročito nelaskavo i izgleda zastarjelo kod bojanih plavuša. 
Žene često promaše pravu nijansu svoje boje, tvrdi Lisa Shepherd, frizerka koja radi na britanskom TV programu znakovitog imena 'Izgledaš 10 godina mlađe'. Dodaje da mala promjena u nijansi boje može ženi iste sekunde 'skinuti' nekoliko godina. Da bi ti boja ostala u paleti hladnih, a ne 'sprženih' boja - kad imaš nijansu pepeljaste, sivkaste ili platinaste plave kose, upotrebljavaj redovito šampon baš za te nijanse. 
 | Autor: Instagram/Zara Instagram/Zara

No, ponekad je za neke boje potrebno dodati malo toplije, dobro odabrane nijanse da bi se osvježilo i obasjalo lice i to je najbolje napraviti s nekoliko 'sunčanih' pramenova. Smeđa boja pristajat će bolje starijem licu u dubljim nijansama čokolode, a zlatasti tonovi moraju biti topli i suptilni, nipošto slamnato žuti ili crvenkasti.

Možda vas zanima Sve si isprobala, no kosa ti je i dalje suha, oštećena i tanka? Ovih 6 savjeta bi ti moglo pomoći Rubrika Beauty Beauty

4. Ošišati se ili ne?

Mnoge žene smatraju da se nakon tridesete ili u krajnjem slučaju nakon četrdesete moraju ošišati na kratko kao nekad njiihove mame. No, doista nije potrebno ošišati dugu kosu ako je njegovana, dobro oblikovana i dovoljno bujna.
Jedino treba razmisliti o frizuri. Jako duga kosa, pogotovo ako je ravna, s razdjeljkom u sredini, može licu dati oštrinu i privući pažnju na sitne bore koje na ženama koje nose takve frizure ne očekujemo. 
 | Autor: Instagram/Zara Instagram/Zara Nina Badrić

Ako želiš nositi dugu kosu, mora biti slojevito šišana, meka, s nježnim valovima i razigrana, što pomaže da i lice izgleda mladenački punije. Mnogi frizeri ipak sugeriraju da u srednjoj dobi šišamo kosu do ključne kosti, slojevito i nježno jer to vizualno pomlađuje i vrat i opušteniji donji dio obraza i brade.

Možda vas zanima Ovo su 3 najčešće greške koje radimo pri pranju kose zbog čega nam nije bujna i zdrava Rubrika Beauty Beauty

5. Njega u fokusu

Sijeda kosa često postaje grublja i neukrotiva i tad je kosu doista važno pomno njegovati. Nikad nam se ne čni da je i tjeme također koža koju treba hraniti, a tjeme koje nije njegovano može značiti i slabiji rast kost i rjeđu kosu. Dobar frizerski salon ponudit će ti njegu upravo za tebe, a to katkad može značiti i kozmetiku za kosu koja će joj pomoći da joj se vrati gustoća, bujnost. Jednako tako za vrijeme ljeta i sunčanja dobro je kosu zaštiti od UV zraka i spriječiti njezino isušivanje i vizualno starenje.
 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Helen Mirren

Ponekad je potrebno uzimati dodatke prehrani kojih ima puno na tržištu, ciljano komponirane s vitaminima i hranjivim tvarima koje pomažu kosi i tjemenu. Odluči sama je li ti kosa krhka, je li se razrijedila, raste li naročito sporo i razmisli o pravom suplementu. 

6. Treba li odlučno reći 'ne' sijedoj kosi?

Danas mnoge žene smatraju da im sijeda kosa dodaje 10 godina, no britanski frizer Paul Falltrick se ne slaže. Po njemu, uredna, dobro njegovana sijeda kosa može biti nevjerojatno privlačna, zanimljiva i drugačija, no treba je posebno njegovati specijalnim preparatim i preljevima da dobijemo jednu od onih sijedih nijansi koje dobro prelamaju svjetlo i laskaju licu. Stručnjaci preporučuju da žene koje žele pokazati svoju sijedu kosu moraju birati srebrne, metalizirane preljeve za sijedu kosu koji će je naglasiti umjesto da je ugase. 

Photo: Instagram/Zara

Komentari 0