Beauty

Suha ili prerano sijeda? Što to kosa otkriva o tvom zdravlju

  • Prečesto tretiranje i ravnanje kose nisu uvijek uzrok za oštećenu kosu
  • Suhi vrhovi i slična oštećenja kose mogu biti znak nekih poremećaja u organizmu 
  • Ako si prerano posijedjela, možda ti nedostaje jedan vitamin

Kosa, jednako kao i koža, može nam puno reći o našem zdravlju. Neki nedostaci u organizmu – ali i bolesti – mogu biti uzrok za to da nam je kosa suha, bez sjaja i sijeda. Otkrit ćemo ti kako se kosa može promijeniti i što se krije iza toga. 

Vlasište proizvodi više loja 

Za to može biti odgovoran stres. Proizvodi se hormon kortizol koji potiče kožu da proizvodi više loja. I prevelika konzumacija mliječnih proizvoda može uzrokovati masnu kosu, kao i opekline od sunca na vlasištu. 

Tvoja kosa je suha i lomljiva 

Ako ti je kosa suha poput slame, moguće je da ti nedostaje vitamina D. Naime, vitamin D stimulira folikulu korijena kose te potiče rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u kožu potiče sunčevo svjetlo, za kosu je potrebna prehrana bogata vitaminom D kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu prehrambene liste trebala bi biti riba (poput lososa ili haringe), ali i avokado, jaja i vrganji – koji će kosu održati zdravom i sjajnom. 

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Preuranjeno sijeda kosa 

Ako ti već u mladim danima kosa postaje sijeda, moguće je da se radi o „prejakoj ili preslaboj“ funkciji štitne žlijezde. Moguće je i da se radi o nedostatku vitamina B12 – koji je esencijalan za izmjenu tvari masnih kiselina i aminokiselina te se nalazi prvenstveno u jajima, ribi, peradi i mliječnim proizvodima. 

Možda vas zanima Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez

Komentari 0