Hladne juhe će te osvježiti u vrućim ljetnim danima, a juha je dobra i za mršavljenje
- Na ovim vrućinama gotovo da se topimo, što znači da štednjak i pećnicu ne želimo paliti
- Želimo što laganija jela jer vrućine utječu i na apetit, ali i osvježavajuća jela da nas rashlade, a jedno od njih je hladna juha
- Pronašli smo recepte za ukusne hladne juhe koje ćeš pripremiti bez pola muke - zato ih smatraj svojim novim omiljenim ljetnim jelima
Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. Pileća juha dokazano pomaže kod prehlade, juha od rajčice je narodni lijek za mamurluk, a odnedavno se konzumaciji juhe pripisuju i neki novi, ne samo prehrambeni, aduti. Naime, pokazalo se da juha može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne tjelesne mase i održavanju vitke linije. Juha ima mnoge dobrobiti za naše zdravlje, a navesti ćemo njih nekoliko.
Juha pоmаžе u оdržаvаnјu tеžіnе
Јuhа mоžе роmоćі u kоntrоlі tеžіnе, а dоbrа је і zа mršаvlјеnје. Јuhа іmа mаlо kаlоrіја, а zаѕіtnа је, štо јu čіnі іdеаlnоm zа оnе kојі ѕе bоrе ѕ viškom kilograma. Iako je poznato da se tekućina probavlja puno brže nego krute tvari iz organizma, tajna juhe je u njezinoj teksturi. Ona se ipak zadržava duže nego voda ili sok koji smo popili, a samim time daje želucu osjećaj sitosti zbog čega duže ne osjećamo glad. Još jedna stvar koja daje prednost juhi je ta da se jede polako žlicom, a brojne ranije studije su pokazale kako sporije jedenje vodi osjećaju zadovoljstva i konzumiranju manje količine kalorija.
Hidratizira tijelo
Juha pomaže da na ukusan način hidratizirate tijelo. Osim što svaka juha sadrži visok postotak tekućine, odnosno vode, pa čak i one kremaste, ona sadrži sol čiji unos nam je posebno važan u ljetnim mjesecima kad se pojačano znojimo i koja također pomaže u hidrataciji organizma.
Јuhа је ѕаvršеn ѕроrtѕki obrok
Ѕроrtѕkі nаріtсі орѕkrblјuјu tіјеlо uglјіkоhіdrаtіmа і еlеktrоlіtіmа, оd kојіh је glаvnі еlеktrоlіt nаtrіј. Ѕоl, kоја ѕе nаlаzі u јuhі, ѕаѕtојі ѕе оd nаtrіја, zbоg čеgа је јuhа zdrаvа аltеrnаtіvа ѕоkоvіmа. Јuhа hrаnі tеkućіnоm, kаlоrіјаmа і еlеktrоlіtіmа, u nјu mоžеtе dоdаtі štо gоd vаm је роtrеbnо, а štо јu čіnі ѕаvršеnоm hrаnоm zа ороrаvаk.
Јuhа mоžе роtаknutі dјесu dа јеdu роvrćе
U јеdnоm іѕtrаžіvаnјu рrоvеdеnоm u Nіzоzеmѕkој dјесa su jela јuhu оd роvrćа kоја је ѕаdržаvаlа šріnаt і drugо bіlје 7 tјеdаnа. Dјеса ѕu nаkоn tоg rаzdоblја rаzvіlа ѕklоnоѕt рrеmа ѕvіm vrѕtаmа роvrćа. Naime, njihovi su se okusni pupoljci naviknuli na okus povrća u "razblaženoj varijanti" odnosno u juhi. U kоntrоlnој gruрі, dјеса nіѕu јеlа јuhu оd роvrćа і nіštа ѕе nіје рrоmіјеnіlо glеdе njihovog ukuѕа za hranu. Povrće nisu voljeli jednako kao i dotad.
Јuhа је zdrаvа јеr zаdržаvа vіtаmіnе
Јuhа је јеdаn оd nајbоlјіh nаčіnа unosa vіtаmіnа. U јuhu mоžе іćі bіlо kаkvо роvrćе – štо rаznоvrѕnіје, tо bоlје. Јuhа је vitaminski kоktеl kојі ѕе dobiva kuhаnјеm, а zbоg tоgа štо је tеkućіnа, tіјеlо іh lаkо mоžе арѕоrbіrаtі.
Sastav juhe ovisi o polaznoj sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama juhe zajednički je visoki udio vode, pritom mesne juhe sadrže više proteina i mineralnih tvari poput cinka, kalcija, željeza i elektrolita, a povrtne juhe bogatije su vlaknima, vitaminima i fitokemikalijama. Fitokemikalije obično određuju boju povrtne juhe, pa je tako juha od rajčice crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, juha od bundeve narančasta je zbog beta karotena, a juha od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta klorofila. Samim time, jasno je da vrijedne molekule iz povrća i mesa ostaju u juhi tijekom pripreme.
Nutritivni sastav juhe čini ovo jelo nezaobilaznim dijelom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih kura, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost juhe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja.
Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne...
A zašto baš hladna juha?
Kad se vrijeme zagrije, uvijek tražimo nešto malo lakše za ručak i večeru. Bilo da ti je jednostavno prevruće za uključivanje pećnice ili zbog umora žudiš za nečim lakšim, velika pomoć je stavljanje nekoliko recepata hladne juhe u rotaciju. Objedini obitelj u dvorištu s ukusnom juhom od krastvaca ili tradicionalnom hladnom španjolskom juhom da zaokružite radni dan.
Pravilna prehrana tijekom ljetnih vrućina važna je i za našu kožu koju je važno pripremiti za izlaganje jakom suncu i UV zrakama. Iskustvo i brojna istraživanja su dokazala da nutrijenti poput beta karotena, vitamina C, A i E te minerala selena i cinka svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti i oporavku kože od sunca.
Nutricionistica Karmen Matković Melki objašnjava kako "upravo te nutrijente nalazimo u hrani, točnije u lisnatom zelenom povrću, narančastom voću i povrću, biljnim uljima i orašastim plodovima koji su sastavni dio jelovnika za zdravu kožu". Teška hrana nakon koje osjećamo težinu u želucu, pojačano znojenje te dehidraciju, ne dolazi u obzir. Vrući ljetni dani zahtijevaju posebnu prehranu koja organizmu daje energiju i dovoljnu količinu vode.
Biraj namirnice bogate vodom i vlaknima koje će tijelo puno brže probaviti te nakon kojih ćeš se osjećati poletno, a pozitivno će djelovati i na tvoju liniju. Sezonsko povrće i voće trebali bi činiti najveći dio naše svakodnevne prehrane. Tijekom ljetnih dana bez grižnje savjesti možeš jesti i juhe od sezonskog povrća koje ubrzavaju metabolizam i potiču mršavljenje. Na tvojem ljetnom meniju mogu se pronaći hladne juhe po želji, a mi smo izdvojili nekoliko recepata za hladne juhe koje ćeš tijekom ljeta pripremati kod kuće za sebe, svoju obitelj ili prijatelje.
3 recepta za hladne juhe koje prijaju ljeti
1. Vichyssoise - francuska juha od poriluka i krumpira
Francuska Vichyssoise juha koja se može jesti topla ili hladna, izmiksana ili u komadićima. Poriluk i krumpir čine divan spoj koji se topi u ustima i stvara pravu igru teksturama. Kada poželiš gustu juhu, sve blendaj, ali nakratko kako ne bi nastala pjenasta već kremasta tekućinu. Po želi možeš ostaviti komadiće krumpira i poriluka. Dodaj vrhnje, pomiješaj i uživaj. Posluži ih s prženim kockicama kruha ili prepečenom kriškom kruha.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 4 krumpira
- 7 šalica vode
- ½ šalice vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
- Svježi vlasac i peršin
- Sol, papar
Priprema:
1. Kuhaj poriluk i krumpir s naslonjenim poklopcem na zdjelu.
2. Lagano posoli i promiješaj pa kuhaj dok povrće ne postane mekano.
3. Ako želiš, možeš ga pretvoriti u pire dodajući vrhnje.
4. Posoli i popari.
5. Na kraju po želji možeš dodati još malo vrhnja.
2. Hladna juha od krastavaca
Hladne juhe idealna su i zdrava ljetna osvježenja, a krastavci savršen dodatak takvim juhama. Savršeno ohlađena u kombinaciji s hrskavim i kremastim sastojcima, ova hladna juha oduševit će sve ljubitelje krastavaca. Jednostavna za pripremu, divnih okusa i tekstura, juha od krastavaca u ove vruće dane baš će dobro sjesti.
Sastojci:
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1 šalica oraha
- 2 šnite starog kruha
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice jogurta
- 4 manja krastavca
- 2 žlice limunovog soka
- 1 šaka kopra
Priprema:
1. Protisni češnjak. U blenderu pomiješaj gotovo sve orahe i kruh. Ubaci u zdjelu.
2. Dodaj maslinovo ulje, češnjak, sol, jogurt i pomiješaj.
3. Ubaci limunov sok, pa u mješavinu naribaj krastavce.
4. Ohladi u hladnjaku oko sat vremena, a prije posluživanja dodaj vode koliko je potrebno da bi dobila tekućinu nalik juhi.
5. Nasjeckaj preostale orahe i kopar pa njima pospi juhu. Zalij s još nekoliko kapi maslinovog ulja.
3. Tradicionalna španjolska gazpacho juha
Tradicionalna španjolska hladna juha s povrćem osvježit će te i nahraniti vitaminima.
Sastojci:
- 600 g rajčice, crveni sok od rajčice (prirodni svježi)
- 1 šalica krastavaca (svježi, sirovi)
- ½ šalice crvene paprike
- 1 crveni luk
- 1 kom čili papričica
- 1 kom češnjaka
- ½ šalice šalice maslinovog ulja
- sok od limete
- 2 male žlice octa
- 2 male žlice worchester umaka
- mala žlica soli
- mala žlica svježe mljeveni papar
- list bosiljka
Priprema:
1. Napuni veliki lonac vodom i pusti da zavrije. Napravi križić na dnu svake rajčice i stavi ih kratko u vruću vodu pa prebaci u ledenu vodu. Izvadi ih i oguli te izvadi sjemenke.
2. Zgnječi ih i ocijedi kroz cijedilo od sjemenki i pulpe. Dodaj toliko soka od rajčice da dobiješ količinu od oko 250 ml.
3. Stavi u veliku posudu pa dodaj nasjeckan krastavac, papriku, luk, ljutu papričicu, češnjak, maslinovo ulje, limetin sok, ocat, umak worcestershire, sol i papar. Promiješaj.
4. Prebaci šalicu i pol smjese u blender te ispasiraj. Vrati u posudu s ostatkom i promiješaj. Poklopi i hladi dva sata ili preko noći.
Dobar tek!