Life&style

Kako istrenirati ukusne pupoljke da obožavaju zdravu hranu (a ne nezdravu)

  • U natjecanju između zdrave i nezdrave hrane, možeš li trenirati svoje okusne pupoljke? 
  • Naime, znamo da nezdrava hrana ima tako neodoljiv okus da o njima gotovo postajemo ovisni
  • Odgovor je: DA! Naš jezik možemo naučiti da mu se sviđaju drukčiji okusi

Svi znamo da se neke promjene s okusima koji nam se sviđaju događaju jer nam se to s vremenom dogodi s mnogim namirnicama. Kako stariš, logično je steći ukus za određeno povrće i voće koje ne bi nikada jela u tinejdžerskim i dvadesetim godinama, zar ne?

Hrana za kojom su ljudi uglavnom žudjeli kao djeca, poput slatkih kolačića i keksa, ponekad s godinama gubi privlačnost privlačnost, a želja za drukčijim okusima se razvija. Može se primijetiti sljedeće: potrebno je više od pukog kušanja određene hrane koja nam ne prija nekoliko puta. Ako to učiniš s namjerom i pažnjom, tvoji se okusni organi mogu promijeniti. I prije nego što to shvatiš, dat ćeš priliku zdravoj hrani.

via GIPHY

Kako pobijediti u borbi između zdrave i nezdrave hrane?

U većini slučajeva potrebno je više vremena i dopušteno je da si „ublažiš“ novu hranu, miješajući je s poznatim okusima radi prilagodbe. Evo savršenog primjera: jesu li ti krastavci oduvijek bili bljutavi i neukusni? Isprobaj nešto novo stavljajući krišku krastavca u smoothie i pogledaj što će se dogoditi. Prvi put ćeš možda primijetiti okus, ali tu ima toliko drugih okusa da nećeš obratiti puno pozornosti.

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

 

Sljedeći put dodaj dvije kriške i ponovno razmisli o okusu. Nakon što to radiš nekoliko tjedana, mogla bi primijetiti da uživaš u okusu smoothija koji se s vremenom poboljšava. Šokantno! Sada možeš probati nekoliko salata s malom količinom krastavca. Na ovaj način treniraš svoje okusne pupoljke kako bi bili ljubazni prema određenoj hrani koju nikada nisi voljela - kako cool!

via GIPHY

Evo kako možeš gubiti kilograme i živjeti zdravije bez da moraš na ikakvu dijetu

Okusni pupoljci nisu ti šef - obrnuto je! Postoje neke namirnice kojih se uvijek možeš kloniti, ne moraš se o svemu predomisliti i sve okusiti. Ali, ako želiš jesti zdraviju hranu, to je puno lakše nego što možda misliš.

Možeš razmišljati o mogućnostima kako bi se tvoje zdravlje, vitalnost i energija poboljšali da prestaneš žudjeti ili voljeti nezdravu hranu i počneš uživati u onoj koja sadrži puno vrijednih tvari za tvoje tijelo. Daj svojim okusnim pupoljcima priliku da se promijene i ne samo da ćeš osloboditi okuse zdrave prehrane, nego će tvoje tijelo odgovoriti na mnogo pozitivnih načina i sa zahvalnošću za tvoj trud!

Photo: Shutterstock

Komentari 0