Life&style

Šest hranjivih ostataka voća koje definitivno ne jedeš, ali 100% bi trebala

  • Sjeti se početka pandemije, kada smo svi što je više moguće produžili vrijeme između nabavki
  • Jedan od pozitivnih pomaka u razmišljanju postajalo je škrtanje u kuhinji - doslovno
  • Kuhanje s komadićima povrća i voća poprimilo je još veću važnost nego prije, jer smo svi zajedno radili na tome da rastegnemo upotrebu svega

Možda si već shvatila da se vrhovi mrkve mogu uklopiti u pesto, a stabljike kelja mogu se kiseliti biljem. Možda si čak majstorica kuhanja s povrćem-ostacima. No, kuhanje s komadićima zasigurno nije ograničeno samo na povrće. Velike su šanse da postoje i komadići voća s kojima bi mogla i više raditi - a tvoje će tijelo imati koristi kada to učiniš.

1. Vrhovi jagoda

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Zeleni dio jagoda jestiv je

Zapravo nema potrebe za uređivanjem jagoda - možeš jesti cijelo voće, lišće i sve drugo. Zapravo, baš kao i ostatak voća, i lišće jagode sadrži puno vitamina C i antioksidansa. Još uvijek ti se ovo ne čini dobrom opcijom? Umjesto da ih baciš, vrhove jagoda stavi u vrč s vodom kako bi dodala malo okusa, a i lijepo će izgledati. Osjećat ćeš se otmjeno i ostati dobro hidratizirana.

Voće koje izbjeljuje zube: Ove tri vrste voća učinit će tvoje zube bjeljima

2. Korica kivija

Zabavna činjenica: "Koža" kivija sadrži više vlakana, vitamina C i antioksidansa od mesnatog dijela voća, pa zagriz u nju trenutno povećava zdravstvene beneficije koje dobivaš. Ako ne možeš zamisliti ideju da zagrizeš dlakavo smeđe voće, dodaj kivi u svoj blender kada radiš smoothieje. Sve pomiješano, nećeš ni primijetiti da nije oguljeno.

3. Citrusne kore

Jedan od najlakših načina korištenja limunovih kora je u drugim jelima. Da bi uživala u okusu limunovih kora, kombiniraj njihovu koricu sa soli kako bi stvorila aromatičnu citrusnu sol  za začiniti svoju omiljenu hranu. Također kore možeš prokuhati u sirupu kako bi napravila kandirane kore. Tako ćeš dobiti zabavnu grickalicu ili ukras.

Možda vas zanima Smoothieji su sve popularniji, saznaj je li povrće i voće zdravije piti ili jesti? Rubrika Life&style Life&style

4. Jezgre i kore od ananasa

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ananasova kora bogata je vlaknima

Sačuvaj jezgre i kore od ananasa kako bi napravila tepache, fermentirano meksičko piće koje je dobro za crijeva. Baš kao i ostatak ananasa, jezgra je puna vlakana i enzima koji pomažu u probavi. Kora je nešto grublja od kora ostalog voća i nema tako slatkast okus - ali u kombinaciji s ostalim sastojcima koji se koriste za stvaranje tepachea biti će neprimjetna. 

5. Jezgra jabuke

Misliš da znaš kako jesti jabuku? Razmisli još jednom. Prema istraživanjima, glavnina dobrih bakterija jabuke nalazi se u njezinim sjemenkama. Ako preskočiš jesti srž, propustit ćeš veliku probavnu pomoć.

"Pronađite recept i napravite vlastiti ocat od jabuka ", kaže Brock, kaže suradnik tvrtke Imperfect Foods. "Osim jezgri jabuka, jedini sastojci koji su vam potrebni su žlica šećera i deklorirana voda. Potrebno je samo nekoliko dana fermentacije, a vi imate domaći wellness pripravak koji se može koristiti na čitav niz načina", kaže Brock.

Možda vas zanima S ovim trikom banana neće posmeđiti, ostat će ti svježa čak 8 dana! Rubrika Life&style Life&style

6. Kore od lubenice

 | Autor: Shutterstock Shutterstock KOra lubenice apsolutno se može jesti

Možeš apsolutno jesti sirovu koru lubenice. Hrskava je, nekako poput krastavca. Ali jeste li znala da koru možeš ukiseliti? "Kisela kora lubenice krasan je međuobrok i prilog koji je izvrstan kontrast za teška ili slanija glavna jela", kaže Brock. "To možete učiniti tako da koru narežete na kockice i kuhate s jabučnim octom, vodom, šećerom, đumbirom, soli i začinima", otkrio je.

Što se tiče eksperimentiranja s bilo kojim voćem, najvažnija je spremnost da ga jednostavno isprobaš. Ako si otvorenog uma, pronaći ćeš način kako upotrijebiti sve vrste potencijalnog otpada od hrane - jezgre, kore i sve drugo.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0