Life&style 09. prosinca 2019.

S ovim trikom banana neće posmeđiti, ostat će svježa (i biti najzdravija) čak 8 dana!

Shutterstock.
  • Smeđe točkice na bananama su dobar znak - one dozrijevaju, pune su šećera i korisnih sastojaka
  • No kad smeđa područja prevladaju, banana je prezrela, brašnasta, u okusu se osjeća fermentacija
  • Na sobnoj temperaturi to se vrlo brzo dogodi (a u hladnjaku se ne smiju držati) - zato je ovo vrlo dobro rješenje

Zbogom smeđe, prezrele banane i zbogom bacanje hrane - jet takve često završe u smeću. S ovim super praktičnim trikom banane će duže ostati svježe, čvrste, ukusne i uglavnom žute. Banane su vrlo zdrave, sadrže mnoge minerale, vitamine i vlakna i dobro ih je jesti svaki dan. Zrela banana ima male smeđe mrljice i u toj je fazi vrlo slatka i lako probavljiva. Točkice nastaju jer se u ovom voću razvija enzim koji ubrzava proces dozrijevanja. no uvijek nas iznenadi kako brzo banana cijela posmeđi.

Možda vas zanima... Ispovijest žene koja je preboljela karcinom dojke: "Pjevala sam putem na kemoterapiju" Rubrika Život Život

U nekim prostorijama banane brže dozrijevaju - u stanu koji je zagrijan na dvadesetak stupnjeva Celzija to se svakako događa. Pri tom ne mislimo na pojavu točkica na kori. Smeđe točkice su dobar znak da banana sazrijeva. Velika smeđa područja ili kad banana sasvim posmeđi su loši, znak su da je prezrela, imat će brašnastu strukturu i loš okus. A to će se dogoditi jednako i ako je na toplom (pogotovo ako banane držiš negdje pokraj prozora kroz koji prodire sunce, kao i u hladnjaku - banane dolaze iz tropske klime i njihove stanice nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Ako su još djelomično zelene (a često u supermarketima kupimo baš takve) u hladnjaku neće uopće sazrijevati. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari.

Što učiniti? Stručnjaci preporučuju sljedeći trik, a jedino što ti je potrebno jest prozirna folija za zamatanje - vjerojatno je svatko ima u kuhinji. Dovoljno je malo folije omotati oko stabljike banana. To nevjerojatno uspori proces dozrijevanja, bit ćeš iznenađena kako stvar dobro funkcionira. Ovako spremljene banane mogu zadržati svježinu i tjedan dana.

 

Komentari 0