Life&style

Smoothieji su sve popularniji, saznaj je li povrće i voće zdravije piti ili jesti?

  • U svijetu zdravlja, zdravih napitaka i pripravaka svakoga dana javljaju se novi trendovi
  • No, jedno pitanje ostaje vječna misterija: Što izabrati sok ili smoothie? Što je prirodnije i zdravije? 
  • Poslušaj savjete stručnjaka kako bi tvoj organizam dobio što više hranjivih sastojaka

Novi prehrambeni trendovi uvijek pokrenu za i protiv rasprave pa tako i sokovi i smothieji koji su postali sastavni dio brojnih planova prehrane. Za početak, ako biramo između te dvije opcije, stručnjaci se slažu da sok ima svoje benefite, ali kako bi dobila najviše hranjivih sastojaka, smothie je najbolji izbor. "Ako cijediš povrće, gubiš vlakna, koja su hranjiv dio povrća", pojašnjava Leigh Tracy, registrirana dijetetičarka. Međutim, ako ih blendiraš ne gubiš nikakve vrijedne sastojke. Problem nastaje kada ljudi dodaju više voća u shake nego što bi obično konzumirali ako ga jedu cijelog, a upravo to dovodi do viška konzumiranog šećera i više kalorija. Iako je to prirodan šećer, još uvijek može povisiti razinu šećera u krvi.

Ovo je prava istina o nutritivnoj vrijednosti i svježini zamrznutog povrća

Naravno, sokovi i smoothieji već odavno nisu samo voćni, dapače vrlo je poželjno dodavati u njih povrće (blitvu, mrkvu, ciklu, kelj, špinat...). To je dobar način da povrće kozumiraju i oni koji ga inače izbjegavaju. Ljudi pak koji ne žele šećere u svom napitku piju isključivo povrtne smoothieje. "Ispijanje povrća" može biti izuzetno korisno za organizam, posebno ako to činiš na pravi način. Tri zdravstvena stručnjaka otkrivaju prednosti i nedostatke pijenja povrća u odnosu na jedenje povrća kako smo i navikli. Ako se pitaš hoće li se pijenjem svježih proizvoda povećati količina hranjivih sastojaka, evo odgovora.

Možda vas zanima Nemoj se bojati prepržiti povrće, evo kako ćeš dobiti okuse koji će te oduševiti Rubrika Life&style Life&style

Prednosti pijenja povrća

"Povrće je komplicirano", kaže dr. NavNirat Nibber, medicinska savjetnica u ortomolekularnim istraživanjima. "Često ima žilavu, vlaknastu vanjštinu koja ga štiti od vanjskih elemenata. Dok skidaš gornji sloj, otkrivaš nove hranjive sastojke: proteine, flavonoide, vitamine i još mnogo toga. Na primjer, sjeme lana mora biti svježe mljeveno da bi se oslobodila korisna ulja, a mljevena vlakna također su učinkovit izvor topivih vlakana."

Najbolje hranjive sastojke možemo izvući žvakanjem - ako ne pojedeš cijelu brokulu, znači da nećeš iskoristiti sve njezine blagodati. "Blendiranjem povrća u osnovi iniciramo tu mehaničku razgradnju hrane i preskačemo jedan korak", ističe dr. Nibber. "To može ipak biti korisno za ljude koji su stalno u pokretu i nemaju vremena žvakati hranu."

Jen Berliner, izvršna direktorica tvrtke za povrće Medlie, dodaje da ovaj "ubrzani proces probave" također čini hranjive tvari lakšima. "Blendiranje, a zatim i pijenje povrća može olakšati tijelu obradu i maksimiziranje hranjivih sastojaka", kaže ona. Tracy također savjetuje da je dobivanje vitamina iz smoothija poželjnije od dodataka u obliku tableta. "Smoothie s cjelovitim voćem ili povrćem imat će više vitamina i minerala u odnosu na konzumiranje dodatka prehrani koji sadrže samo jednu hranjivu tvar."

Lakša probava: Ubrzanje postupka razgradnje povrća također može koristiti onima koji imaju problema s probavom. "Blendiranjem ujedno olakšavaš posao želucu koji tako ne mora sam obaviti težak posao razgradnje povrća", kaže Berliner. “Povrće poput kelja i cvjetače ima nevjerojatne prednosti, ali često može biti teško za probavni sustav i dovesti do nadutosti. Stoga je blendiranje, način da se zadrži njihova važna uloga u prehrani." Dr. Nibber dodaje da ljudi koji imaju nedostatak enzima ili kiselina te nisu u stanju pravilno kemijski razgraditi hranu mogu imati najviše koristi od blendiranja namirnica. Dakle, to može pomoći da se nedostaci probavnog sustava nadoknade posebno ako imaš li puno upala ili vidiš puno neprobavljene hrane u stolici. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ispijanje povrća: nedostaci

Šećeri, bilo iz voća ili iz bombona, mogu uzrokovati visok šećer u krvi, zbog čega se Medlie usredotočuje više na povrće umjesto na voće prilikom izrade smoothija (no, imaj na umu da određeno povrće poput mrkve i batata također može sadržavati puno šećera). "U tom je smislu bolja alternativa voćnim sokovima kojima nedostaju vlakna i voćnim smoothiejima koji su oboje šećerne bombe blendirano povrće". Umjesto da pokušavamo prikriti okus kelja kombinacijom manga i jabuka, želimo proslaviti okus kelja, avokada, rajčice, mrkve i još mnogo toga.

Potencijalna smetnja probavi: Dugotrajna konzumacija smoothieja od povrća može ugroziti i oslabiti probavni sustav, pogotovo ako smoothieji u potpunosti zamijene povrće cjelovitog oblika.

"Također bismo trebali biti svjesni da kad pijemo cijeđeno povrće, pametni mehanizam nazvan migrirajući motorni kompleks (MMC) stavljamo u opasnost od disfunkcije", objašnjava ona. Migracijski motorni kompleks odnosi se na skupljanje električnih valova koji nastaju u crijevima. MMC pomaže regulirati nekoliko važnih funkcija crijeva, poput uklanjanja stvari koje nam više ne trebaju i premještanja do debelog crijeva gdje se mogu izlučiti. Ako migrirajući motorni kompleks (MMC) ne radi ispravno, hrana koju konzumiraš može u konačnici ostati u želucu i tankom crijevu duže nego što se obično smatra zdravom, što može stvoriti osjećaj težine nakon jela, čak i ako si pojela samo mali obrok."

Doznaj što će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan uz obrok pojedeš salatu

Ispijanje povrća: Zaključak

Naravno u umjerenosti je ključ: Najbolje je ostati vjeran žvakanju i jedenju cjelovitog povrća, ali općenito, smoothie kao dodatak prehrani definitivno ima svojih prednosti: Važno je ne konzumirati povrće samo u obliku soka ili smoothija već to shvatiti isključivo kao dodatak stvarnim obrocima. Naravno, isto vrijedi i za voće s tim da pritom treba pripaziti na količinu voća koju konzumiramo baš zbog njegove slatkoće.

Photo: Shutterstock

Komentari 0