Life&style

Noževi, tave, daskice... i kuhinjski pribor ima vijek trajanja i treba ga se nakon toga riješiti da ne ugrozi zdravlje

  • Jesi li ikad razmišljala o roku trajanja kuhinjskog posuđa?
  • Obično kuhinjsko posuđe koristimo sve dok nije već jako oštećeno od svakodnevne upotrebe, tek tada ga zamijenimo novim
  • Zapravo, sav kuhinjski pribor ima samo određeni rok trajanja i moraš ga zamijeniti prije isteka roka upotrebe kako bi osigurala zdravlje članova obitelji

Kuhinjski pribor koji svakodnevno koristimo ima rok trajanja, iako to često zanemarimo. Ipak bi zbog zdravlja trebali obratiti pažnju na to koliko dugo imamo određene predmete i kad je vrijeme da ih zamijenimo.

Drvene kuhače: 5 godina

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Drvene kuhače

Iako su napravljene od drveta i misliš da nemaju rok trajanja, kuhače bi trebalo zamijeniti svakih pet godina ili čim se pojave pukotine ili drvo na nekim dijelovima omekša. Hrana koja dospije u pukotine na kuhači može biti izvor escherichie coli, pa bi trebali biti pažljivi. Maksimalni vijek trajanja drvenog posuđa za kuhanje je 5 godina, a ako je žlica ispucala ili je drvo obezbojeno treba je zamijeniti.

Obrati pažnju na sljedeće: za trajnost odaberi pribor izrađen od tvrdog drveta. Peri ga odmah nakon korištenja, ali nemoj predugo namakati drveni pribor u vodi jer će mu to skratiti vijek trajanja.  Nakon kupnje potrebno je namočiti predmete u razrijeđenu slanu vodu i ostaviti preko noći te osušiti kako bi se kasnije spriječilo pucanje.

Zagorjelo posuđe Možda vas zanima Ribanje je prošlost! Uz ovaj trik ćeš bez muke ukloniti zagorjele mrlje s vanjske strane posuđa Rubrika Life&style Life&style

Kuhinjske krpe: 1 mjesec

 | Autor: shutterstock shutterstock Kuhinjska krpa

Budući da se kuhinjske krpe često koriste i izložene su velikoj vlazi, domaćice bi ih trebale mijenjati svaki mjesec. Na tim krpama je gnijezdo bakterija, svakih 8 sati od 1 bakterije se može umnožiti 4 milijuna.

Daska za valjanje tijesta: 2 godine

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Postolje za valjanje tijesta

Iako daska za tijesto nakon dvije godine uporabe nije oštećena, trebala bi je zamijeniti novim. Također kad promijeni boju ili je ogrebana, trebala bi je zamijeniti. 

Iscijedila si limun, a zbog ovog trika ostatke bi trebala spremiti u zamrzivač

Nož: 2-3 godine

Ako pored kuhinjskog ormarića imaš kamen za oštrenje, trebala bi oštriti noževe  jednom tjedno jer će to znatno povećati vijek trajanja noža. Ako su noževi izgrebani ili zahrđali, trebala bi ih baciti.

 | Autor: shutterstock shutterstock Kuhinjski nož

Savjeti za produženje vijeka trajanja noževa: Oštrenje noževa kamenom za oštrenje jednom tjedno je najlakši način da produžš životni vijek noža. Uvijek održavaj noževe čistima i suhima, čak i kada ih koristiš, kako bi minimalizirala koroziju ili hrđu. Noževe s futrolama treba pospremati u njih. Koristi ispravno svaku vrstu noža prema njegovoj namijeni. Ne uzimaj nož za voće za meso ili obrnuto.

Možda vas zanima Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne... Rubrika Life&style Life&style

Neprianjajuća tava: 2-3 godine

Neprijanjajuća tava koja se obično koristi ima izuzetno važan neljepljivi sloj. A ako se slučajno ogrebe zbog pranja željeznom četkom ili snažnog grebanja noža ili žlice po površini, više neće imati anti-ljepljive učinke i lako generiraju štetne čimbenike. Nakon otprilike 2-3 godine korištenja, trebala bi kupiti novu tavu, bit će sigurnije.

 | Autor: shutterstock shutterstock Neprijanjajuća tava

Osim toga, nakon kupnje tave, trebala bi je oprati s deterdžentom za pranje posuđa kako bi uklonila prašinu s posude, a zatim posipati 1 sloj kave u nju, zagrijati i isprati. To će ukloniti miris boje i olakšati kasnije pranje posuđa.

Nikada ne ostavljaj tavu na vrućem štednjaku bez ulja unutra jer će oljuštiti boju i uvijek koristiti umjerenu količinu ulja. Također nikada nemoj koristiti jak deterdžent za pranje neprijanjajuće tave niti grubu stranu spužvice.

Možda vas zanima Otkrile ste nam čiji dodir najviše volite, odgovori su nas raznježili Rubrika Beauty Beauty

Daska za rezanje: 3-5 godina

 | Autor: shutterstock shutterstock Daska za rezanje povrća

Za sjeckanje treba koristiti drvene daske izuzetno visoke kvalitete i nosivosti. Međutim, drvena daska za rezanje također ima nedostatak - lako apsorbira vodu, mirise i lako se savija, puca, truli, pa se može koristiti samo u roku od 3-5 godina.

Za očuvanje dasaka za rezanje također treba napomenuti da ih je prilikom kupnje potrebno potopiti u slanu vodu preko noći, a zatim osušiti kako bi se spriječilo kasnije pucanje. Nakon upotrebe, dasku za rezanje treba natrljati svježim limunom ili deterdžentom za pranje posuđa, zatim je isprati vodom i zatim objesiti na suho.

Photo: Shutterstock

Komentari 0