Life&style

Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne...

  • Zašto nitko ne može pobijediti roštilj tvog strica? Zašto je tvoja prijateljica kraljica svih lazanja, a ljudi uporno traže tvoj recept za čokoladnu tortu?
  • Kad se iz recepta izvuče maksimum, a obroku ne možeš dodati nijednu kap ljubavi više, stvar je sigurno u onom jedinstvenom triku koji ne piše u kuharicama već ga znaš samo ti
  • Sigurno i ti imaš trikove za neka svoja jela, a možda neki korisni ovdje i saznaš 

Svoje kuharske vještine možda podigneš na novu razinu zahvaljujući ovoj grupi ljudi koji su ipak podijelili svoje tajne zašto im određena jela uvijek ispadaju fantastično ili pak kako si olakšaju ili ubrzaju neke postupke u kuhinji. 

Tajni sastojak ili metoda mogu biti najbolje moguće oružje kada pokazujemo svoje vještine u kuhinji. Naravno, tehnika je važna, složit će se svi profesionalni kuhari i ljudi će cijeniti jelo koje je posebno dobro napravljeno prema nekim tehničkim standardima. Ali ono što ljudi vole je karizma i osobnost u kuhanju - udaljavanje od praćenja recepata sastojak po sastojak i razumijevanje kako se različiti proizvodi i okusi dobro kombiniraju. Evo koje su kulinarske tajne ljudi otkrili na Internetu!

 | Autor: shutterstock shutterstock Češnjak obogaćuje jela

"Moj suprug kaže da ne voli puno češnjaka. Uvijek koristim pozamašnu količinu u svom kuhanju. On to voli. Jednostavno mu ne kažem. I često kaže "Ovdje tako lijepo miriše!" Da, upravo sam dodala češnjak u tavu."

"Kad god ispečem nešto s čokoladom, poput brownieja, uvijek dodam malo kave. To čini veliku razliku u okusu."

Možda vas zanima Najbolja smjesa za palačinke: Recept iz kuhinje naših baka uz nekoliko bitnih trikova i savjeta Rubrika Life&style Life&style

"U vruću čokoladu dodam malo soli. To je nekako više čini čokoladnom. Svi uvijek kažu da je moja vruća čokolada najbolja, ali ja koristim kupovno mlijeko i malo soli." Evo i zbog čega je tako: Sol je ovdje samo kao pojačivač okusa. Staviš li je previše, zapravo će postati slano. Dodajem sol i u brownie smjesu. To brownijima daje intenzivniji okus."

"Molila sam baku za recept za puding od banane, a sada me ljudi mole da ga napravim. To je recept sa stražnje strane kutije za oblatne."

 | Autor: shutterstock shutterstock Brownies

Svatko može imati koristi od toga kako nešto bolje skuhati stvari. Doduše, neki svoje tajne žele čuvati samo u obitelji i prenose se j jedne generacije na drugu. Ovi ljudi nisu bili tako sebični...

Možda vas zanima Starenje kože ne možeš zaustaviti, ali ga možeš usporiti - evo kako Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

"Maslac uvijek zapecite. Maslac je smjesa ulja (masti) i krutina mlijeka. Možete ga zapeći stavljajući ga u tavu na laganu vatru; prvo će se rastopiti, naravno, ali s vremenom će krute tvari mlijeka posmeđiti, a njihov će se okus produbiti i postati složeniji. Kao i mnoge stvari, i smeđe ulje pojačava okus."

"U svim kolačićima koristim prašak za puding od vanilije. Danima ih održava super mekanima i daje im gotovo mekoću kolača."

"Dodajem umak od inćuna u preljeve za salate, umake za tjesteninu. Nitko ne može prepoznati okus i svi ga vole!"

"Prilikom izrade kruha od banana koristim prezrele banane koje zamrznem, a zatim odmrznem kad je vrijeme za pečenje. Negdje sam pročitao da zamrzavanje banane čini slađima. Probaj. Bit ćete ugodno iznenađeni."

"Iscijedite limun u lonac s pilećom juhom. Daje lijepu svjetlinu."

 | Autor: shutterstock shutterstock Ukusni hamburger

"U svim svojim pečenim proizvodima koristim malo ekstrakta badema (posebno za francuski tost) i malo espresso praha u bilo čemu čokoladnom."

Klasika na novi način: Paprike punjene mljevenim mesom - iz pećnice

"Nešto što obično ne dijelim - radim zaista sjajne hamburgere, ali moja je tajna da ih ne radim puno. Koristim kvalitetno mljeveno meso s 20% masnoće, držim meso vrlo hladnim i rukujem s njim što je manje moguće i ne solim ga, osim izvana, neposredno prije pečenja, a u sredini napravim utor kako bih spriječila da se hamburger napuhne i deformira. Savršeno, sočni hamburgeri svaki put, vrlo malo posla."

 | Autor: shutterstock shutterstock Limun

"Kažem svima: stavite limunsku kiselinu u tijesto za kruh. Kad tijesto postane kiselo, kvasac podivlja pa se čak i "teški" kruh diže lakše nego što biste očekivali. Pretpostavljam da biste mogli koristiti limunov sok ili ocat, ali limunsku kiselinu (u granulama) lako je nabaviti i zauvijek će sretno živjeti u vašem ormariću."

Marinirana pileća prsa Možda vas zanima Nemaš vremena za kuhanje? Uz ovaj trik za pripremu piletine svejedno možeš jako fino jesti Rubrika Life&style Life&style

"Nikad nisam bio tip koji ima ovakvu tajnu, ali kad bi ljudi znali koliko cimeta koristim, čudili bi se. Stavljam ga u mnoštvo jela kojima daje pomalo zemljani okus i dubinu, ali ne u takvim količinama da biste zapravo mogli osjetiti cimet."

"Sok od kiselih krastavaca dodajem u salatu od tunjevine ili piletine. Daje mu pravu količinu kiselosti."

Photo: shutterstock

Komentari 0