Life&style

Najbolja smjesa za palačinke: Recept iz kuhinje naših baka uz nekoliko bitnih trikova i savjeta

  • Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no koliko god se činilo jednostavnom, česte su rasprave o malim trikovima koji će osigurati mekane i slasne palačinke
  • Donosimo ti recept iz kuhinja naših baka po kojem ovaj najbrži i najfiniji desert ispada savršeno
  • Ovdje je nekoliko jednostavnih trikova kako bi postala prava majstorica za palačinke

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no koliko god se priprema smjese činila jednostavnom, česte su rasprave o malim trikovima koji će osigurati mekane i slasne palačinke. Ti trikovi obično su vezani za pojedine sastojke ili postupke tijekom pripreme, vremena koliko palačinke moraju odležati i pečenja smjese.

Ono što je prva stvar na koju moraš obratiti pažnju kako bi dobila najmekanije, najukusnije i pjenaste palačinke je da moraš imati: dobru tavu i dobar recept! Teflonske tave obično su dobar izbor, no i u onoj običnoj "crnoj" tavi svoje bake ispeći ćeš slasne palačinke. Mi ti donosimo upravo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećeš tražiti bolji. Ako želiš isprobati neobične palačinke s talogom od kave, recept ćeš pronaći ovdje.

Iako se sastojci i priprema razlikuju ovisno o porijeklu recepta za palačinke, neka su pravila univerzalna i rade na svim mogućim receptima za pripremu najslasnijih palačinki. Ovdje je nekoliko jednostavnih trikova kako bi postala prava majstorica za palačinke.

Ovo je bolje od bureka! Recept za slane i pohane palačinke s mljevenim mesom

Za početak, potrebno je pripremiti sve sastojke koje ćeš upotrijebiti – jaja, brašno (najbolje je pomiješati glatko i oštro bijelo brašno), mlijeko, mineralnu vodu, prstohvat soli, žlicu ruma, malo ribane limunove korice, pola žličice šećera i jednu žličicu ulja. Omjere jaja, mlijeka i brašna do određene mjere mogu biti "odokativne", a prosječno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 g brašna. Jedan od trikova u sastojcima je količina jaja, veća količina jaja mogla bi rezultirati "žilavim" palačinkama, a to želiš izbjeći.

Redoslijed dodavanja sastojaka 

Kod pripreme smjese, prvo dodaj jaja koja treba pjenasto umiješati. U nekim receptima vidjet ćeš i preporuku odvajanja žumanjka od bjelanjka, međutim, to se češće odnosi na deblje palačinke poput američkih palčinki u koje se dodaje i šećer i maslac. Za našu domaću verziju tankih i mekanih palačinki potrebno je za početak pjenasto umiješati cijela jaja i potom im dodati mlijeko i opet miješati.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Dodavanje sastojaka u smjesu

Možda vas zanima Zebra palačinke postale su pravi hit, imamo super recept koji uspijeva svima Rubrika Life&style Life&style

Potom dodaj brašno kojeg je potrebno dodati toliko da smjesa bude vrlo gusta i takvu smjesu treba dobro miješati pjenjačom kako bi se temeljito homogenizirala i kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Nakon toga se smjesa razrjeđuje mineralnom vodom do željene konzistencije. Sastojke nemoj žustro miješati jer to razbija njihovu strukturu, potrebno ih je samo dobro povezati. Također, nikada ne koristi štapni mikser, ako koristiš i obični, nakon dodavanja brašna stavi ga u najnižu brzinu. Uz ovaj recept palačinke će ti uvijek uspjeti, bit će ukusne, mekane i rahle

Sitni dodaci koji su veliki trikovi

Sitni ali bitni dodaci su i rum, sol, šećer i malo ulja, a neće škoditi ni malo limunove korice. I kuharima-amaterima je poznato da najprhkije i najmekše palačinke moraju biti napravljene s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima. Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrijednosti kisela, ona zapravo djeluje lužnato zbog obilja bikarbonata koje sadrži.

Natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo. Stoga su mekane, prozračne i prhke palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u tijesta koja se peku na ulju, osim što osigurava posebnu aromu i miris, osigurava da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Mali dodatak soli učvrstit će mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom tijestu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada možete obični šećer zamijeniti i vanilin-šećerom. Još ukusnije su uz zdravu verziju Nutelle, a tajna je i u dobroj tavi.

Možda vas zanima Mljac! Za ove palačinke potrebna su ti samo dva sastojka - jaja i banana - a prefine su! Rubrika Life&style Life&style

Sastojci za palačinke

  • 2 jaja
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml lijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • ribana korica pola limuna
  • 1vanilin šećer

Priprema palačinki

1. U većoj posudi pjenasto umuti cijela jaja, dodaj im mlijeko, zatim opet promiješaj 

2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipaj brašno dok ne potrošiš zadanu mjericu

3. Dodaj mineralnu vodu pa sve dobro miješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu

4. Sada dodaj limun (ribana korica nešpricanog limuna) rum po želji (svakako preporuka da stavite) zatim vanilin šećer, i sol

5. Sve dobro promiješaj pa ostavi da smjesa za palacinke odstoji 10 minuta

6. U međuvremenu dobro zagrij tavu za palačinke (po mogućnosti sa neprijanjajućom podlogom)

7. Premazati vruću tavu sa kistom i vrlo malo ulja

8. Pržiti oko 30 sekundi (do zlatnožute boje) jednu stranu, preokrenuti pa nastaviti pržiti drugu stranu palačinke oko 20 sekundi

Postupak okretanja palačinki u zraku nećemo objašnjavati, to ostavljamo tvom kuharskom umijeću. Palačinke možeš namazati raznim domaćim marmeladama, neobičnim nadjevima, čokoladom i dodati voće, poput malina, borovnica ili jagoda (posebice sada kada ih ima na svkom koraku). Dobar tek!

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    fantasticne palacinke