Native sadržaj

Starenje kože ne možeš zaustaviti, ali ga možeš usporiti - evo kako

  • Beauty stručnjaci složni su kako je za zdrav, blistav i mladolik izgled kože važna pravilna prehrana i dovoljan unos tekućine. No čak i kad je tvoj jelovnik za primjer, koža može pokazivati alarmantne znakove
  • Krivac brojnih problema na koži vrlo često su plinovi iz automobila, pušenje, prizemni ozon - drugim riječima zagađivači zraka koji oštećuju stanice kože i samim time ubrzavaju starenje kože. Na sreću, adekvatnom njegom moguće je ojačati kožu i očuvati ten blistavim
  • Predstavljamo ti 5 najčešćih problema na koži koji mogu biti posljedica zagađenja i nudimo rješenje u obliku kozmetičkih proizvoda koji te neće iznevjeriti

Iako stanje kože ovisi prvenstveno o stanju organizma na koji direktno utječemo konzumacijom određene hrane i pića, ne smijemo zapostaviti ni veliku ulogu koju na stanje kože imaju brojni zagađivači okoliša koji utječu na ljepotu i kvalitetu tvoje kože. Zagađenje danas više no ikad utječe na kožu, to više nisu samo priče. Kad je riječ o oštećenjima kože i starenju, dokazano je da zagađenje dugoročno štetno utječe na kožu. Narušava mladolikost kože, oštećuje hidrolipidni film i pojačava nastanak bora. Stoga je postalo ključno zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih zagađenjem i prihvatiti stručne savjete na svakodnevnoj osnovi.

Razlikujemo nekoliko vrsta zagađivača. Primarni zagađivači su oni koji potječu izravno iz "nepokretnih" izvora (industrija i grijanje) i "pokretnih" izvora (automobili, zrakoplovi), dok su sekundarni zagađivači, kao što je ozon, nastali promjenom primarnih zagađivača pod utjecajem sunčevih zraka i topline. Osim toga, zagađenje ovisi o dobu dana (veće je danju, nego noću), godišnjem dobu, čak i o zemljopisnom položaju.

Premda Hrvatska zahvaljujući okolnostima, a ponajprije stagnaciji gospodarskih aktivnosti i obustavi rada brojnih industrijskih postrojenja, godinama nije na europskoj "crnoj listi" kada je riječ o onečišćenju zraka, pogrešno je zaključiti da Hrvatska uopće nema problem s onečišćenjem zraka. U Hrvatskoj je najrašireniji problem onečišćenja zraka lebdećim čestima, i to ponajprije u pojedinim urbanim područjima u kontinentalnom dijelu zemlje. Prekoračenja dopuštenih graničnih vrijednosti lebdećih čestica zabilježena su u najvećoj mjeri u hladnijem dijelu godine, kada su glavni izvor onečišćenja kućna ložišta, odnosno izgaranje biomase ili drva u kućanstvima, kao i promet.

U nastavku ti donosimo neke od najčešćih problema na koži do kojih dolazi zbog zagađenja, kao i kozmetičke proizvode koji će ti pomoći da ih riješiš.

Suhoća

Zagađenje je čest uzrok suhe kože. U kombinaciji s drugim čimbenicima poput vremena, većom brzinom vjetra i pojačanim unutarnjim grijanjem koža može početi pokazivati znakove akutne suhoće. Kako joj se oduprijeti? I tijekom zime je potrebno svakodnevno nanositi sredstvo za zaštitu od sunca, a neophodno je odabrati dnevnu hidratantnu njegu koja, osim hidratacije, osigurava koži zaštitu od slobodnih radikala, kao što to uspješno radi Minéral 89 booster.  | Autor: Zahvaljujući anti-pollution tehnologiji koju sadrži u sebi, Minéral 89 jača funkciju barijere kože koja je svakim danom sve jača u borbi protiv štetnih utjecaja zagađenja, stresa i umora. Iz dana u dan koža je hidratizirana, boljeg tonusa i blistava. Minéral 89 koristi se kao prvi korak svakodnevnog rituala njege kože u gradskoj okolini. Preporučuje se za korištenje tijekom jutarnje beauty rutine, a idealan je za sve tipove kože.

Bore

I samo zagađenje je dovoljno loše, no studije su pokazale da koža postaje osjetljivija na UV zrake kad je izložena zagađenju. Iako su potrebne godine da se oštećenja uzrokovana suncem pojave na licu, UVA zrake dokazano ubrzavaju vidljive učinke fotostarenja što znači da trebate posebno paziti za sunčanih dana kad su zagađenje i UV zrake na vrhuncu. Kad si na otvorenom i to svakodnevno, SPF 25 je minimalna zaštita koju bi trebala koristiti ako želiš pravilno zaštititi kožu.  | Autor: Osim što obnavlja razinu kolagena u koži, Liftactiv Specialist dnevna njega protiv bora SPF 25 sadrži i široki spektar zaštite UVA + UVB. Vichy po prvi put unutar svoje linije objedinjuje biopeptid - biološki projektiran protein ekstrahiran iz graška, te vitamin Cg - antioksidans poznat po učinku posvjetljivanja, u kombinaciji sa zaštitom širokog spektra SPF 25, kako bi zaštitili kožu od znakova koji su poslijedica gubitka kolagena i ostalih čimbenika koji utječu na kvalitetu kože. Sudionice Vichyjevog instrumentalnog ispitivanja potvrdile su da koža nakon korištenja ovog proizvoda trenutno izgleda zaglađena, dok su nakon 8 tjedana bore smanjenje za 44%, a intenzitet pigmentacijskih mrlja smanjen za 30%.

Odličan saveznik u borbi protiv bora također su Peptide-C anti-ageing ampule predstavljaju anti-ageing inovaciju na tržištu koja ciljano djeluje na sve vrste bora i nedostatak sjaja. U pakiranju se nalazi deset ampula s iznimno aktivnim sastojcima te moćnom i minimalističkom formulom koja dolazi u snažnoj dozi. Snažni anti-ageing sastojci koje ova formula sadrži su: 10 % čistog vitamina C, anti-ageing biopeptidi, multimolekularna hijaluronska kiselina prirodnog podrijetla za punoću kože i Vichy vulkanska voda za jačanje kože. Ovi aktivni sastojci optimiziraju učinkovitost i kvalitetu formule, a pritom ne utječu na njenu senzorijalnost. Čista formula koja koži pruža samo najbolje - osnažuje kožu, vraća joj blistavost i smanjuje vidljivost bora. Svakodnevnim korištenjem ampula ujutro i navečer, nakon 10 dana koža je glađa i blistavija, a nakon jednog mjeseca bore su smanjene, a koža obnovljena.

Ten bez sjaja

Jedan od brojnih uzroka tena bez sjaja je slaba cirkulacija. Nju uzrokuje ograničen protok krvi u jedan ili više dijelova lica, što je poznata nuspojava nekvalitetnog zraka koji nas okružuje. Lice je potrebno redovito masirati kako bi poboljšali protok krvi, zbog čega će ten izgledati zdravije i blistavije. Nakon što si to učinila, na lice nanesi Peptide-C anti-ageing ampule koje ciljano djeluju na nedostatak sjaja. Svakodnevna upotreba jedne ampule ispunjene čistom formulom bez mirisa pomaže nadoknaditi gubitak vitamina C, aminokiselina, minerala, vode i hijaluronske kiseline u koži. Koža će biti osnažena i blistava kao nikad prije.  | Autor:

Hiperpigmentacija

Zagađenje, posebno ono u industrijaliziranim ili urbanim područjima, kožu čini žućkastom s hiperpigmenatacijom učestalijom kod onih koji žive u urbanim sredinama. Koža mora biti temeljito očišćena i čišćenje treba biti sastavni dio tvoje rutine ljepote kako bi se izbjeglo nakupljanje prljavštine duboko u porama. Naposljetku, obrati pažnju da je zaštitno sredstvo otporno na UVA i UVB zrake jer su ove posljednje odgovorne za većinu osnovnih simptoma hiperpigmentacije.  | Autor: Za sve one žene koje muku muče s mrljama na koži, tu su Liftactiv Glyco-C noćne piling ampule za sve tipove kože. Ova anti-ageing inovacija ciljano djeluje na različite vrste hiperpigmentacije (tamne mrlje, staračke pjege i post-upalna hiperpigmentacija od akni), a dolazi u zaštitnoj staklenoj ampuli za odgovarajuću dozu njege koja koži potrebna svake večeri. Snaga Vichy vulkanske vode obogaćena s 10 % kompleksa sa glikolnom kiselinom i vitaminom Cg aktivno djeluje protiv tamnih mrlja, a njezina je učinkovitost klinički dokazana. U Vichyjevom kliničkom ocjenjivanju žene su potvrdile da nakon samo četiri tjedna korištenja ove ampule smanjuju intenzitet staračkih pjega za 21% i post-upalnu hiperpigmentaciju od akni za 37%, a nakon osam tjedana smanjuju vidljivost tamnih mrlja na koži za 36%.

Tonus kože

Kad starimo, razina kolagena počinje opadati što dovodi do nastanka tankih linija i bora. To je normalni dio procesa starenja, no učinci se mogu pogoršati uslijed dužeg izlaganja zagađenju što uzrokuje pojavu poznatu kao oskidacijski stres. To dovodi do navale slobodnih radikala ispod površine kože koji se hvataju na već iscrpljene molekule kolagena u našoj koži. Rezultat? Koža puno brže gubi punoću i mladolikost. Prilikom borbe protiv slobodnih radikala pripazi da prehrana i rutina njege kože sadrže što je moguće više antioksidansa. To će  omogućiti nastanak dodatnih elektrona  za koje će se uhvatiti slobodni radikali i ostaviti tvoje dragocjene molekule kolagena na miru.  | Autor: Liftactiv Specialist dnevna krema protiv bora omiljen je izbor mnogih žena jer reaktivira produkciju prirodnog kolagena s rezultatima koji su dugoročni. Ova njega preporučuje se ženama koje žele novu generaciju proizvoda iznimnog anti-ageing djelovanja i učinkovitosti, uz sastojke prirodnog podrijetla. Vidljivo smanjuje bore, preoblikuje konture lica i smanjuje vidljivost pigmentacijskih mrlja. Liftactiv Specialist linija, baš kao i Minéral 89 linija dostupne su u ljekarnama diljem Hrvatske.

Sada kad si svjesna zagađivača koji su, nažalost, neizbježni i svuda oko nas, potrudi se svojoj koži podariti najbolju njegu koju zaslužuje. Pošto je tvoja koža tijekom dana izložena zagađenjima, lice obavezno uvečer temeljito očisti vodom i svakodnevno koristi kozmetiku koja sadrži SPF, kao i anti-pollution tehnologiju koja štiti kožu od slobodnih radikala i jača barijeru kože. Također je važno koristiti kozmetiku koja sadrži hidratantne emolijente i antioksidanse poput vitamina C i Cg koji koži vraćaju blistavost i ispravljaju hiperpigmentaciju. Budeš li se držala ovih uputa, tvoja koža će iz dana u dan izgledati sve zdravije, a znakovi starenja bit će manje vidljivi.

 | Autor:

Photo: Unsplash/Marcelo Matarazzo

Komentari 0