Life&style
Izgubiti centimetre, a ne kile

Jeli li znala da možeš izgubiti centimetre u opsegu bez da izgubiš kilograme?

  • Način na koji se osjećaš u svojoj odjeći važniji je od broja na ljestvici, a evo i zbog čega
  • Iako misliš da moraš na rigorozne dijete da bi ti se smanjio opseg struka, bedara i konfekcijski broj, nije tako
  • Zapravo, centimetre možeš izgubiti i bez da izgubiš ijedan kilogram na vagi

Obećala si samoj sebi da ćeš redovito vježbati, pravilno se hraniti i brinuti o sebi, no sudeći prema vagi, čini se da ne napreduješ. Iako ćeš možda htjeti imati to zadovoljstvo promatranja brojeva na skali prema dolje, to nije najbolje mjerilo uspjeha. "Iako je kontraintuitivno, zapravo možete izgubiti centimetre bez gubitka kilograma", rekla je nutricionistica Lauren Harris-Pincus. Dakle, čak i ako se broj na vagi nije pomaknuo prema nižem, kako bi očekivala, možeš primijetiti pozitivne promjene na svom tijelu, a to je zapravo pouzdaniji način za praćenje ciljeva kondicije i gubitka kilograma.

 | Autor: shutterstock shutterstock Nezadovoljstvo brojem na vagi

Možda vas zanima Žene koje redovito vježbaju znaju koliko ova jedna stvar utječe na kvalitetu treninga Rubrika Life&style Life&style

"Vaga nije mjerenje masnoće, već vam govori koliko sve u vašem tijelu teži, uključujući tekućinu, mišiće, kosti, masnoće i sve vaše organe", objasnila je Lainey Younkin, dijetetičarka za mršavljenje. Pet kilograma mišića i pet kilograma masti teži jednako: pet kilograma. Ali mišići zauzimaju manje prostora. Stoga, ako dobiješ mišiće i izgubiš masnoću, možeš izgubiti nekoliko centimetara bez gubitka kilograma. U stvari, u nekim slučajevima zapravo možeš dobiti na težini dok gubiš centimetre.

Vježbaš, a nikako da dobiješ čvrstu, zaobljenu stražnjicu? Pokušaj s ovim namirnicama

Sve ovisi o tome što radiš i kako ta rutina utječe na sastav tvog tijela. Redoviti treninzi snage i prehrana s manje kalorija, više proteina mogu ti pomoći da istovremeno dobiješ mišiće i izgubiš masnoće. To može rezultirati time da ti odjeća postane labavija, a da ne vidiš stvarne promjene na vagi.

 | Autor: shutterstock shutterstock Trening snage

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

Obratiti pažnju na to kako ti odjeća odgovara jedan je od načina za praćenje napretka. Opseg struka možeš izmjeriti i pomoću jednostavne mjerne trake. Ali najvažnije mjerilo uspjeha je kako se osjećaš. Ako si zadovoljna svojim izgledom i osjećaš se zdravo i energično, tada očito radiš nešto dobro, čak i ako ti otmjeni alati (vaga) govore suprotno.

Photo: Shutterstock

Komentari 0