Life&style

Zašto sve više ljudi obožava juhu od kostiju i evo što ona čini tvom tijelu

  • Idući puta kada ti nakon pripreme mesa ostanu kosti, nemoj ih baciti već pripremi juhu
  • Priprema je iznimno jednostavna, a glavne sastojke vodu, sol i ocat zasigurno već imaš u kuhinji
  • Ova juha bogata je hranjivim sastojcima te je dobra za zdravlje probavnog sustava, mišića i zglobova

Trendovi u kulinarstvu nerijetko se vraćaju na sam početak pa je tako u posljednje vrijeme na gastronomsku scenu vraćena i juha od kostiju. Priznajemo, spomenuta juha ne zvuči kao ukusan obrok, ali svjesni smo kako se iza nezvučnih naziva nerijetko kriju prave rapsodije okusa. Prisjetimo se samo gušćje paštete ili ikre. Popularnosti juhe od kostiju pridonijela su i vjerovanja da pruža mnogo blagodati za zdravlje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 7 razloga zašto bi svaki dan trebala jesti ciklu (+ recept za ukusnu crvenu juhu) Rubrika Life&style Life&style

Kako pripremiti juhu od kostiju?

Ovu juhu možeš pripremiti od bilo koje vrste kostiju – telećih, svinjskih, goveđih, janjećih, pilećih ili purećih, pa čak i ribljih kostiju. U osnovi, što više hrskavice, to bolje. Sve sastojke dodaj u veliki lonac i kuhaj do vrenja, a zatim smanji vatru i ostavi da polagano krčka 3 do 6 sati. Što se juha duže kuha to će imati bolji okus i biti hranjivija. Nakon što se kosti skuhaju, u otopinu trebaš dodati ocat. Njegova zadaća je da iz kosti izvuče što više vrijednih nutrijenata. Kako bi obogatila okus u juhu možeš dodati povrće i začinsko bilje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pogledaj zašto više od milijun ljudi voli ovaj recept za pileću juhu Rubrika Life&style Life&style

Kako koristiti juhu?

Osim kao samostalno jelo, juha od kostiju može poslužiti kao izvrstan temeljac za variva, umake ili rižota. Također, možeš ju koristiti i kao zamjenu za tekućinu u jelima poput pire krumpira, gulaša ili čilija. Uz sve to, juhu možeš konzumirati i kao samostalni napitak. U principu, juha od kostiju je vrlo hranjiva, a udio nutrijenata u juhi ovisi o sastojcima koje koristiš u njenoj pripremi.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Primjerice, svinjske ili goveđe kosti bogate su kalcijem, magnezijem, kalijem, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za izgradnju snažnih kostiju, dok riblje kosti sadrže jod koji je esencijalan za zdravlje štitnjače i metabolizam. Ako se pak odlučiš konzumirati toplu juhu prije spavanja mogla bi ti čak pomoći da uživaš u mirnom noćnom snu.Ovo jelo zasigurno je jedna od najzdravijih stvari koju možeš napraviti od nečega (kostiju) što bi inače bacila u smeće, tako da je ovo jedna superhrana koja je apsolutno vrijedna tvog vremena.

anketa | Autor: miss7 miss7

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0