Life&style

Londonski chef upozorava: Ovo je ključna stvar u pripremi pire krumpira, a mnogi tu pogriješe

  • Pire od krumpira – zvuči (i spravlja se) tako jednostavno
  • Međutim, i kod spravljanja pirea od krumpira postoje brojni trikovi i nijanse na koje treba pripaziti 
  • Donosimo ti savjet engleskog kuhara Marcusa Wareinga – kako spraviti savršeni pire od krumpira 

U Engleskoj „Mashed Potatos“, odnosno pire od krumpira, spada među osnovne prehrambene namirnice. Dakle, nije ni čudo da je poznati londonski chef Marcus Wareing usavršio taj klasik. Sjajno je da je odlučio podijeliti s nama svoj najvažniji trik pri spravljanju pirea. 

via GIPHY

Pravilno skuhati krumpir 

Kuhar Marcus Waering tvrdi kako je pravilno kuhanje krumpira najvažnije za pripremanje pirea. Umjesto da se krumpir oguli, nareže na veće komade te kuha u vrućoj vodi da omekša, izuzetno je paziti na to da su komadi krumpira jednake veličine. Naime, ako se komade različite veličine baci u vodu, manji će se prekuhati, a veći se neće uopće dovoljno skuhati. Čovjek bi mogao pomisliti da je to svejedno – i tako će se sve zgnječiti na kraju u pire – ali prekuhani krumpiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast. 

Možda vas zanima Ako dodaš pireu od krumpira ove sastojke, dobit ćeš fenomenalan prilog koji će te oduševiti Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, nakon kuhanja treba ostaviti krumpir da odstoji pet minuta pa ga tek onda zgnječiti u pire. 

via GIPHY

Možda vas zanima Genijalan recept: evo kako ćeš spraviti savršeni pečeni krumpir iz pećnice - oduševit ćeš se Rubrika Life&style Life&style

Inače, pomoću jednostavnog trika pire od krumpira može dobiti još bolju aromu i postati savršeno kremast svaki put. Naime krumpir je poput male spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha (zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire). Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krumpir odmah skuhati u lagano posoljenom mlijeku. Tako će krumpir odmah preuzeti dio arome te će kasnije biti jako kremast.  Osim toga, kod kuhanja dodaj malo jestivog škroba u mlijeko. Ako ćeš kasnije trebati još malo tekućine za pire, nećeš morati dodati hladno mlijeko iz hladnjaka, nego mješavinu mlijeka i škroba – to će fino zgusnuti i još aromatizirati pire. 

Savjet za gurmane: Za još intenzivniji okus možeš skuhati krumpir u vrhnju te začiniti s malo češnjaka i svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ružmarina). 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":
 


 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0