Life&style 07. studenoga 2019.

7 razloga zašto bi svaki dan trebala jesti ciklu (+ recept za ukusnu crvenu juhu)

Shutterstock.
  • Stigla je sezona ukiseljene cikle - kod nas je ovo jeftino i zdravi povrće konzumira najčešće na taj način
  • No, kad pročitaš sve dobrobiti koje čini tijelu, možda je poželiš jesti češće
  • Na primjer kao juhu ili zdravi sok, a ubaciti je možeš u zapravo sve salate

Cikla sadrži korisne nutrijente poput B vitamina, željeza, magnezija i kalija, ali i neke koje se može naći u malo drugih namirnica. Koje vrijedne nutrijente cikla osigurava i kako utječe na naš organizam?

1. Snižava krvni tlak

Cikla je bogata nitratima koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne žile, a ova poboljšana cirkulacija snižava tlak. Prema jednoj studiji samo čaša soka od cikle dnevno uspješno snižava krvni tlak.

Možda vas zanima... Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

2. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Cikla sadrži puno alkaloida betaina i folata iz skupine B-vitamina koji udruženi snižavaju kolesterol u krvi. Zahvaljujući tome bolesti srca i krvnih žila se preveniraju.

3. Poboljšava izdržljivost

Profesionalni sportaši se kunu u moći ovog skromnog korijena. Zašto? Nitrati koje sadrži su fantastični pojačivači snage i tijelu omogućavaju veću izdržljivost. Studije sa sportašima potvrđuju te pozitivne efekte. Potrebno je pojesti samo 3 do 5 gomolja cikle dnevno (ili ih popiti kao sok, juhu) prije sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, razina nitrata u tijelu najviša je 2 do 3 sata poslije konzumacije cikle.

 | Autor:

4. Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne žile, a sposobnost tijela da ih samo proizvede opada. Usporedno se smanjuje izmjena tvari i nervna aktivnost u mozgu. E, tu cikla dođe kao pogonsko gorivo. Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na prehrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrirani, organizirani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

5. Potiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cikle pomaže da se masnoće ne nakupljaju u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cikli možemo pronaći jedino još u špinatu i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

Možda vas zanima... Zašto bi trebala svaki dan jesti krastvce? Jer rade 5 malih čuda za tvoju ljepotu Rubrika Life&style Life&style

6. Pomaže kod kroničnih bolesti

Cikla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu znanstvenici,uspješno bore protiv slobodnih radikala, sprječavajući upale u tijelu i kronične bolesti. Ovo talentirano povrće dobar je borac protiv depljine, pa čak i raka.

7. Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima - poput cikle. Čaša soka od cikle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu.

Recept: juha od cikle

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Evo kako u malo vremena pripraviti juhu koja je podjednako ukusna i zdrava

Sastojci za 2 porcije: Nasjeckaj dvije glavice ljutike (ili malu glavicu običnog luka). 1 srednje velik krumpir i 400 grama svježe cikle nareži na kockice pa sve kuhaj u 600 ml povrtnog temeljca dok povrće ne omekša. Ispasiraj štapnim mikserom, posoli i popapri i uživaj u finoj crvenoj juhi.

 

Komentari 0