Lifestyle 3794 prikaza 06. srpnja 2019.

Zašto bi trebala svaki dan jesti krastvce? Jer rade 5 malih čuda za tvoju ljepotu

Shutterstock.

  • Krastavac je pravi povrtni multitalent! Bogat je mineralima, gasi žeđ, a i ukusan je! 
  • No ono što nas joj više intrigira su brojni načini kako djeluje na našu ljepotu vrijednosti

Otkrit ćemo ti sve što trebaš znati o krastavcima. Za početak, zašto su toliko zdravi. Ovo povrće sastoji se do 96 posto od vode. Krastavac je siromašan kalorijama (12 kcal na 100 g) i idealno gasi žeđ (izvrstan je za smoothije). Sadrži elektrolite koji su itekako dobrodošli kad je vani vruće ili se bavimo sportom, dakle pojačano se znojimo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#gurke #gurkensohn uhhhuhhh

A post shared by &! (@gurkensalatsauce) on

Krastavci za početnike

Pri kupovini pazi da imaju čvrstu i glatku koru. Mnogi koru gule, ali ona se može i jesti, no kakao je često tretirana kemikalijama, bilo bi idealno nabaviti krastavce iz bio uzgoja ili pak krastavce prije jela oprati toplom vodom ili čak deterdžentom za pranje posuđa. Osim „klasičnih“ krastavaca (duljine oko 15 cm) u ponudi su i takozvani salatni krastavci (salatari). Ukusni su i jedni i drugi. 

Inače, znaj da krastavci ne vole vlagu niti hladnoću. Ako ih želiš kraće vrijeme držati u hladnjaku, onda ih drži u pretincu za povrće (tamo je ipak malo toplije) ili ih stavi na vrh hladnjaka. Tamo krastavci mogu stajati nekoliko dana. Nemoj ih zamrzavati jer će postati gnjecavi. 

Zašto je krastavac dobar za „ljepotu“?

1. Sok od krastavca potiče cirkulaciju kože. Zbog toga pozitivno djeluje na ten i čisti kožu. Takožer, nisu bez vraga sve one slike žena s kolutima krastavaca na očima. Krastavci pomažu kod podočnjaka i podbulih očiju - u kratkom će ih vremenu reducirati

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WONDERFUL BENEFITS OF CUCUMBER 🥒 FOR HEALTHY SKIN. 1. FADE DARK CIRCLES. Cucumber 🥒 have the ability to quickly safely and easily help reduce the appearance of dark circles. 2. TREAT SUNBURN. If you are the type that stayed out in the sun for long and dealing with sunburn, the cooling effect of cucumber 🥒 is a natural and gently way to soothe your skin and speed up the healing process. 3. TIGHTEN OPEN PORES. Cucumber 🥒 makes and excellent toner you can either mix it with Apple🍏 Vinegar, fee drop of Lemon🍋. It’s immediately tightens open pores. 4. FADE FRECKLES. When grated cucumber is used as a tonic and spread all over the face and neck it reduces the overall appearance of freckles over time. 5. BANISH CELLULITE. Cucumber can banish those dimples on your thighs. Take 1/2 cup coffee and mix enough cucumber juice and 1 Tsp, Raw honey to make a thick paste, apply to the affected area and exfoliate gently. #naturalskincare #cucumber #healthyskin #beautysecrets #skincare

A post shared by Ocean Crest Beauty Palace. (@ocean_crest_skincare) on

2. Pomažu kod opeklina od sunca. Ako si izgorila na suncu, efekt hlađenja koji krastavci imaju na koži bit će pravo olakšanje.. Oni će na nježan i prirodan način umiriti kožu i ubrzati proces zacijeljivanja

3. Učas zatvara proširene pore. Naneseš li sok od krastavaca na kožu stisnut će pore, a tvoj će ten biti ljepši. Također, lice može tretirati i tonikom koji si načinila od soka od krastvaca, malo jabučnog octa i nekoliko kapi limuna.

4. Izbljeđuje pjegice. Ako ti smetaju pjegice na licu (nama su baš slatke!) naribaj svježi krastavac i nanesi na lice i dekolte. Radiš li to redovito s vremenom će pjegice izblijediti.

5. Smanjuje celulit

RECEPTI ZA HLADNA JELA S KRASTAVCIMA 

Juha od krastavaca s račićima

Priprema: 

• Oguli 2 salatna krastavca (od oko 350 g), otkloni koštice te nareži na kockice. 

• Oguli 1 glavicu luka i režnjić češnjaka, nasjeckaj te propirjaj na 2 žlice ulja. Dodaj krastavac, ulij 500 ml temeljca te kuhaj oko 10 minuta. 

• Dodaj 4 žlice punomasnog vrhnja te izmiksaj juhu. 

• Stavi juhu da odstoji 2-3 sata u hladnjaku te posluži sa 200 g kuhanih račića i 1 žličicom nasjeckanog kopra.

Panzanella s krastavcima

Priprema: 

• Nareži ciabattu ("šlapicu") na ploške, a zatim na kockice veličine 2-3 cm. Poprži ih na 3 žlice ulja da budu fino hrskave, izvadi te ostavi da se ohlade. 

• Oguli krastavac, raščetvori po dužini te nareži na ploške debljine 5 mm. Nareži lubenicu na kockice. 

• Pomiješaj ocat sa solju i paprom te umiješaj malo ulja. 

• Dobro pomiješaj kruh, krastavce, lubenicu, rajčice i bosiljak, nakapaj dressingom te odmah posluži. 

  • iva55555555

    ja ih obozavam ali mi nakon njih uvijek tezina u zeludcu..neki savjet kako to izbjeci?