Life&style

Riža ti ne često ne ispada dobro? Ovo su greške koje možda radiš i savjeti kako da svaki put bude savršena

  • Znaš li kako se zapavo kuha riža? Da, dovoljno ju je ubaciti u vodu i kuhati neko vrijeme, ali ti neće ispasti najbolje što može
  • Svi mi više ili manje radimo niz pogrešaka s pripremom ove vrste namirnice
  • Ukazat ćemo ti na najčešće, ali i dati savjete kako da ti ispadne savršena, baš svaki put 

Riža je zasigurno najukusnija trava koja raste iz močvare. Ne hvalimo je olako. Otkad je čovjek počeo živjeti u kući, on jede rižu. 
Ima jako puno vrsta riže, kao i mjesta gdje se uzgaja, od uobičajene oljuštene bijele riže sve od smeđe, integralne riže i crvene te raznih vrsta crnih riža koje se uzgajaju u Aziji.
No, kako živimo brzo i ne želimo gubiti vrijeme na pripremanje hrane, a toliko toga gotovog nudi nam se po trgovinama, mnogi ljudi danas odrastu, a da ih nitko nije podučio osnovnim pravilima kuhanja i najvažnijim receptima njihove kulinarske tradicije.  Jesi se možda prepoznala? 

Podijelit ćemo s tobom nekoliko uobičajenih pogrešaka pri kuhanju rižu.


Pogrešna posuda
Jako puno toga svodi se na ono uobičajeno - tehnika kuhanja i posuda u kojoj ćeš to skuhati ovise o tome što kuhaš. Izbor lonca je jako važan. Lonac debelog dna bolje zadržava i distribuira toplinu. Takav lonac ključan je kad kuhamo rižu po apsorpcijskoj metodi - kad je kuhamo kao prilog i kad je bitno da se formiraju džepovi pare ključni za proces kuhanja.

Ne ispireš
Oni koji preporučuju ispiranje riže prije kuhanja tvrde da se na njoj zadržavaju nusprodukti industrijskog ljuštenja riže poput pudera. Uz te ostatke, ispiranjem riže, ispiremo i dio škroba. Velik dio riže proizvedene za prodaju na zapadnom tržištu ne sadrži tragove pudera, no neke uvozne vrste poput basmati riže nekad se obrađuju s puderom. Dok vitaminiziranu i obogaćenu rižu zasigurno nije potrebno prati, jedno ili dva kratka ispiranja pod mlazom vode rezultirati će punijim, odvojenijim zrnima basmati riže. 
No, nipošto ne treba ispirati rižu za rižoto ili sushi - ona mora ostati bogata škrobom jer je to važno za to jelo.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ne namačeš aromatičnu rižu
Aromatične riže poput basmati riže ili bademove riže treba prije kuhanja namočiti da bi se sačuvala ulja koja joj daju njezinu poznatu aromu. Kuhanje ta ulja uništava i zato je važno kuhanje svesti na minimum, a to se postiže namakanjem. Namačemo je u više vode nego što je potrebno da se tu rižu skuha. To u prosijeku ubrzava proces kuhanja i do 20 posto i riža onda ima onaj svoj poznati bouquet.

Kuhaš na prejakoj vatri
Kad rižu kuhamo na prejakoj vatri, ona se rastvori gotovo kao kokica, što znači da ispusti škrob, što upropasti teksturu zrna. Čak i ako planiraš napraviti samo rižu na mlijeku, moraš izbjeći ta rastvorena zrna. Riža treba tek zavrijeti, ništa više od toga. Kuha se na slaboj vatri.

Možda vas zanima Znamo najbrži i najjednostavniji način da skuhaš krumpir Rubrika Life&style Life&style

Dižeš poklopac dok se kuha
Ako kuhaš rižu na pari, nemoj ni slučajno za vrijeme kuhanja dizati poklopac. To ne samo da će produljiti proces kuhanja jer se gubi pritisak i para, upropastit ćeš i gotov proizvod. Kad se diže poklopac, pažljivi omjer vode i riže se poremeti. Osim ako dodaješ neke začine ili provjeravaš je li riža upila svu vodu, lonac s rižom pusti na miru. Pusti rižu da se sama kuha, ona doista zna što radi, za razliku od tebe.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Miješaš dok se kuha
Osim kad radiš rižoto, rižu za vrijeme kuhanja ne smiješ miješati jer to aktivira škrob i sprečava 'džepove pare' pa riža postaje gnjecava. Kad radiš kremasti, sočni rižoto, miješanje je poželjno, inače kod riže kao priloga nipošto.

Nisi dodala dovoljno vode
Mnogi rade tu grešku i onda im riža ostane suha i nedokuhana. Količina vode potrebne da se riža savršeno skuha mijenja se s obzirom na vrstu riže i zato dobro prouči upute, ili na kutiji ili na internetu. 

Kuhaš u neslanoj vodi
Mnogi misle da voda prije zavri kad se u nju baci sol, no zapravo nema primjetne razlike. No, ono što sol radi riži veoma je složeno - sol ometa proces s kojim se razne vrste škroba povezuju i postaju želatinozne. Mnogi profesionalni chefovi jako sole vodu u kojoj kuhaju rižu. Osim što sol sprečava želatiniranje riže, ona joj jako poboljšava okus. Iznimno je važno dodati sol u vodu za kuhanje riže.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Ne dodaješ arome
Otopljeni komadić maslaca u vodi u kojoj se kuha riža mijenja joj aromu na bolje. Može joj se dodati i lovorov list, suhi papar, kora od limuna ili naranče. Voda koja ključa rehidratizira suhe začine i pomaže da se otpuste eterična ulja, pogotovo u začinima kao što su cimet. Osim toga, zašto ne bi jednom napravila temeljac pa ga zaledila u male vrećice, kao veliki chefovi poznatih restorana. Riža kuhana u temeljcu sigurno je bolja od one kuhane u vodi. Tu i tamo ubaci i koju kap vina. 

Možda vas zanima Ovo je najbrži recept na svijetu za umak za tjesteninu - i ne kuha se! Moraš ga isprobati Rubrika Life&style Life&style

Miješaš razne vrste riže 
Sigurno ne bi umjesto jabuke radila štrudl s krumpirom, a Francuzi jabuke i krumpire trpaju pod isto ime s malim dodatkom. Zašto koristiti rižu dugog zrna umjesto one okrugle kad želiš raditi rižoto? Promijenit ćeš teksturu i gustoću jela koje pripremaš. Drži se recepta i riže koju jelo traži.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Žuriš se umjesto da pustiš rižu da odstoji
Kad se na pravilan način radi riža kao prilog (primjerice, kao u kineskim restoranima), na vrhu je više suha nego na dnu. Ključno je da tako pripremljenu rižu ostavimo da odstoji 5 do 30 minuta na štednjaku da bi bila jednako sočna u svim dijelovima.

Misliš da je svaka riža ista
Ima na stotine vrsta riže koje se uzgajaju na svim krajevima svijeta. Nemoj svaki dan kuhati istu. Malo istraži tržište pa tek onda počni kuhati. Da bi se dobro skuhala smeđa riža, potrebno je malo više vode nego za bijelu. Isto tako ona okruglog zrna traži nešto malo više vode od one dugog zrna.  Rižu prije kuhanja treba upoznati.


POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dave

    Sve ste lijepo spomenuli,ali ono najvaznije niste.Riza je puna otrova koji se zove Arsen i zato je vazno potapati u vodi preko noci,sto duze to bolje.Nakon toga, prije bilo kakvog kuhanja,rizu treba dobro oprati,da bi se sto vise uklonili ostaci ... prikaži još!