Life&style 23. veljače 2019.

Ako nisi oprezna, obična podgrijana riža od dana ranije može biti opasna

Shutterstock/Instagram.
  • Kuhanje navečer i podgrijavanje sljedeći dan - mnogima je to jedini način da sve stignu
  • Međutim, nisu sve namirnice stvorene za podgrijavanje - riža od dana ranije može biti jako loša
  • Kako to izbjeći? tajna je u pravilnom načinu pohranjivanja
Možda vas zanima... 13 namirnica koje te čine lijepom (jer su pravi su borci protiv bora) Rubrika Life&style Life&style

Naime, ako nisi znala, možeš se prilično neugodno otrovati hranom ako konzumiraš podgrijanu rižu - ne uzrokuje problem zagrijavanje, već način na koji je riža pohranjena nakon što je skuhana prvi puta.

Nekuhana riža često sadrži spore (stanice sposobne za brzu reprodukciju) Bacillus cereus - bakterijske niti koje mogu uzrokovati trovanje hranom – a koje mogu preživjeti i kada se riža skuha. A ako riža ostane na sobnoj temperaturi nakon kuhanja, spore mogu prerasti u bakterije koje će se na kraju umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev.

Možda vas zanima... Muči te zatvor? Postani redovita uz pomoć ovih logičnih 5 savjeta Rubrika Life&style Life&style

Dakle, što duže kuhana riža ostane na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će bakterija učiniti rižu nesigurnom za jelo - što znači da je važno pohraniti rižu u hladnjak na pravi način – brzo, ako se nadaš da ćeš je kasnije podgrijavati.

Kako smanjiti rizik od trovanja hranom? Prvo - posluži rižu čim je skuhana i ohladi ostatak što je prije moguće. Stručnjaci preporučuju da je idealno u roku od sat vremena. Zatim, možeš držati rižu u hladnjaku (ali ne više od jednog dana) prije podgrijavanja. Važno je napomenuti da također trebaš provjeriti je li riža "vruća" sve dok je zagrijavaš i nikada je ne pokušavaj podgrijati više od jedan puta. 

Komentari 0