Life&style

Muči te zatvor? Postani redovita uz pomoć ovih logičnih 5 savjeta

  • Iako si naduta i ne jede ti se, svejedno se natjeraj na obilan doručak
  • Pomoći će ako obroke jedeš u isto vrijeme, a u međuvremenu ništa ne grickaš
  • Masnoće su tvoj prijatelj. Jednako kao i voda

Svi koji pate od opstipacije, znaju kako je to neugodano. Osjećaš se naduto i neugodno, a kad konačno uspiješ otići na toalet, ni to baš nije najugodniji doživljaj. Jedno od rješenja je posegnuti za laksativom, ali prvo ipak pokušaj poraditi na svojim prehrambenim i drugim navikama. Ako ćeš slijediti ovih pet savjeta, možeš se vratiti u normalno stanje bez odlaska u ljekarnu.

1. Ujutro pojedi veliki obrok

Možda ti i nije do toga, osobito ako si tako naduta da ne možeš zakopčati hlače, ali ako pojedeš bogat doručak, to će potaknuti tvoja crijeva da se pomaknu. Pijenje čaja s kofeinom ili kave također će pomoći da se aktiviraju crijevne kontrakcije koje vode do uspješnog rada crijeva.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

2. Jedi redovito da imala redovitu stolicu (i da ostane redovita) 

Čak i ako je taj jutarnji obrok donio neko olakšanje, planiraj staviti nešto u želudac više puta tijekom ostatka dana. Bilo bi dobro i da jedeš uvijek u isto vrijeme, a da između obroka ništa ne grickaš da ne opterećuješ dodatno probavu. Redovito i dosljedno konzumiranje hrane može pomoći u poticanju tvog probavnog sustava da radi na ravnomjerniji način.

Možda vas zanima Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora Rubrika Life&style Life&style

3. Dodaj malo masnoće u svoju prehranu

Pokazalo se da mast povećava snagu intestinalnih kontrakcija. Izbjegavaj zasićene masti i hranu napravljenu od zasićenih masnoća (npr. masni čips) i odluči se za masti koje su jednostruko nezasićene ili nezasićene. Primjeri zdravih masti uključuju avokado (pire od avokada je kremasta i ukusna alternativa majonezi na sendviču), kokos, maslinovo ulje, bademe, orahe i druge orašaste plodove te sjemenke lana i chia, koje možeš dodati u smoothie. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Best Cauliflower Toast (Low Carb) — Recipe on paleogrubs.com #lowcarb #cauliflower #avocado

A post shared by Paleo Diet Recipes (@paleogrubs) on

4. Povećaj unos vlakna

Dodavanje vlakna obrocima može pomoći u stvaranju mase koja je potrebna za poticanje rada crijeva. Ali ti pojam "dijetalna vlakna" zvuči da ima ukus poput kartona, napola si u pravu. Istina je da su neki izvori vlakna, koja nisu probavljivi dio biljne hrane, suhi i neukusni.  Međutim, mnogi izvori vlakna su vrlo ukusni. Jesi li znala da maline imaju više vlakna po porciji nego bilo koje drugo voće? I da artičoke vode na popisu povrća? Grašak i leća su bogati izvori vlakna, pa ako si ljubitelj variva, imaš sreće.

Možda vas zanima 4 namirnice koje će probuditi i najuspavaniju probavu Rubrika Life&style Life&style

5. Pij puno tekućine

Voda (i drugi izvori tekućine, kao što su voćni sokovi bez šećera, čak i sočno voće i juha) ključni su za olakšavanje zatvora. Kada je tvoje tijelo dobro hidratizirano, neće izvući tekućinu iz stolice - što je potom čini tvrdom i teškom za prolazak. Svakog dana trebaš popiti barem osam čaša vode. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0