Life&style

Ovih 5 jednostavnih trikova s namirnicama pomoći će ti u održavanju zdravlja i sjajnog izgleda

  • Održavanje zdravog načina života naizgled nije lak zadatak te traži mnoštvo truda i požrtvovnosti
  • Ipak, postoje mali trikovi koji nam mogu poslužiti da zdravu prehranu postepeno uvrstimo u našu svakodnevicu
  • Kako nam to mogu pomoći grožđe, limun, losos i kava u očuvanju zdravlja te postizanju sjajnog izgleda otkrij u nastavku

Većinu vremena mislimo da je za održavanje zdravog načina života potrebno puno truda, vremena i novca. Ali u stvarnosti možeš svoj život preokrenuti i osjećati se zdravije i poletnije već ako usvojiš nekoliko jednostavnih navika koje će s vremenom prerasti u tvoju svakodnevnu rutinu. Otkrivamo ti nekoliko trikova čije su zvijezde namirnice koje su nam dostupne tijekom cijele godine i s čijim pozitivnim učinkom na zdravlje možda nisi bila dovoljno upoznata. 

Možda vas zanima Stručnjaci otkrivaju: Znaš li koliko je tjelovježbe doista potrebno za tvoju dob? Rubrika Life&style Life&style

Migrena vs. sok od grožđa

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ako patiš od migrene i tražiš prirodniji način da zaustaviš neizdrživu bol - iskušaj sok od grožđa kao odgovor. Budući da migrene uglavnom potječu od neravnoteže kemijskih spojeva u mozgu, sok od grožđa može uskočiti kao sjajan as iz rukava. Neće djelovati kao lijek protiv bolova, već kao preventiva. Budući da je grožđe bogato vitaminom C, vitaminom A i vitaminom B2, može ti pomoći u sprječavanju i prevenciji migrena. Vitamin B2, inače poznat kao riboflavin koji je odgovoran za liječenje migrena, pomaže u ravnoteži kemikalija u vašem mozgu i uspješno pridonosi smanjenju razina željeza u krvi. 

Losos za zdravu kosu

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kosa zdravog izgleda nešto je o čemu sve sanjamo, pogotovo na ona jutra kada se probudimo, pogledamo se u ogledalo i zapitamo zašto naši dani s lošom kosom daleko nadmašuju one dobre. Stvar je u tome da na izgled kose ne utječu samo preparati koje na nju stavljamo, već i hrana koju konzumiramo. Stoga, za sjajnu kosu trebamo jesti - losos. On je bogat vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za održavanje hidratizirane kose i vlasišta.Osim toga, omega-3 podmazuje vlasište i održava folikule kose čistim i zdravim. Budući da je omega-3 važan protein, njegov nedostatak sprečava normalan tempo rasta kose. Također, važan je jer smanjuje upalu te pomaže u liječenju peruti i smanjenju suhoće vlasišta, što sve doprinosi manjem lomljenju i zdravijoj kosi.

via GIPHY

Možda vas zanima Nije dobro... Znaš li stvarno što se događa tvom tijelu kad preskočiš obrok? Rubrika Life&style Life&style

Kućni pripravak za blistavu kosu

Kao što smo spomenuli, zdrava prehrana je važna u očuvanju blistavog izgleda kose. Ali za one od vas koje želite ići korak dalje, pokazat ćemo kako stvoriti vlastiti serum za rast kose. Prvi sastojak koji će ti trebati je ricinusovo ulje. Sadrži važne hranjive tvari poput vitamina E, omega-9 i omega-6 masne kiseline, kao i minerale koji će pomoći hidratizaciji i vračanju vlažnosti kosi. Drugi je ulje avokada koje je bogato vitaminima i mineralima poput oleinske kiseline, mononezasićene omega-9 masne kiseline koja pomaže u njegovanju kose i umanjuje njezinu lomljivost. Ovo ulje ima sposobnost prodiranja u vlas te se upija u kosu, pritom ne djelujući kao masni sloj koji samo "sjedi" na kosi. Treći sastojak je kokosovo ulje koje se smatra kraljem svih ulja iz više različitih razloga. Za početak, kokosovo ulje je jedino ulje koje možete nanijeti na kosu i koje će spriječiti gubitak važnih proteina budući da je bogat omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama. Također, uspješno štiti kosu od oštećenja prouzrokovanih štetnim sunčevim zračenjem te zagađenim okolišem.

A evo kako možeš izraditi  kućni pripravak za sjajnu i voluminoznu kosu od samo tri sastojka: U malu posudu napunite 1/3 ricinusovog ulja, 1/3 ulja avokada i 1/3 kokosovog ulja. Dobro protresi bocu kako bi se ulja međusobno povezala. Dobiveni pripravak nanesi na vlasište i umasiraj ga u kosu. Ostavi ga da tamo sjedi 30 minuta do 1 sat te potom isperi mlakom vodom. Za sjajnu rezultate ovaj ritual ponovi najmanje dva puta tjedno.

Voda s limunom za brži metabolizam

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Poznata je činjenica da voda s limuna zdrava solucija, ali većinu vremena nije ukusna poput čaše soka od naranče ili slatkog energetskog napitka. Limun i sol su dva čarobna sastojka koji pomažu u izbacivanju toksina iz tijela i pomažu ti pri gubitku kilograma. Oni također mogu ubrzati metabolizam jer pijenje puno vode povećava mitohondrijsku funkciju (što pomaže u stvaranju više energije u tijelu bez potrebe za kalorijama) i stvara termogenezu (metabolički proces u kojem se kalorije brže sagorijevaju dok se proizvodi toplina). Naravno, pri ispijanju vode s limunom nemoj pretjerati jer bi neumjerenost mogla uzrokovati negativne posljedice po zdravlje.

Možda vas zanima Ovo su 3 najčešće greške koje radimo pri pranju kose zbog čega nam nije bujna i zdrava Rubrika Beauty Beauty

Kava i zaštita žučnog mjehura

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Iako je kava možda povezana s nezdravom prehranom, ona je u svom najčišćem obliku zapravo dobra za zdravlje. Jedna od najvažnijih prednosti kave, a za koju možda nisi znala, jest to što pridonosi zdravlju žučnog mjehura. Prema istraživanjima, kava aktivira kontrakcije u žučnom mjehuru za koje se vjeruje da ih uzrokuje kofein u njoj. Osim toga, istraživanja su otkrila da povećane kontrakcije žučnog mjehura koje proizlaze iz kave mogu spriječiti razvoj malih kristala u žučnom mjehuru te njihov rast u krupne kamene. Dakle, slobodno ispij šalicu vruće kave za zdrav žučni mjehur, a sljedeći put kada ti netko kaže da si ovisna, pokaži im ovaj članak.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0