Life&style

Nije dobro... Znaš li stvarno što se događa tvom tijelu kad preskočiš obrok?

  • Možda misliš da ćeš tako izgubiti koju kilicu ili si jednostavno toliko zauzeta da često zaboraviš jesti
  • Nutricionisti objašnjavaju zašto to ne bi smjela raditi. Nikada
  • Dodatak: Imamo savjet kako da najbolje iskoristiš hranu kao svoje pogonsko gorivo za cijeli dan

 

Svi znamo kako to izgleda kad nam 'posao krene'. Možda si stavila slušalice i nitko ti iz ureda ne može pokvariti koncentraciju, prsti ti lete po tipkovnici i na mailove odgovaraš brže nego ikad prije. I onda ti se dogodi da zaboraviš jesti. Ima i onih koji se kunu u takazvoni isprekidani post, odnosno intermittent fasting, jedan od novih, velikih prehrambenih trendova. Svodi se na to da jedemo samo određeni broj sati u danu. No, preskakanje obroka i ta vrsta posta nisu ista stvar. Kad preskačeš obroke jer se želiš kazniti ili samoj sebi oduzeti užitak - ili zato što imaš previše posla da bi jela - to je posve različito od posta s kojim se boriš protiv poriva da neprestano jedeš i suzbiješ nagli napad želje za slatkim te prakticiraš 'svjesno jedenje', kad se fokusiraš na svoj obrok, jedeš polako i ne trpaš u sebe. Kad zaboraviš jesti, to nije dobro za tvoj organizam, pogledaj na koje sve načine ti šteti:

Osjećat ćeš se umorno i bezvoljno

Kad preko dana ne pojedeš dovoljno, može ti se i doslovno dogoditi da ti se zavrti u glavi. Osjećat ćeš vrtoglavicu, bit ćeš bez energije, možda i pomisliti da ćeš se onesvijestiti. - Zapravo ti je pao šećer u krvi, kaže Frances Largeman-Roth, autorica knjige 'Jedi u bojama' i nastavlja - Kad ne hranimo svoj mozak, to mu je znak da se 'ugasi', da radi na pola snage.

Ako želiš postiti, pripazi da to radiš na pravi način - prema određenom stalnom rasporedu - a u periodu kad jedeš, pripazi da jedeš namirnice bogate prehrambenim sastojcima koji će ti pomoći da izdržiš post.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

Možda ćeš se za sljedeći obrok pretrpati

Kad netko preskače obroke, često misli da kasnije ima pravo pojesti jako puno, možda i previše. Kad se pretrpamo, osjećamo težinu, probava je usporena. Kad svoje obroke rasporedimo na nekoliko manjih, tijelo efikasnije apsorbira sve hranjive sastojke iz hrane. Zamisli da je tvoje tijelo blender: ako u njega postupno dodaješ voće i povrće, radit će bolje i efikasnije, ali ako ga odjednom pretrpaš do vrha, neće svoj posao obaviti kako treba. Tako je i s našim probavnim sustavom. Zato pokušaj jesti tri manja balansirana obroka dnevno, a ako te uhvati glad, dodaj si i jedan mali međuobrok. Stručnjaci upozoravaju da je najvažnije jesti prema svojem ugrađenom unutarnjem satu, a ne prema ustaljenim terminima drugih. Kad osjetiš blagi umor, nemoj čekati da se pretvori u veliki, prije toga pojedi nešto hranjivo i zdravo.

 

Bit ćeš loše raspoložena

Ljudima koji neprestano preskaču obroke može se dogoditi nagli pad šećera u krvi. Od toga postajemo razdražljivi. Ako si ikad bila istovremeno gladna i loše volje, znaš o čemu govorimo. I to probaj spriječiti. - Glukoza je hrana za mozak i možeš se osjećati loše ako je on ne dobije - kaže Largeman-Roth. Ako preskačeš obroke i osjećaš se bijesno bez ikakvog razloga, nemoj se baciti na prvu stvar koju vidiš. Umjesto čokoladice ili bombona posegni za nečim zdravim. Kad ljudima padne šećer, uglavnom požele nešto slatko ili masno jer im tijelo to traži. No, bolje je spriječiti sljedeći nagli pad šećera i pojesti nešto što će ti dati energiju na duže vrijeme, protein s povrćem i slično.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nećeš uspjeti održati takvu dijetu na duge pruge

Preskakanje obroka nije pravi način da smršaviš. Naravno da ćeš u početku pojesti manje kalorija, ali veće su šanse da ćeš samoj sebi popustiti kad vidiš čokoladicu i da ćeš se na nju baciti, što znači da ćeš se prejedati nezdrave hrane i postati žrtva jo-jo dijete. Gore-dole. Jo-jo dijete mogu ti upropastiti metabolizam u odmoru (bazalni metabolizam), što znači da ćeš si pogoršati način na koji tvoje tijelo izgara, troši kalorije. Zato što jedeš tako nepredvidivo, tvoje tijelo će automatski održavati niski metabolizam da ne troši previše kalorija u strahu da ih neće dobiti na vrijeme. I hormon gladi će ti se uzbuniti ako budeš preskakala obroke. Tijelo će ti proizvesti manje leptina - hormona gladi koji smanjuje apetit - i zbog toga će ti biti teže odrediti jesi li se doista najela ili ne.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak Rubrika Life&style Life&style

Zaključak: preskakanje obroka nije dobro za zdravlje

Naravno da nam se svima dogodi da ponekad ne možemo ili ne stignemo jesti u uvijek određeno vrijeme, no kad to ponavljamo neprestano, riskiramo da ćemo se udebljati, hraniti nezdravo, zlostavljati svoje tijelo. Isto tako, nećemo funkcionirati što bolje možemo, nedostajat će nam koncentracija jer ćemo u primozgu razmišljati samo o hrani. 

Nekoliko savjeta za one koji si ne mogu organizirati obroke uvijek u isto vrijeme:

1. Počni planirati obroke, ali nemoj u početku pretjerivati. Ne moraš si odmah pripremiti obroke za cijeli tjedan, nemoj biti perfekcionistica. Umjesto toga, recimo, napravi si prije nego što ideš navečer spavati, zdrav doručak za sljedeće jutro. Ili si skuhaj veliki lonac juhe s povrćem i ponesi zdjelicu za ručak na posao.

2. Drži u uredu zdrave zalogajčiće. Svi znamo da će nam se kad tad dogoditi dani u uredu kad jurimo sa sastanka na sastanak i nemamo između vremena za pravi obrok. E tu će ti dobro doći neki zalogaj koji si sakrila u ladicu. Nekoliko ideja: prženi lješnjaci ili bademi (pržene je lakše probaviti i ukusniji su), proteinska pločica s malo ili bez šećera, grčki jogurt s komadom svježeg voća koje ćeš si sama dodati, zeleni dio celera ili oguljena mrkvica koje ćeš pojesti s humusom, banana koju možeš jesti s maslacem od kikirikija ako ga voliš...

Možda vas zanima Sretna hrana: 7 zdravih namirnica koje će te odmah usrećiti - brže od slatkiša! Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0