Life&style

Ako nisi znala, čokoladu je daleko najbolje jesti u sasvim određeno doba dana

  • Čokolada nam se čini kao nešto što se može jesti bilo kad i u bilo kojoj prilici - toliko je volimo
  • Ipak, stručnjaci kažu da je jutro najbolji dio dana za jesti ovu slasticu
  • Tada će, kažu, njezin božanstveni okus najbolje doći do izražaja

Mama ti je sigurno ponavljala da ćeš dobiti slatkiš tek kad pojedeš ručak, ali mi ti želimo sretno najaviti da je s čokoladom obrnuto: najbolje je pojesti mali komad čokolade ujutro, čak i prije doručka. Kad kažemo čokolada, upravo to i mislimo - čista čokolada, tabla - a na čokoladna torta, sladoled ili keks.  

Kao prvo, ako želiš kušati novi okus neke fine, recimo, belgijske čokolade, jutro je za to najbolje jer je naše nepce odmorno i nezasićeno i sve nijanse punog okusa osjetit će najbolje. Samo zamisli: ako si pojela pet palačinki s džemom za doručak ili večeru, hoćeš li nakon toga osjetiti sve note čokolade? Ili ako si jela neko jelo s puno češnjaka i luka? Baš zato stručnjaci za čokoladu (i to postoji, kao i 'nosevi' za parfeme i vina) tvrde da čokoladi moramo priuštiti neutralno nepce. Iako jutra nisu poznata po mirisnom dahu, stvorena su za sva kušanja. 

Bez obzira kad naišla na tablu dobre čokolade, nemoj se zanijeti i na nju baciti kao da ništa nisi jela danima. Guštaj u čokoladi polako, mali zalogaj po zalogajčić. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Evo još nekoliko uputa za kušanje čokolade na način koji ta božanska hrana zaslužuje:

Probudi se i uživaj

Kao što smo rekli, čokolada se kuša nakon dobrog sna uspavane ljepotice, s njezinim odmornim nepcem. Počni s običnom čokoladom bez ikakvih dodatnih okusa. Pusti je da se prigrije na sobnu temperaturu prije kušanja potom odlomi dva ili tri komadića i posušaj zvuk - jasan, prodoran zvuk pri lomljenju čokolade, znak je njezine kvalitete. Kad kušaš više od jedne čokolade istovremeno, neki preporučuju da kreneš od one s najvišim postotkom kakaa prema onoj s najnižim. Neki se kunu u obrnuti redoslijed. Isprobaj oba pa se sama odluči što je tebi bolje.

Dobro je pogledaj

Čokolada nije uvijek jedne te iste smeđe boje. Boja čokolade reći će ti jako puno o tome kakva je. Imali li onih svjetlijih preljeva? To bi moglo značiti da se u jednom trenutku masnoća odvojila od kakaa pa se čokoladi možda promijenila tekstura. Jednom kad uočiš da takvih promjena nema, još se više udubi u pravu boju čokolade. Čokolade iz Gane ili Tanzanije tamnije su od one iz Madagaskara jer ta malo vuče na crvenkastu notu. Neka od najboljih čokoladnih zrna na svijetu su bijela (Porcelana i Peru Nacional, ako se želiš hvaliti svojim znanjem) pa su i čokolade od tih zrna svjetlije. Dakako, mliječna čokolada bit će još svjetlija.

Možda vas zanima Znanost potvrdila: što više voliš čokoladu - to si pametnija! Evo zbog čega Rubrika Life&style Life&style

Zastani na tren i pomiriši čokoladu

Kome je potrebno cvijeće uz kakao zrna i šećer? Prije nego što odlomljeni komadić čokolade staviš u usta, pomiriši ga da unaprijed naslutiš okus. Miriši li slatkasto? Po vaniliji? Po spaljenoj gumi? Čokolada neće uvijek imati okus povezan direktno s mirisom, ali miris nam ipak jako puno otkriva o kockici koju namjeravamo pojesti. Postoji jako puno teorija o tome kako se čokoladu miriše. Eagranie Yuh, autorica knjige The Chocolate Tasting Kit, ovako to opisuje: "Primi čokoladicu između palca i kažiprsta, drugom rukom je obujmi kao da ćeš joj šapnuti neku tajnu i tako je prinesi nosu i pomiriši". Neki tvrde da je treba položiti na čisti tanjur ili komad papira prije nego je pomirišemo jer bi njezin originalni miris mogao biti pomalo zamućen mirisom naše kože, prstiju. Bez obzira kako ćeš je prinijeti nosu, približi je što možeš više i duboko udahni njezinu aromu (onaj rub na mjestu na kojem je upravo otkinut komadić čokolade miriši najjače). Na takmičenjima za zlatne medalje u kvaliteti čokolade mirisanje je jako važan element.

 

Odgrizi komadić

Neki ljudi čokoladu grizu, dok drugi puste da se polako otopi na jeziku. Neki kušači naprave dva ili tri ugriza i onda je puste da se otopi. Zatvori oči i razmisli na što te podsjetio okus s aromom. Grožđice? Možda. Bobice poput malina? Često. Note orašastih plodova? Naravno. Neki, doduše, osjećaju samo i isključivo čokoladu. Pokušaj jednu kockicu usporediti s kockicom druge čokolade i vidjet ćeš razliku. 
Nemoj teksturu miješati s okusom. Neke hrskave čokolade koje su uz to i mrvičaste jednako su tako bogatog okusa i arome kao one posve glatke, koje se lako otapaju na jeziku. Kad se doista izvještiš u kušanju čokolade, postat ćeš stručnjak koji razlikuje  početnu notu, od one središnje do one posljednje na okusnom vrhu piramide. 
Neke čokolade su okusa koji se baš i ne mijenja, a druge razvijaju različite note i podokuse dok ih jedemo.

I ne zaboravi poslušati zvuk slamanja, onaj kvrc! Stručnjaci traže upravo jasan, prodoran zvuk kao znak kvalitete čokolade. 

Možda vas zanima Teško ćeš odoljeti hrpi kolača ovih dana? Ovih 6 znanstvenih savjeta umanjuju žudnju za slatkim Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0