Life&style

Teško ćeš odoljeti hrpi kolača ovih dana? Ovih 6 znanstvenih savjeta umanjuju žudnju za slatkim

  • Teško se oduprijeti želji za kolačima ili čokoladi, znamo to i iz vlastitog iskustva, pogotovo ovih dana
  • Nutricionisti znaju kako lakše reći NE
  • Ako pojedeš nešto gorko ili popiješ limunadu, osjećat ćeš manju žudnju za slatkim

Svi jako dobro znamo da šećer i nije baš najzdraviji, pogotovo u velikim količinama. Ipak, tako mu je teško odoljeti i snaga volje često poklekne pred nekim zamamnim kolačem ili kockicom čokolade. Nasreću, nutricionisti znaju neke trikove kojima se ublažava želja za slatkim. Mi ćemo isprobati, a ti? 

Jedi kiselo i gorko  


Kad te ulovi želja za slatkim, popij limunadu ili pojedi nešto gorko, npr., salatu od endivije. Gorka i kisela hrana smanjuje želju za slatkim.

Jedi fermentirano


Ne samo da ova hrana ima kiseo okus zbog čega se smanjuje žudnja za slatkim, već fermentirana hrana daje organizmu probiotičku podršku. Kefir, kiseli kupus ili krastavci pomažu u reguliranju bakterija u probavnom sustavu koje se hrane šećerom i tjeraju te da ga uzmeš još i još. Brzo po taj kiseli krstavac! 

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima Nijedna dijeta ti nije donijela rezultate? Otkrivamo zašto, ali i što učiniti da kile odu zauvijek Rubrika Life&style Life&style

 

Naspavaj se
 


Istraživanja pokazuju da te pospanost može nagnati da tijekom dana radiš izrazito loše izbore hrane te da neispavani unosimo više kalorija. Zato bi trebala svaku noć odspavati svojih osam sati. 

 

Jedi više proteina 

 

Hrana bogata proteinima poput graha, oraha, jaja i mesa će te dulje zasititi te će smanjiti utjecaj kemikalija u mozgu koje te nagnaju da žudiš za hranom, čak i kad nisi gladna. 

 

Svedi porciju na jednu dnevno


Sa šećerom je kao i s ostalim ovisnostima, što ga više jedeš, više žudiš za njim. Zato se samo jednom na dan počasti keksom ili čokoladom. 

 | Autor: Instagram Instagram

Isprobaj steviju


​Ovaj prirodni zaslađivač je dostojna zamjena za šećer pa barem njime zasladi kavu ili čaj.  

Možda vas zanima Znanost potvrđuje: ovo je najbolja prehrana protiv masnoće na trbuhu! Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna? 
Photo: None

Komentari 0