Life&style

Znanost potvrdila: što više voliš čokoladu - to si pametnija! Evo zbog čega

  • Napokon je znanost dokazala ono što smo mi čokoljupci odavno znali
  • Dokazano je da čokolada pomaže učuvanju pamćenja, ali i poboljšavanju razumijevanja
  • Zato, sretan ti današnji Međunardoni dan čokolade i uživaj u njoj bez kajanja!

Čokoholičari, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovita konzumacija čokolade uistinu korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želiš očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navali na čokoladu bez grižnje savjesti - istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

U istraživanju je sudjelovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovita konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!
U 16. st čokolada je doplovila do Europe i tad je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh. Sad kad znaš sve ove informacije, brzim korakom do trgovine po čokoladu – ali ipak, odaberi tamnu!

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0