Beauty

Suha, masna, kovrčava? Frizeri su otkrili koliko često treba prati svaki tip kose

  • Vječito pitanje s kojim se uvijek mučimo je "Koliko često trebamo prati kosu kako bi se što manje mastila?"
  • Trebaš dobro poznavati svoju kosu kako bi prema tipu odlučila koliko je često trebaš prati da se još više ne masti ili ne uništi
  • Ako svaki dan pereš kosu vjerojatno ne znaš koliko to zapravo može nanijeti štete tvojoj kosi

Svaki dan ili dva puta u tjednu? Mnoge žene nisu sigurne koliko često bi trebale prati kosu. Ne radi se samo o uklanjanju masnoće i prljavštine, već i o tome da želiš da tvoja kosa izgleda zdravo i sjajno. No, frizeri kažu da nema univerzalnog pravila te da je bitno znati koji tip kose imaš, a onda prema tome odlučiti koliko ćeš često prati kosu. Svakodnevno pranje, sušenje i stiliziranje može oštetiti određene tipove kose, a i učiniti da se još brže počne mastiti. 

Možda vas zanima Ujutro ili navečer? Kad je pravo vrijeme za pranje kose Rubrika Beauty Beauty

1. Normalna kosa

Ako imaš normalnu kosu, znači ni presuhu ni premasnu, možeš je svakodnevno prati, ali i ne moraš. Ako si u žurbi, kosu možeš osvježiti suhim šamponom - to neće utjecati loše na tvoju frizuru. Evo kako to djeluje: nanesi suhi šampon na liniju kose s udaljenosti od 30 centimetara i ostavi da stoji dvije minute. Zatim kosu temeljito obriši ručnikom i iščetkaj je. S vremena na vrijeme preporučljivo je kosu oprati čistom vodom, ali bez šampona jer prirodno ulje vlasišta čini tvoju kosu sjajnijom.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

2. Suha kosa 

Posebno pazi na suhu ili oštećenu kosu: svakodnevno pranje uništavalo bi tvoju kosu i više nego što je potrebno i učinilo je još krhkijom. Zato trebaš prati kosu najčešće dva do tri puta tjedno i uz to koristiti blagi šampon. Također, trebala bi paziti i na regenerator koji nanosiš nakon pranja, pažljivo čitaj što piše na etiketi i isključivo kupi onaj za svoj tip kose - u ovom slučaju oštećene i suhe. Kako bi se tvoja kosa oporavila i dobila svježinu, bilo bi dobro koristiti jednom tjedno masku za kosu.

Možda vas zanima 5 razloga zašto su naočale seksi pogotovo s ovom vrstom nakita Rubrika Moda Moda

3. Masna kosa 

Čak i ako zvuči nelogično, i za ovaj tip kose treba izbjegavati prečesto pranje jer svako pranje kose stimulira lojne žlijezde. Da bi se riješila problema masne kose, trebala bi pokušati sljedeće: nemoj šamponirati kosu tjedan dana, tako da se žlijezde lojnice odmaraju i stvaraju manje masnoće. Dakako, bilo bi poželjno da si tada na godišnjem ili da tih dana vežeš punđu ili rep.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Možda vas zanima Kako se koristi šampon za suho pranje kose? Rubrika Beauty Beauty

4. Kovrčava kosa 

Kovrčava kosa je zbog svoje strukture manje opskrbljena masnoćom. Zbog toga dulje vrijeme izgleda svježe, ali zato i zahtjeva posebnu njegu. Da bi od suhe prirodne kovrčave kose napravila sjajne kovrče, dovoljno je jedanput tjedno oprati kosu hidratantnim šamponom. Ulje za kosu pomažu ti da je lakše raščešljaš zato bi ga trebala redovito koristiti.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Možda vas zanima Pet dobrih razloga za korištenje šampona za suho pranje kose Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram Schwarzkopf

Komentari 0