Life&style

Ovih 10 stvari sigurno nisi znala o mrzovoljnom Grinchu koji je ukrao Božić

  • Film o Grinchu osvojio je srca gledatelja diljem svijeta te ostvario značajan utjecaj na modernu pop kulturu
  • Njegova najpoznatija filmska verzija seže u 2000. godinu, a u njoj je maestralnu ulogu božićnog (anti)junaka odigrao Jim Carrey
  • U nastavku ti otkrivamo 10 zanimljivih podataka o filmu, a između ostalog možeš saznati tko je umalo igrao glavnu ulogu, koliko je dana Jim proveo u zelenom odjelu te kako je zapravo izgledao originalni Grinch

Priču o zelenom Grinchu koji pokušava ukrasti Božić na velikom smo platnu imali priliku vidjeti još 2000. godine kad je Ron Howard režirao igranu verziju s Jimom Carreyjem u glavnoj ulozi. Film je vrlo brzo stekao kultni status među obožavateljima božićnih filmova, a nastao je na temelju istoimenog književnog preloška čiji je autor poznati američki pisac za djecu Dr. Seuss.

Prisjetimo se, radnja filma vrti se oko usamljenog Grincha koji sa svojim psom živi daleko od rodnog Tkograda. Dok se stanovnici spremaju na proslavu Božića, naš antijunak skovao je brilijanti plan te odjeven u Djeda Mraza ukrao sve božićne poklone i ukrase. Povod krađe Božića leži u želji za osvetom zbog nepravde koja mu je nanesena dok je bio dijete. Ipak, u jednom trenutku shvati kako bit blagdana nije u materijalnom, već u duhovnom te se pokaje i vrati Božić oduševljenim sugrađanima.

Premda naizgled nije riječ o tipičnom božićnom filmu (iako predvidljiv završetak sugerira drugačije), on je vrlo uspješno ušao u anale moderne kinematografije te iznjedrio lik koji se diljem svijeta u žargonu koristi kao naziv za osobe koje zaziru od šušura povezanog s blagdanima. U nastavku ti otkrivamo 10 zanimljivosti o glumcima, radnji i snimanju filma. 

Možda vas zanima Ho, ho, ho...horoskopski znakovi koji su uvjerljivo najveći fanovi Božića! Rubrika Life&style Life&style

O glumačkoj i redateljskoj postavi

1. Ulogu Grincha maestralno je odigrao komičar Jim Carrey. No, producenti su svojevremeno za istu ulogu razmatrali Eddieja Murphyja, Toma Hanksa i Jacka Nicholsona.

2. No, za ovaj posao razmatran je i drugi redatelju. Riječ je o osebujnom Timu Burtonu, a mnogi vjeruju kako bi njegov Grinch bio znatno mračniji i lucidniji film.

3. Uloga pripovjedača povjerena je velikom glumcu Anthonyju Hopkinsu, a uistinu fascinantno djeluje podatak da je svu naraciju za film snimio u samo jednom danu. 
 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Jesu li zvijezde pogodile? Najbolji božićni filmovi za svaki horoskopski znak Rubrika Life&style Life&style

O samome liku

4. Izvorni Grinch bio je crno-bijeli s natruhama crvene i ružičaste boje u očima. No, za razliku od književnog predloška, producenti su ipak željeli da bude zelen budući da je takav bio i prvi animirani lik Grincha iz 1966. godine. 

5. Grinčev kostim bio je prekriven pravom goveđom dlakom koja je bila obojena zelenom bojom i ručno zašivena na spandex odijelo.
 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Imaš li dovoljno hrabrosti? Ovi božićni filmovi su toliko LOŠI da ih jednostavno moraš pogledati! Rubrika Life&style Life&style

O Jimu Carreyu

6. Jedna od najpoznatijih scena iz filma, u kojoj Grinch daje upute svom psu Maxu, nastala je kao šala glumca Jima Carreya koji je tom prilikom ismijavao rad redatelja i producenta Rona Howarda. Na njegovu sreću, Howard je znao prihvatiti šalu na svoj račun te je scenu uklopio u radnju filma. 

7. Jim Carrey proveo je 92 dana snimanja odjeven u Grincha od glave do pete. Svakodnevno su bila potrebna čak dva sata kako bi se nanijela zelena maska te nešto više od sat vremena kako bi se ona uklonila.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Pozor! Znamo gdje u Zagrebu možeš otići na besplatno šminkanje Rubrika Beauty Beauty

O snimanju filma

8. Nakon  klasika "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. godine, film "Kako je Grinch ukrao Božić" postao je tek drugi film u povijest u kojem su likovi nosili toliko teške šminke te ne čudi što su sposobnosti vizažista i šminkera nagrađene Oscarom za najbolju šminku i frizuru 2000. godine.

9. Mnogi izvođači iz poznatog modernog cirkusa  "Cirque du soleil" bili su angažirani na snimanju filma, a njihove vratolomije najviše dolaze do izražaja u paradi na samom početku filma. 

10. Prije snimanja organizirana je tzv. "Who škola" koju su morali pohađati svi statisti i glumci koji su dobili ulogu Who-a, stanovnika Whowilla, u domaćoj verziji poznatog kao Tkograda. U školi su obučavani kako se ponašati kao pravi Who te su podučavani plesnim koreografijama koje imamo priliku vidjeti u filmu.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0