Life&style

Božićni pokloni neće usrećiti svu djecu – ali evo što hoće! A usrećit će i tebe...

  • Materijalni predmeti pružaju samo prolaznu količinu sreće
  • A opet, u vrijeme blagdana  većina trgovaca sretno trlja ruke – kupuje se sve i sva
  • Osobito bi se roditelji trebali pitati što kultura masovne konzumacije radi djeci - s obzirom na bjesomučnu gužvu tijekom blagdana…

„Znamo da je materijalizam samo recept za bijedu“, kaže Christine Carter, doktorica znanosti, sociologinja sa UC Berkeley's Greater Good Science Center.  "Ako pogledate istraživanja, apsolutno bi im trebalo pribaviti iskustva umjesto stvari", kaže Carter. "Ono što mi doživljavamo kad otvorimo poklon, osim neke vrste iznenađenja, to zapravo nije pozitivna emocija."

Drugim riječima, otvaranje novih stvari aktivira sustav nagrađivanja u našem mozgu na površinskoj razini; to nije mehanizam koji može pružiti dublje i dugotrajnije osjećaje sreće.

Možda vas zanima Prema nekim vjerovanjima, ova četiri poklona donose nesreću Rubrika Life&style Life&style

Primanje materijalnih darova za Božić neizbježno dovodi do hedonističke prilagodbe, fenomena na koji smo se, bez obzira na to koliko se dobro ili loše nešto osjećalo, na kraju naviknuli te nas vraća na prethodnu razinu sreće. To se događa zato jer neposredni učinci događaja koji su nastali precipitacijom (npr. otkrivanje kako se igrati s novom igračkom) s vremenom blijede.

via GIPHY

Pa čak i učinci koji ostaju (npr. igranje s tom igračkom kad god želiš) postaju dio "novog normalnog". Još jedan naziv ovog fenomena je „hedonistička staza za trčanje“, jer kupovina poklona za usrećivanje tvoje djece je poput staze za trčanje: umara te, ali nigdje te ne vodi.

S druge strane, darivanje iskustava uzrokuje posve različite neurokemijske reakcije koje se doživljavaju kao pozitivne emocije - poput sreće ili radosti. Jednostavan razlog je taj što se iskustva završavaju prije nego što ih imamo vremena prilagoditi.

Možda vas zanima Ne znaš uredno upakirati poklon? Nema veze, tvoj će poklon zato više usrećiti ljude! Rubrika Life&style Life&style

To je kontraintuitivno - ne bi li dar koji je ostao dovoljno dugo produljio sretne osjećaje? - ali dokazano brojnim istraživanjima.

Carter kaže da nam, osim sreće i radosti, iskustva mogu donijeti i smislenije stvari: "Ljubav i povezanost, podijeljene snage karaktera, znatiželja o nečemu... stvari koje imaju golemu korist."

Naravno, prepraviti blagdanske tradicije lakše je reći nego učiniti, osobito kada popularna kultura propovijeda suprotnu poruku, a tvoja djeca su dovoljno stara da se naviknu na materijalnije blagdanske sezone.

via GIPHY

Evo nekoliko praktičnih savjeta (za tebe i supruga).

1. Uspostavite obiteljske tradicije povezane s vrijednostima koje želite da vaša djeca povezuju s blagdanom - umjesto zadanog materijalizma odmotavanja poklona.

Nemojte im samo pružiti iskustvo; objasnite im da je to zato što kao obitelj cijenite multikulturalizam i avanturu.

Možda vas zanima U potrazi za darovima? Ovom poklonu raduje se najviše ljudi, pokazalo je znanstveno istraživanje Rubrika Life&style Life&style

2. Ako imate mlađu djecu, bit ćete dio iskustva, pa nemojte raditi nešto zbog čega ćete se morati boriti

Ako ćete biti iscrpljeni i u stresu čitavo vrijeme boravka u zabavnom parku, vaše dijete će to osjetiti i to će naštetiti njegovom iskustvu. Svi ćete biti sretniji ako odaberete nešto u čemu ćete svi moći uživati.

3. Jednom kada djeca postanu dovoljno stara da mogu raditi stvari sama, možete im dati više mogućnosti da traže što žele, ali također im trebate dopustiti da malo pojačaju igru.

via GIPHY

Na primjer, ako vaš tinejdžer želi posjetiti prijatelja s druge strane zemlje, plati avionsku kartu, ali neka uštedi za suvenire.

4. Možete dati materijalne darove koji su povezani s iskustvima, tako da djeca još uvijek mogu nešto odmotati.

Ako vaša djeca vole skijati, možete im nabaviti ski pass - poklon temeljen na iskustvu - uz nove naočale ili rukavice, bez obzira na materijalne predmete koji trebaju za uživanje u planini.

"Znamo da je materijalizam recept za bijedu", kaže Carter. Odbacujući materijalne poklone te darujući doživljaj umjesto toga, možete pretvoriti blagdane kojima ćete se radovati svake godine i gledat ćete unatrag s većim osjećajem zahvalnosti.

 

Photo: Eugene Zhyvchik/Unsplash

Komentari 0