Life&style

Zašto sve više ljudi na božićno drvce skriva ukras u obliku kiselog krastavca

  • U svijetu se Božić obilježava na zanimljive načine te svaka obitelj ima svoju tradiciju
  • Dok su neke od tradicija uobičajene, postoje i one za koje se pitamo kakvu povezanost imaju s Božićem
  • Jedna od takvih je vješanje ukrasa u obliku kiselog krastavca na božićno drvce

Najveća obiteljska tradicija, koja se obilježava diljem cijelog svijeta u prosincu, je zajedničko ukrašavanje božićnog drvca. Drvce ukrašavamo kuglicama, svjećicama, papirnim ukrasima i zvjezdicama, a u nekim domovima možeš pronaći i kiseli krastavac pažljivo skriven među granama. Na prvu možeš pomisliti da je to šala, ali je negdje to jedna od božićnih tradicija. Prva osoba, koja na božićno jutro pronađe ovaj ukras, dobije poseban poklon ili čast da prva otvara božićne poklone. Neki vjeruju da će pronalazak ukrasa toj osobi donijeti sreću u narednoj godini. Međutim, nitko ne zna točno podrijetlo ove tradicije, iako postoji nekoliko teorija.

 

Jedna tradicija - mnogo nagađanja

Prva teorija veže kisele krastavce uz Njemačku. Božićni krastavac, ili Weihnachtsgurke, su u Ameriku donijeli njemački imigranti. Bili su siromašni te su umjesto klasičnih ukrasa na drvca vješali krastavce. Iz Amerike se tradicija proširila po cijelom svijetu, a tijekom godina se razvila i priča o sreći koju donosi pronalaženje ukrasa.

Prema drugoj teoriji, vojnik koji su se borio u Američkom građanskom ratu je bio zarobljen na Badnjak te je za posljednju želju prije smrti poželio pojesti kiseli krastavac. Stražar mu je ispunio želju, a krastavac mu je dao snagu da preživi zarobljeništvo. Kada se vojnik vratio kući, započeo je ovu interestantnu tradiciju.

 

Postoji još jedna pomalo zastrašujuća teorija. Dva Španjolca su putovala kući za blagdane te su odlučili prespavati u hotelu pokraj puta. Tamo su ubijeni, a njihova tijela su skrivena u bačvama s kiselim krastavcima. Te noći, sv. Nikola je posjetio hotel, pronašao tijela Španjolaca i vratio ih u život.

Ako tražiš nešto drugačije ove godine, razmisli o božićnom krastavcu. Izgledom će, a zatim i pričama, privući pozornost tvojih najbližih. A tko zna, možda budeš i jedna od prijenosnica ove neobične božićne tradicije.

Možda vas zanima Evo što tvoj stil uređenja božićnog drvca otkriva o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: None

Komentari 0