Life&style

6 načina kako smanjiti stres na obiteljskim okupljanjima - i sačuvati zdrav razum!

  • Održavaj sklad na obiteljskim okupljanjima od ovih blagdana pa nadalje
  • Sezona blagdana trebala bi biti vrijeme za opuštajući obrok te za razgovor s obitelji i prijateljima 
  • U krajnjoj liniji, to je ono što vidimo u filmovima i TV-emisijama, zar ne?

Blagdanske večere ne izgledaju kao slika Normana Rockwella kod svake obitelji. Za mnoge to može značiti naporna obiteljske okupljanja i naporna svekrva. Kako preživljavaš ovo teško razdoblje?

Zapamti, nisi jedina koja doživljava obiteljski praznički stres. Istraživanja pokazuju da većina ljudi ima visoku razinu stresa tijekom druženja za obiteljske blagdane.

via GIPHY

Postoji nekoliko razloga za to. Prvo - liste gostiju za blagdane često se temelje na obvezi, a ne izboru. Stres je neizbježan i zato što obitelji donose svoju povijesnu prtljagu na druženja. Također, kad si kod obitelji svog partnera, želiš dobiti njihovo odobrenje. I na kraju, razlike između obiteljskog podrijetla postaju očiglednije tijekom praznika, jer obitelji razvijaju vlastite tradicije i načine na koje to rade.

Prije nego što počneš paničariti, evo kako se ove godine nositi sa stresom te održavati obiteljska okupljanja zabavnim i svečanim.

via GIPHY

1. Pusti druge da pomognu.

Neka svi donesu svoje omiljeno jelo. Na taj je način svaki član obitelji bitan dio obroka ili zabave. Ako netko ne želi kuhati ili peći, neka donese cvijeće, neku igru ili tanjure i salvete.

via GIPHY

2. Poštuj razlike.

Ne možeš mijenjati nečije ponašanje ili mišljenje na jednom okupljanju. Budi uzor i pokaži poštovanje prema mišljenju svih prisutnih. Ako postoji tema koja stvara previše konflikta za tebe ili druge članove obitelji, pokušaj je izbjeći. Najčešći primjeri su politika i religija.

Možda vas zanima Kad je nabolje početi peći kolače i kekse za Božić? Neke možeš pripremiti već sad! Rubrika Life&style Life&style

3. Drži se svojih granica.

Granice su u redu kad je riječ o tome što govoriš svojoj obitelji ili prijateljima na blagdanskim večerama. Nemoj biti previše direktna – pokaži da imaš takta. Poštuj privatnost drugih.

Zauzvrat, postavi ograničenja za druge. Nije vrijeme da pitaš svoju odraslu djecu idu li na spojeve ili kada će imati djecu. Ne shvaćaj osobno kad drugi ne žele dijeliti svoje brige ili probleme s tobom.

via GIPHY

4. Budi inkluzivna.

Svi se trebaju osjećati posebno i važno. Daj sve od sebe da pomogneš ostalim članovima obitelji da se tako osjećaju. Ponekad pohvale i primjećivanje drugih smanjuju stres i sukob. Primijeti novu haljinu svekrve, novu frizuru svog brata ili novi automobil rođaka.

Možda vas zanima Hm, ne znamo što bismo mislili - crna božićna drvca izgledaju glamurozno i veliki su trend. Što ti kažeš? Rubrika Life&style Life&style

5. Budi osjetljiva na tuđe potrebe.

Budi svjesna tko dolazi na obiteljska okupljanja. Djeca trebaju igre, igračke i druge diverzije. Stvori prostore koji dopuštaju gostima da se šire i "rade svoje". Na primjer, ugodan kutak s udobnom stolicom i nekim časopisima. Goste obavijesti da su dobrodošli kako bi se udobno smjestili. Ujedno prilagodi posebne potrebe svojih gostiju za prehranu. Ponudi nekoliko alternativnih jela i nemoj se uvrijediti ako ne mogu pojesti sve što si pripremila.

via GIPHY

6. Neka bude lagano.

Istraživanja pokazuju da smijeh i smijanje mijenjaju raspoloženje ljudi. Ispričaj smiješnu priču ili neku šalu. Igre i aktivnosti na otvorenom također smanjuju napetost u obitelji i uvijek su zabavni. Ali, igrajte igre koje ne zahtijevaju mnogo vještina ili prethodnih znanja, kao što su neke jednostavnije  igre kartama ili druge nekonkurentske timske igre.

Možda vas zanima Mora li se tvoj partner razumjeti i slagati s tvojom obitelji? I kako olakšati stvari... Rubrika Love&Sex Love&Sex

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0