- Doista dobro pitanje – jer neke kolačiće možeš spraviti čak šest tjedana ranije!
- I sama znaš koliko će biti posla i kolika je gužva oko blagdana
- Stoga ne treba čekati zadnji tren – s našim planom pečenja pronaći ćeš pravi trenutak za spravljanje ukusnih kolača, keksa i sl.
U mnogim kućanstvima božićne pripreme započinju pečenjem kolača. Pravilo glasi – s pečenjem treba početi netom prije Adventa. Za neke sorte kolačića je to već prekasno.
Svježi kolačići variraju od vrste do vrste – neki moraju odstajati kako bi dobili punu aromu. Kada trebaš spraviti koje božićne kolačiće, otkrit ćeš u našem planu pečenja…
6 tjedana prije
Priprema: božićni (ili božji) kruh, voćni kruh i kruh s orašastim plodovima
Najbolje je omotati ih aluminijskom folijom te ostaviti na hladnom mjestu da odstoje nekoliko tjedana.
4-6 tjedana prije
Priprema: medenjaci
Što duže stoje, toliko su ukusniji.
4 tjedna prije
Priprema: keksići i kolačići od prhkog tijesta
Najbolji su svježi, ali zatvoreni u posudi mogu stajati do četiri tjedna.
3 tjedna prije
Priprema: baiser, makroni, zvjezdice s cimetom
Nakon četiri dana su najukusniji, ali mogu stajati do tri tjedna.
2 tjedna prije
Priprema: vanilin kiflice i božićni muffini
Sortirani i posloženi u zatvorene posude mogu još uvijek biti vrlo aromatični i nakon dva tjedna.
Tjedan dana prije
Priprema: praline, konfekt, biskviti od prhkog tijesta, božićni kruh sa sirom
Omotaj ih aluminijskom folijom te stavi na hladno mjesto – nekoliko dana mogu biti ukusni.
6 sati prije
Priprema: spravljanje krema i nadjevanje torti
Do posluživanja ih drži na hladnom mjestu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.