Life&style

Otkrivamo ti 10 zdravih i slasnih ponoćnih zalogaja od kojih se nećeš udebljati

  • Kada te uhvati glad u gluho doba noći, postoje namirnice koje možeš konzumirati bez grižnje savjesti
  • Zobenu kašu je dobro jesti navečer, a ako ti se gricka tu su kokice i bučine sjemenke
  • Nećeš pogriješiti ni ako posegneš za grčkim jogurtom, jajima i maslacom od kikirikija

Unatoč nastojanjima da se držimo podalje od kuhinje i hladnjaka za vrijeme kasnih noćnih sati, ponekad si ipak ne možemo pomoći i u tom nema ničeg tragičnog. Međutim, ako se ne želiš primiti teške hrane i ostataka od ručka od kojih će ti biti teže zaspati, izdvojili smo par zdravih zalogaja koji ti neće teško pasti na želudac, ali i od kojih nećeš imati grižnju savjesti. Uz to, dobro ih je jesti u bilo koje drugo doba dana kada te između obroka uhvati glad

1. Zobena kaša

Iako zobenu kašu vjerojatno povezuješ s ranojutarnjim satima i doručkom, dobro ju je jesti i uvečer. Zob je složeni ugljikohidrat koji će polako kolati tvojim organizmom i usput ti kontrolirati šećer u krvi. Prema studiji Sveučilišta u Columbiji, ovakvi ugljikohidrati pomažu tvom mozgu osloboditi serotonin koji će te uljuljuškati u san i pomoći tijelu proizvesti melatonin - hormon spavanja.

Možda vas zanima Postavila sam si izazov svaki dan prijeći 10 tisuća koraka! Saznaj kako sam to izvela i što mi se sve dogodilo u međuvremenu Rubrika Life&style Life&style

2. Maslac od kikirikija

Prema Nacionalnoj zakladi za spavanje, maslac od kikirikija je prirodni izvor triptofana (aminokiseline koja potiče pospanost). Najbolje ga je namazati na integralni tost, proteinski kruh ili onaj s lanenim i suncokretovim sjemenkama. Maslac od kikirikija ima masti, ali mononezasićeni i polinezasićeni tip koji je hranjiv i ne deblja.

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Kokice

Ako ti treba neki sitni zalogaj koji će te sprječiti da se ne primiš masnog čipsa ili sladoleda, kokice bi mogle biti dobro rješenje. Poznate su kao niskokalorične grickalice - ali ne one za mikrovalnu pećnicu. Najbolje je nabaviti neprocesuirana zrna kukuruza i pripremiti ih u loncu ili aparatu za kokice. Preporučuje se izbjegavanje velikih količina ulja, a možeš ih zamijeniti i nekim biljnim. 

4. Grčki jogurt (s manjim udjelom masti) i voće

Grčki jogurt je izvrstan izvor proteina, a njegov kalcij pomaže boljem protoku triptofana i melatonina u mozgu koji su zaslužni za dobar san, studija sa Sveučilišta u Pennsylvaniji sugerira da pomažu i pri dužem spavanju. Idući put kada te u kasnim noćnim satima uhvati želja za slatkim, možeš posegnuti za grčkim jogurtom i obogatiti ga svježim voćem ili chia sjemenkama. Ako si sklona žgaravici, savjetujemo ti da odabereš onaj s manjim udjelom masti. 

 | Autor: Pexels by Andrea Piacquadio Pexels by Andrea Piacquadio 5. Bučine sjemenke

Uz kokice, sjemenke bundeve su slani, hrskavi i sigurni način za uspavljivanje. Prema Američkom udruženju za spavanje, sjemenke bundeve su dobri izvori minerala magnezija i aminokiseline triptofana. Također su pune cinka koji pomaže mozgu pretvoriti tripfotan u serotonin. A ono što je najvažnije - hrskave su, ukusne i idealne za grickanje uz tvoju omiljenu seriju.

Možda vas zanima Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak Rubrika Life&style Life&style

6. Šaka oraha

Ako ti se neda ništa pripremati, a uhvatila te strašna glad, preporučamo ti da uzmeš šačicu oraha. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i zdravih masti, orasi su hranjivi moćnici koji pomažu regulirati razinu šećera u krvi, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjiti nagon gladi. 

 | Autor: Pexels by Andrea Piacquadio Pexels by Andrea Piacquadio

7. Zrnati sir

Ovo je skriveni dragulj za nesanicu jer pomaže u proizvodnji serotonina, a prema nedavnoj studiji sa Sveučilišta u Cambridgeu, pomaže u mršavljenju dok spavaš. Da, dobro si pročitala! Ako ti je okus dosadnjikav, ubaci malo svježih malina i uživaj u obroku!

Možda vas zanima Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

8. Jaja

Jaja također nisu rezervirana samo za doručak. Bogata su proteinima i triptofanom, jednostavna za pripremu i vjerojatno ih već imaš u svom hladnjaku. Preporučamo ti da skuhaš jedno jaje, začiniš ga po želji (ali ne pretjeraš!) ili ga dodaš u ukusnu salatu. Zasitit će te i uspavati.

 | Autor: Pexels by Andrea Piacquadio Pexels by Andrea Piacquadio

9. Sir i krekeri

Kada je u pitanju spavanje, sir je iznenađujuće dobar izbor. To je zato što je bogat kalcijem, proteinima i melatoninom koji je povezan s dobrim snom. Odreži par kriški kozjeg ili feta sira, stavi ga između krekera od cjelovitog zrna ili još bolje - između jabuka. Probaj, možda ti se svidi!

10. Tost s avokadom

Dobre vijesti za sve milenijalke koje obožavaju ovo voće - avokado je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina i bjelančevina, bogat je izvor vitamina E i kalija, a u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6, lutein i drugo. U obliku namaza je savršen, ali i jednostavan ponoćni obrok.  

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: shutterstock

Komentari 0