Life&style 29. kolovoza 2020.

Nekad si mrzila broluku i leću, sad ih obožavaš i više ne voliš tako hot dog. Znanstvenici objašnjavaju što ti se događa

Instagram/Getty.
  • Hrana koju si nekad obožavala, više ti i nije nešto
  • Vrijedi i obrnuto - nešto što si prezirala, sada rado jedeš?
  • Znanstvenici imaju objašnjenje  

 

U posljednje vrijeme sve češće posežeš za hranom koju si kao mala prezirala? Mlijeko, jabuke, brokula i rajčice odjednom su obavezni dio tvoje standarne prehrane, a sve češće se odlučuješ za leću i zob? Da, i mi se ponekad pitamo jesmo li normalne! Ipak, znanstveno je dokazano da je s nama sve u redu. Evo što se događa:   | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Naime, naše osjetilo okusa uvelike ovisi o našim okusnim pupoljcima. Oni se nalaze na jeziku, nepcu, u ždrijelu i ostalim dijelovima usne šupljine. Ti pupoljci su uronjeni u epitel jezika i od tu informacije o okusima putuju prema živčanom sustavu. Dapače, okusni pupoljci i nisu neki veliki misterij. Ako se malo bolje zagledaš, vidjet ćeš ih i na vlastitom jeziku. One se nalaze unutar okusnih pupila. ''Svaki okusni pupoljak sagrađen je od 50 do 100 ćelija te imaju zadatak okusiti hranu prije nego što ju progutaš.'' - kaže dr. Robin Dando s Cornell centra za evaluaciju receptora.

 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Možda vas zanima... Doznaj što će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan uz obrok pojedeš salatu Rubrika Life&style Life&style

Okusni pupoljci posebni su po tome što umiru i regeneriraju se svakih nekoliko tjedana. To se, ovisno o izloženosti mjesta na kojem se nalaze, događa i češće. Naime, svaki put kada spržiš jezik ili se slučajno ugrizeš za jezik ubiješ dodatne okusne pupoljke. Srećom, njihova regenerativna sposobnost je stvarno fantastična i novi okusni pupoljci razvijaju se brzo.''

Ipak, kako postajemo stariji, regenerativna sposobnost okusnih pupoljaka blago se smanjuje te receptori okusa i mirisa postaju sve slabiji. Starenjem riskiramo i gubitak okusnih pupoljaka.'' - tvrdi Helene Hopfer, asistentica pri nutricionističkom fakultetu u Penn Stateu. Naravno, mnogo toga ovisi o osobnim faktorima, ali neki znanstvenici slažu se da gubitak okusa započinje oko šezdesete godine.   | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Ipak, da bi se naš ukus (i okus!) hrane promijenio, ipak je potrebno nešto više od okusnih pupoljaka. Naime, u kreiranju okusa koje volimo ili ne volimo, sudjeluje i miris koji pomaže kreaciji šire slike okusa jer u cijeli proces uključuje brojne nove senzore. Osim toga, iako svi imamo jednaku sposobnost percipiranja osnovnih okusa, tijekom života razvijamo osobne preferencije na temelju navika, odgoja, kultura, uspomena i društvenog konteksta. Primjerice, možda si nekada davno voljela losos, ali nakon jednog trbuhobolje, naglo si ga zamrzila? Da, i takve situacije utječu na naše ukuse.   | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Ipak, ako si naglo zavoljela brokulu, moguće je da si samo ''preodgojila'' svoj mozak da mu se brokula sviđa jer znaš da je zdrava i dobra za tebe. Na isti način možeš ''zamrziti'' hranu, ako se dovoljno dugo treniraš. ''Pokušala sam ukloniti gazirane proizvode iz svoje prehrane i nakon što sam ih kasnije opet okusila bili su mi bolesno preslatki.'' - kaže dr. Dando. U konačnici, okusni pupoljci mijenjaju se svakih par tjedana, ali um i ljudsko iskustvo imaju mnogo više s onim što volimo i što ne volimo. Mogli bismo to implementirati na naše novogodišnje odluke o zdravom životu. Možda jest teško, ali ipak se može! 

Možda vas zanima... 3 super recepta: nimalo dosadne, ukusne salate zdrav su obrok koji možeš spraviti za 20-ak minuta Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0