- Pohranjuješ li svježu brokulu tako da ju postaviš u plastičnu posudu ili vrećicu te staviš u hladnjak?
- To zapravo nije dobra ideja te stručnjaci poručaju da je puno bolja opcija staviti je u papirnati ručnik kako bi mogla disati
- Naravno, možeš ju i zamrznuti, no prethodno ju trebaš kratko prokuhati te dobro posušiti prije umetanja u plastične posude
Osim načina na koji priprema pojedino povrće, za njegovu hranjivost izuzetno je važan i način na koji ga skladištimo. Jedno od povrća koje možda pogrešno skladištiš je brokula. Većina nas ju izrezanu na komadiće skladišti u frižiderima spremljenu u posebnim plastičnim posudama ili vrećicama. No, izgleda da smo u krivu!
Kako skladištiti svježu brokulu?
Trebaš izbjegavati stavljati brokulu u bilo koji spremnik koji joj onemogućava pristup zraku. Aluminijska folija, plastični omoti i vrećice s zatvaračem ovdje neće biti od pomoći. Umjesto toga, posegni za papirnatim ručnicima. Drugi način skladištenja brokule koji će joj omogućiti disanje jest taj da u šalicu ili čašu vode postaviš brokulu tako da joj je stabljika okrenuta na dolje. Obje ove metode produljit će vijek omiljenog zelenog povrća pa ćeš imati više vremena za uživanje u njemu. Bez obzira kako se odlučila skladištiti svježu brokulu, nemoj je prethodno oprati jer dodatna vlaga može uzrokovati razvoj pljesni.
Moguće je i zamrznuti brokulu!
Moguće je i zamrzavanje svježe brokule. Da bi to učinila, morat ćeš je prvo dobro oprati i posušiti, a potom narezati glavicu brokule na manje cvjetove. Brokulu kuhaj oko tri minute prije nego što kuhano povrće staviš u ledenu vodu na još tri minute. Nakon što se brokula osuši, pripremljene komade stavi u vrećicu sa zatvaračem koju ćeš ponovno moći zatvoriti i pohraniti u zamrzivač dok ne budeš spremna konzumirati ju. Jednom zamrznuta, brokula može ostati dobra i do godinu dana (ozbiljno!)
Kratko pripremanje
No, dok vrijeme pohrane ovisno o načinu skladištenja može varirati, kada je kuhanje brokule u pitanju pravilo je - neka to bude kratko! Zapravo ti treba samo sedam minuta da bi brokulu skuhala do savršenstva. Više od toga i brokula neće ostvariti svoj potencijal, a prekuhana brokula osim boje gubi i niz hranjivih sastojaka.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.