Life&style

Napitak od samo dva sastojka koja već imaš kod kuće može ti pomoći izgubiti kilograme

  • Ako trebaš pomoć pri gubitku kilograma mogla bi u svoju svakodnevnu rutinu uvrstiti čaj od lovora i cimeta
  • Oba sastojka poznata su po svojim diuretičkim i detoksikacijskim svojstvima 
  • Ovaj čaj možeš popiti vruć ili hladan, a najbolje ga je piti ujutro na prazan želudac

Pravilna prehrana i fizička aktivnost dva su glavna preduvjeta koja ti pomažu pri gubitku neželjenih kilograma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja organizma. Uz njih postoje i određeni prirodni pripravci koji stimuliraju organizam, ubrzavaju topljenje masti i čine mršavljenje efikasnijim. Oni nisu sami po sebi magični, ali mogu biti sjajni saveznici u bitki s prekomjernom tjelesnom težinom. Jedan od takvih napitaka je čaj od lovora i cimeta.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ove četiri metode su najnezdraviji načini za mršavljenje - od njih je više štete nego koristi Rubrika Life&style Life&style

Cimet i lovor kao magični duo

Oba glavna sastojka ovoga prirodnog čaja za mršavljenje su poznata po svojim diuretičkim i detoksikacijskim svojstvima pa ne čudi što ga mnogi uključuju u svoj proces mršavljenja. Cimet sadrži eterično ulje, antioksidanse i hranjive tvari koje ubrzavaju naš metabolizam tako da se povećava potrošnju energije i potiče mršavljenje.

Lovor pak potpomaže reguliranju probave i eliminaciji štetnih toksina iz tijela. Pri tome enzimi u lovorovim lišću pomažu u smanjenju ukupne toksičnosti kao i u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari u organizmu. Naša tijela teže gube kilograme kad im nedostaju hranjive tvari pa povećanjem apsorpcije istih možemo stvoriti zdravije okruženje u tijelu i optimizirati ga za gubitak kilograma.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Je li dobra ideja preskakati večeru kako bismo smršavjele? Stručnjaci imaju zanimljiv odgovor Rubrika Life&style Life&style

Niz ljekovitih svojstava

Ljekovita svojstva ovog čaja bila su poznata još u drevnoj Indiji, a potvrdila su ih i moderna znanstvena istraživanja. Na primjer, studija iz travnja 2014. objavljena u časopisu Records of Natural Products otkrila je da lovorov list sadrži i antioksidanse poput vitamina C, koji pomažu u smanjenju slobodnih radikala u tijelu i poboljšavaju rad imunološkog sustava. Uz ove zdravstvene koristi, studija iz siječnja 2009. objavljena u časopisu Clinical Biochemistry and Nutrition pokazala je da lovorovo lišće poboljšava razinu šećera u krvi, kao i snižava LDL (loši) kolesterol, poboljšavajući HDL (dobar) kolesterol - sve što utječe na sposobnost tijela da izgubi kilograme.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 5 savjeta o mršavljenju koje NE treba poslušati - jer će zapravo odmoći da smršaviš Rubrika Life&style Life&style

Potrebni sastojci:

3 do 5 listova lovora
1 štapić cimeta ili 1 žličica mljevenog cimeta
4 šalice vode
Med ili stevija, po ukusu (neobavezno)

Priprema:

Nakon što voda u loncu za kuhanje zavrije u nju dodaj lovorovo lišće i cimet, smanji temperaturu te ostavi da se krčka narednih 10 do 20 minuta. Potom procijedi čaj te ga zasladi po želju. U ovom napitku možeš uživati u toplom i hladnom izdanju, a ako ga spremiš u hladnjak tako skladišten može potrajati i do tjedan dana. Preporučuje se da ovaj čaj piješ dva puta dnevno, a prva šalica neka bude na prazan želudac.
 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0