- Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, a poznato je više od 2000 podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa. U našim krajevima najpopularnija je obična plava šljiva bistrica
- Premda je ovo voće slatko, zdrav je način da udovoljiš gladi
- aznaj više o brojim zdravstvenim prednostima šljiva – uvjerit ćeš se da je pravo supervoće!
Šljive su pune minerala i izvrstan su izvor kalija. Također su bogate antioksidansima te štite tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Šljive također imaju malo kalorija, pa stoga neće povećati razinu šećera u krvi. Evo popisa zdravstvenih benefita ovog supervoća, odnosno razloga zašto bi šljive češće trebala imati na meniju…
1. Štite tvoje srce te štite od raka
Jedna srednja velika svježa šljiva sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže u upravljanju visokim krvnim tlakom te smanjuje rizik od moždanog udara. Crvenkasto-plavi pigment u nekim šljivama, nazvan antocijanin, može zaštititi od raka – jer uklanjanja štetne slobodne radikale. Šljiva također štiti od raka dojke i usne šupljine.
2. Pomažu protiv zatvora
Suhe šljive su odavno preporučeni i isprobani način da pomogneš svojim crijevima da rade (svaka šljiva ima jedan gram vlakana). Jedi ih onakve kakve jesu ili ih eventualno omekšaj kako bi ih mogla dodati jogurtu: namoči nekoliko šaka šljiva u kipućoj vodi, ohladi i čuvaj u poklopljenoj posudi u hladnjaku.
3. Smanjuju šećer u krvi
Nutricionisti tvrde da šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da konzumiranje šljiva može pomoći u kontroli šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
4. Jačaju zdravlje kostiju
Znanstvenici sa Sveučilišta Florida i Oklahoma State testirali su dvije grupe žena u postmenopauzi tijekom 12 mjeseci na gustoću kostiju. Jedna je grupa jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva); druga je jela 100 grama suhih jabuka. Obje su skupine uzimale suplemente kalcij i vitamin D. Rezultati su pokazali da grupa koja je jela šljive ima značajno veću mineralnu gustoću kostiju u kralježnici i podlakticama.
5. Poboljšavaju pamćenje
Jesi li znala da jedenje tri do četiri šljive bogate antioksidansima dnevno može pomoći u neutraliziranju slobodnih radikala koji oštećuju stanice te utječu na pamćenje?
6. Poboljšavaju cirkulaciju krvi
Šljive poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo. Plod sadrži željezo koje je potrebno za proizvodnju krvnih stanica. Jedenje šljiva poboljšati će cirkulaciju krvi.
7. Snižavaju razinu kolesterola
Šljiva sadrži topiva vlakna koja pomažu u smanjenju razine kolesterola i inhibiraju proizvodnju kolesterola u jetri. Topiva vlakna upijaju žuč koja nastaje korištenjem kolesterola. Dakle, kad se žuč natopi topivim vlaknima iz šljive, jetra koristi kolesterol pohranjen u tijelu - čime smanjuje razinu kolesterola.
8. Čine dobro koži
Konzumiranje šljive učvršćuje tvoju kožu i čisti teksturu kože. Također smanjuje bore i pomlađuje kožu. Pij sok od šljive – pomlađuje kožu!
9. Smanjuju ožiljke
Šljive povećavaju cirkulaciju krvi ožiljkom pomažući razvoju nove kože - tako se smanjuje ožiljak. Pomažu koži da se brže zaliječi i zamijeni oštećenu kožu novom. Konzumiranje šljiva također poboljšava teksturu i elastičnost kože. Također smanjuje pojavu tamnih mrlja, pjega i tretira druga stanja kože.
10. Sprječavaju opadanje kose i potiču rast kose
Šljive sprečavaju opadanje kose tako da smanjuju „zamor“ nadbubrežne žlijezde te također potiču rast kose jer imaju visok udio željeza te poboljšavaju cirkulaciju krvi. Jedi šljive ako želiš imati deblju i jaču kosu.
11. Poboljšavaju imunitet
Jedenje šljiva će ti pomoći da izbjegneš prehladu i gripu jer to voće poboljšava imunitet.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.