Life&style

Sezona je! 11 super stvari koje će se dogoditi u tijelu kad jedeš šljive

  • Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, a poznato je više od 2000 podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa. U našim krajevima najpopularnija je obična plava šljiva bistrica
  • Premda je ovo voće slatko, zdrav je način da udovoljiš gladi 
  • aznaj više o brojim zdravstvenim prednostima šljiva – uvjerit ćeš se da je pravo supervoće! 

Šljive su pune minerala i izvrstan su izvor kalija. Također su bogate antioksidansima te štite tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Šljive također imaju malo kalorija, pa stoga neće povećati razinu šećera u krvi. Evo popisa zdravstvenih benefita ovog supervoća, odnosno razloga zašto bi šljive češće trebala imati na meniju…

1. Štite tvoje srce te štite od raka 

Jedna srednja velika svježa šljiva sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže u upravljanju visokim krvnim tlakom te smanjuje rizik od moždanog udara. Crvenkasto-plavi pigment u nekim šljivama, nazvan antocijanin, može zaštititi od raka – jer uklanjanja štetne slobodne radikale. Šljiva također štiti od raka dojke i usne šupljine.

2. Pomažu protiv zatvora 

Suhe šljive su odavno preporučeni i isprobani način da pomogneš svojim crijevima da rade (svaka šljiva ima jedan gram vlakana). Jedi ih onakve kakve jesu ili ih eventualno omekšaj kako bi ih mogla dodati jogurtu: namoči nekoliko šaka šljiva u kipućoj vodi, ohladi i čuvaj u poklopljenoj posudi u hladnjaku.

3. Smanjuju šećer u krvi

Nutricionisti tvrde da šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da konzumiranje šljiva može pomoći u kontroli šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plums are #inseasonnow 🙌🏻 After a quiet few years the little tree in our garden suddenly woke up this summer and surprised us with this lot. If I’d been organised enough I’d have turned the windfall into plum jam, but with busy clinics (and I must admit, lack of inclination for sterilising jam jars... 🙄) I did a big batch stewing session instead. 🥄 All this took was washing and halving the plums, removing the stones, bringing to the boil on the hob with water, cinnamon and a bit of coconut sugar. You could add dried sultanas for a bit of natural sweetness too. Stew on a gentle heat for 15-20 mins or until the plums have softened. . I love serving this on coconut yoghurt but you could use natural yoghurt if you’re fine with dairy. Also works well on porridge with some pumpkin seeds sprinkled on top for protein...and crunch. 😋 This keeps in the fridge in an air tight container for 3 days or you could freeze in small batches for a treat as we head into autumn. 🍁 . #eatinseason #plums #naturalsugar #nutrition #nutritionaltherapy #nutritionaltherapist #nutritionist #easybreakfast #healthysnacks #freshfruit #humpdayvibes

A post shared by Katie Edwards Nutrition (@katieedwardsnutrition) on

4. Jačaju zdravlje kostiju

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida i Oklahoma State testirali su dvije grupe žena u postmenopauzi tijekom 12 mjeseci na gustoću kostiju. Jedna je grupa jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva); druga je jela 100 grama suhih jabuka. Obje su skupine uzimale suplemente kalcij i vitamin D. Rezultati su pokazali da grupa koja je jela šljive ima značajno veću mineralnu gustoću kostiju u kralježnici i podlakticama.

5. Poboljšavaju pamćenje

Jesi li znala da jedenje tri do četiri šljive bogate antioksidansima dnevno može pomoći u neutraliziranju slobodnih radikala koji oštećuju stanice te utječu na pamćenje? 

Možda vas zanima Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu'' Rubrika Beauty Beauty

6. Poboljšavaju cirkulaciju krvi

Šljive poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo. Plod sadrži željezo koje je potrebno za proizvodnju krvnih stanica. Jedenje šljiva poboljšati će cirkulaciju krvi.

7. Snižavaju razinu kolesterola

Šljiva sadrži topiva vlakna koja pomažu u smanjenju razine kolesterola i inhibiraju proizvodnju kolesterola u jetri. Topiva vlakna upijaju žuč koja nastaje korištenjem kolesterola. Dakle, kad se žuč natopi topivim vlaknima iz šljive, jetra koristi kolesterol pohranjen u tijelu - čime smanjuje razinu kolesterola.

8. Čine dobro koži

Konzumiranje šljive učvršćuje tvoju kožu i čisti teksturu kože. Također smanjuje bore i pomlađuje kožu. Pij sok od šljive – pomlađuje kožu! 

9. Smanjuju ožiljke

Šljive povećavaju cirkulaciju krvi ožiljkom pomažući razvoju nove kože - tako se smanjuje ožiljak. Pomažu koži da se brže zaliječi i zamijeni oštećenu kožu novom. Konzumiranje šljiva također poboljšava teksturu i elastičnost kože. Također smanjuje pojavu tamnih mrlja, pjega i tretira druga stanja kože.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our small town grocery is out of large mouth canning jars! 😲 So, the #plums I have picked will be waiting, pit-less, until we head to the largest town closest to us tomorrow for our daughter's Wednesday #therapies. So far I have 25lbs of Italian plums and I am soaking the golden plums and then I will weigh them. I'm so excited to be #canning things that my #largefamily can use for the months ahead. What have you canned this year? #fillingmypantry #thmpantry #eatathome #celiac #celiackids #glutenfree #glutenfreefoodie #gluten_free #gf #glutenfreelargefamily #allergymom #allergydad #allergyparents #allergymom #sugarfreecanning #allergyfriendly #allergyfriendlythm #thmlargefamily #thmkids #trimhealthymamalifestyle #trimhealthymanplan #trimhealthymamaplan #healthycarbs #largefamily #largefamilylife #lifeinthetreehouse #neurodiversehome #nicoleburch

A post shared by Nicole Burch (@lifeinthetreehouse) on

10. Sprječavaju opadanje kose i potiču rast kose

Šljive sprečavaju opadanje kose tako da smanjuju „zamor“ nadbubrežne žlijezde te također potiču rast kose jer imaju visok udio željeza te poboljšavaju cirkulaciju krvi. Jedi šljive ako želiš imati deblju i jaču kosu.

11. Poboljšavaju imunitet

Jedenje šljiva će ti pomoći da izbjegneš prehladu i gripu jer to voće poboljšava imunitet.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0