Life&style

5 savjeta o mršavljenju koje NE treba poslušati - jer će zapravo odmoći da smršaviš

  • Biti na dijeti nije lako, a stvar još više otežavaju krive informacije, zablude i dvojbenu savjeti o mršavljenju
  • Neki od njih zapravo su kontraproduktivni, čak i ako su rezultati (naoko) brzi)
  • A yo-yo efekt, odnosno vraćanje izbubljenih kilograma nitko si ne priželjkuje

Svatko tko je ikada bio na dijeti ne bi li izgubio kilograme zna da to nije lako. A ne pomaže ni činjenica što je priča o mršavljenju puna netočnih podataka, zabluda, često i opasnih preporuka. Nove dijete i planovi vježbanja pune novinske naslove obećajući brz i lak gubitak kilograma, no mnogo je ovdje diskutabilnih savjeta. Pa, evo što kažu liječnici, nutricionisti i fitness treneri o tome što je zdravo, a što bi trebalo izbjegavati planiraš li dijetu.

1. Vježbanje je ključno

Vježbanje je apsolutno poželjno i dobro za zdravlje - općenito. Fizička aktivnost trebala bi biti dio životnog stila, no vježbanju kao krucijalnom faktoru u gubitku kilograma pridaje se preveliki značaj. Da, važno je vježbati dok mršaviš da ne izgubiš mišićnu masu, ali hoćeš li mršaviti ovisit će prvenstveno o tome koliko i što jedeš. Također, treba znati da se tijelo privikne na sve, pa tako i na trening i s vremenom troši manje kalorija za istu količinu vježbanja. Započneš li odjednom s vrlo napornim treninzima to će pak stvoriti vučju glad i teško ćeš se pridržavati dijetne prehrane. Najbolje je fizičku aktivnost i prehranu uskladiti.

Možda vas zanima 10 dobrih stvari koje se u tijelu dogode ako 30 minuta jednostavno - hodaš Rubrika Life&style Life&style

2. Najbolje je izbaciti ugljikohidrate

Od Atkinsonove dijete do trenutačno popularne keto dijete, micanje ugljikohidrata s jelovnika obećava brz gubitak kilograma. Dugoročno taj plan ipak nije dobar. Nije sve loše u prehrani s malo ugljikohidrata ili bez njih, posebno ako se tako riješimo dodanih šećera i procesuiranih ugljikohidrata, no riješit ćemo se i korisnih namirnica: cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i grahorica koji sadrže ugljikohidrate, ali i vlakna. Možda ćeš brzo smršaviti, ali to je uglavnom voda iz tijela. Čim počneš ponovno jesti ugljikohidrate, kilogrami će se vratiti. A ne želiš vjerojatno cijeli život živjeti bez svih tih namirnica???

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Masnoće su loše i od njih se debljamo

Prehrana bez masnoća loša je kao i prehrana bez ugljikohidrata. Konzumacija masnoća nas čini sitima i to na dulji period pa reducira prejedanje dok prehrana bez masnoća rezultira lošijim funkcioniranjem mozga, hormonalnom neravnotežom, niskom razinom energije, većim rizikom da obolimo od dijabetesa i depresije, ugrožava zdravlje srca, a jedna od posljedica izbjegavanja masnoća je i debljanje.
Zdrave masnoće trebale bi biti dio prehrane i kad smo na dijeti. Dobrodošle namirnice su masline i maslinovo ulje, avokado, kokos, jaja, orašasti plodovi, sjemenke te u manjoj količini kvalitetno meso i riba.

4. Unos kalorija treba drastično srezati

Smanjiš li prenaglo količinu kalorija to će tijelu poslati poruku da je u "modu gladovanja" te će ono usporiti metabolizam kako bi to kompenziralo što će planu mršavljenja napraviti više štete nego koristi. S premalo hrane, tijelo nije sigurno hoće li dobti potrebne nutrijente ni u budućnosti pa počinje kalorije skladištiti kao masnoću, da ima zalihu za crne dane. Usto, kad troši tu masnoću, troši i mišiće - zato nam za vrijeme drastičnih dijeta opadne i mišićna masa što je loše.

Možda vas zanima Pročitala sam "mršavljenje" i "besplatno" i prijavila se. Nisam znala što me čeka Rubrika Life&style Life&style

5. 100 kalorija je 100 kalorija

Da, količina kalorija izražava se u brojkama te zato često upadamo u zabludu da je 100 kalorija, na primjer, grickalica jednako kao 100 kalorija neke druge hrane što, kad je riječ o dijeti, svakako nije točno. Jabuka i čokoladni keks nemaju ništa slično mada možda imaju sličan broj kalorija. A izbor namirnica je bitan za procese koje pokreću u tijelu. Hrana puna šećera, visoko procesirana hrana čak i kad je niskokalorična uzrokuje upalne reakcije u tijelu, pojačava glad i žudnju za određenim (najčešće lošim) namirnicama, a i štetna je jer njome zamjenjujemo unos kvalitetne hrane, pune mikronutrijenata.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.



 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0