Life&style

Zbog jedne greškice tvoje pečeno pile nema finu hrskavu kožicu i nije dovoljno slasno

  • Mnogi chefovi raspravljaju o tome treba li pile oprati prije pripreme ili ne
  • Iako se čini više higijenski da se meso opere, izgleda da je to kontraproduktivno
  • Zato ti donosimo ispravan način na koji treba postupiti s onim što će postati tvoj slasni obrok

Na kulinarskim sajtovima poznatih kuhara vode se neprestane debate treba li oprati pile iz trgovine prije nego što počnemo kuhati. Postoji nekoliko stvari koje moraš znati prije nego što se uključiš u diskusiju!
Kao prvo, tu je ona pomalo odurna ljepljiva, ružičasta tekućina koja se primila za meso. Što je to zapravo? Je li to krv? Nipošto. Radi se o vodi koja se tu pojavila kad je pile ohlađeno, a vodu ne treba ispirati s još vode. Ako se brineš da ti pile kad ga ispečeš neće imati onu hrskavu kožicu, za to postoji bolje rješenje: kuhinjski papirnati ručnici s kojima treba sušiti, sušiti, sušiti pile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This Garlic Butter Baked Chicken recipe is going crazy on the blog. Right now it’s #2 on google and I’m so impressed by the amount of positive reviews, comments, likes and emails that I received from this recipe 👏👏👏 . . I love this recipe and I can see why everybody is loving it too. . It’s super easy to make, simple ingredients, tender and it's packed with flavour from the garlic butter sauce. It’s totally a win win! It's great recipe for meal-prep too. . . . Clickable link in my profile for ALL THE RECIPES or find the recipe here 👉 https://www.primaverakitchen.com/garlic-butter-baked-chicken-breast . . . #bakedchickenbreast #chickenbreastrecipe #chickendinner #chickenrecipes #chickenbreast #easyrecipes #easydinner #dinnerideas #chickenlover #mealprepmonday #mealprepsunday #healthyeatingideas #healthyrecipeshare #cleaneatz #lunchtoday #cleaneatingideas #healthyeats #healthydiet #healthyrecipes #healthyfood #mealprep #mealprepideas #lowcarbmeals #lowcarbrecipes #lowcarbdiet #lowcarbfood

A post shared by Primavera Kitchen - Olivia (@primaverakitchen) on

Možda vas zanima Ovo volimo! Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koju pečeš u pećnici, a ne u vrelom ulju Rubrika Life&style Life&style

 

A što je s bakterijama?


Presna piletina može biti zaražena bakterijom Campylobacter koja se nalazi u probavnom sustavu gotovo svih životinja. Tu je i salmonella te bakterija clostridium perfringens. Sve te bakterije mogu nas otrovati. Svi smo uvjereni da je dovoljno meso isprati pod vodm da se te bakterije odstrane. To nije sasvim točno. Dok ispiremo meso, često se znaju bakterije prenijeti na kuhinjske radne plohe ili sudoper te drugu hranu koja se pri tome poprska. Nevjerojatno, ali istinito, američka agencija za prevenciju i kontrolu bolesti upravo zato upozorava da nije meso dobro ovlašno isprati, pogotovo što ispiranje mesa ne eliminira bakterije. Umjesto da ih se riješimo, zapravo ih širimo. Jedini način da ih stvarno eliminiramo je termička obrada mesa na temperaturi (u sredini, ne rubovima) iznad 75 stupnjeva. 

 

Opasnost se širi

Dobro, znači li to onda da piletinu zapravo ne treba prati u strahu da se bakterije ne prenesu na kuhinjske radne plohe ili pribor? Poznati chef Alton Brown objavio je na svojem Twitteru da se ipak moramo opustiti i ne strahovati od normalno skladištene hrane iz trgovine.  Uvjeren je da je za nas puno veći rizik jesti već opranu salatu iz trgovine umjesto da je sami operemo. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Preispitaj svoje izbore

No, stručnjaci ostaju pri svome, bolje je piletinu iz trgovine obrisati papirnatim ručnikom i termički obraditi nego prskanjem vode riskirati da nam se kontaminiraju kuhinjske površine. Dakle, ako piletinu pereš prije kuhanja zbog toga što misliš da je to higijenski, svi će ti stručnjaci reći da to više ne radiš. 
Stručnjaci za trovanje hranom dodaju najvažnije: ako meso pereš jer ima čudan miris, onda treba promijeniti mesara odnosno piletinu koju kupuješ. Sve ovo odnosi se i na organski uzgajanu piletinu, pa i onu 'domaću'. Ako je pereš u sudoperu, nakon toga dobro operi vrućom vodom i deterdžentom sve kuhinjske površine.

Možda vas zanima Ne znaš što ćeš za ručak? Ljutkasta piletina u sezamu s rižom gotova je za 20 minuta i sjajna je! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • larak

    Ovo su jako velike gluposti. Ja imam 70 god. a u braku sam 50 god. Jos nikada nisam pripremala piletinu ili neko drugo meso a da ga nisam dobro oprala. Nikada se nitko nije otrovao od toga sto sam ja ... prikaži još!
  • vi

    ispada da je pije nešto kao bojni otrov