Life&style

Opreza nikad dosta: 3 načina da provjeriš je li tvoja piletina svježa ili se pokvarila

  • Jesi li ikada stavila paket zamrznute piletine u hladnjak da se odmrzne, a zatim zaboravila na nju nekoliko dana? 
  • Onda ćeš sigurno napregnuti svoj mozak pokušavajući shvatiti je li još uvijek sigurno kuhati je ili je trebaš baciti?
  • Pogledaj kako ćeš saznati je li piletina pokvarena ili ne… 

S jedne strane su posljedice trovanja hranom – točnije piletinom - previše grozne za razmatranje - možda nećeš umrijeti, ali provest ćeš nekoliko dana osjećajući se kao da jesi. S druge strane, doduše, pileća prsa su skupa i ne treba ih bacati ako su još dobra. Kako doista možeš znati je li piletina loša ili nije?

Baš kao i s mljevenom govedinom, postoji nekoliko načina za otkrivanje je li se piletina pokvarila. Srećom imaš sve što je potrebno da to učiniš – stručnjaci predlažu da koristiš oči, nos i prste kako bi provjerila je li piletina OK. 

Dobro pogledaj piletinu

Prvo što bi trebala pogledati je datum na ambalaži, a zatim pokušaj razmisliti - koliko je prošlo od kad si piletinu stavila u hladnjak? Stručnjaci kažu kako su dva dana maksimalno vrijeme koje sirova piletina smije provesti rashlađena u hladnjaku. Međutim, ako je piletina zamrznuta kad je staviš u hladnjak, sat ne počne otkucavati sve dok se ne odmrzne.

Ako još uvijek nisi sigurna je li piletina OK, otvori pakiranje i pogledaj je. Je li meso još uvijek ružičaste boje? Piletina počinje dobivati sivkastu nijansu kad se pokvari, pa ako vidiš čak i jednu jedinu nijansu sive – baci je

Možda vas zanima Piletina ti ispada suha, tvrda i bezukusna? Onda sigurno radiš jednu od ovih pogrešaka Rubrika Life&style Life&style

Pomoću ostalih osjetila utvrdi je li piletina još uvijek dobra

Čak i ako je piletina prošla vizualni test, upotrijebi svoja osjetila za miris i dodir kako bi dodatno provjerila je li tvoja ptica u redu. Kako bi prošla test njuškanja, piletina ne bi trebala imati kisele, oštre ili „neugodne“ mirise. Ako imalo miriše na ribu, odmah je baci.

 

Zatim prstima dodirni to sirovo pileće meso. Piletina će se uvijek osjećati pomalo skliska, ali ako je ljepljiva ili ako ti se čini da postoji neka vrsta gustih premaza - vrlo je vjerojatno da je obložena nekom lošom bakterijom, pa bi trebala ukloniti tu piletinu iz kuće što prije. 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0