Life&style

Konačni odgovor: Je li, dakle, zdravo piti vodu za vrijeme jela ili ne?

  • Kad govorimo o zdravlju prevencija je važnija od liječenja pa je važno i da znamo koje svakodnevne navike nam mogu naštetiti
  • Postoje dvije teorije: da vodu treba pijuckati tijekom obroka jer je to baš zdravo i druga, suprotna, da se to nikako ne smije činiti za vrijeme jela... 
  • Prema nekima se vode treba napiti tek poslije jela. Što je istina?

Možda bi neki rekli da za vrijeme jela treba piti vino ili pivo, no budimo ozbiljni. Govorimo o tekućini koja nam je neophodna za život (da, da, neki će opet reći vino ili pivo); preporuča se popiti barem 1,5 litre vode dnevno i ona je presudna za naše zdravlje, od funkcioniranja probave do hidratacije kože koja usporava čak i starenje, voda nam pomaže i pri mršavljenju, zadržavanju koncentracije, popravlja raspoloženje, podiže energiju itd. itd.

Možda vas zanima 5 zdravih voda s okusom i kako ih napraviti Rubrika Life&style Life&style

Kad govorimo o zdravlju prevencija je važnija od liječenja pa je važno i da znamo koje svakodnevne navike nam mogu naštetiti. Sigurno si već čula za teoriju da će voda nikako ne treba piti istovremeno dok jedemo jer će razrijediti kiseline u želucu koje razgrađuju hranu i poremetiti taj proces. Posljedica je otežana probava, tijelo neće apsorbirati sve korisne stvari iz hrane, a prijeti nam i nadutost. Istina ili mit?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Vodu treba piti praktički 24 sata dnevno, a istraživanja baš nisu potvrdila teoriju da nam šteti pijemo li ju za vrijeme jela. Ako i uzrokuje neke od navedenih stvari, dobrobiti daleko nadilaze te "minuse". S druge strane, istraživanje JESU dokazala kako voda uz jelo sprječava prejedanje pa tako i neželjeno dobivanje na težini. Ipak, tu govorimo o znatnijoj količini vode, o dvije češe ili više, a ne nekoliko gutljaja. Dapače, jedna je studija dokazala da su odrasli koji su pili po čašu vode prije obroka gubili više težine u dijetnom režimu od onih koji nisu pili.

via GIPHY

A čaša vode prije ručka učinit će to da ćeš brže osjetiti sitost pa i pojesti manje. Također, pijuckanje uz jelo usporava i brzinu kojom jedemo i tako opet pojedemo manje. Naime, kad sporo jedemo ostavljamo dovoljno vremena mozgu da nam pošalje signal da više nismo gladni (obično mu treba 10 minuta otkako je hrana napunila želudac da nam to javi). Ne treba ni spominjati da ćemo više uživati u hrani jedemo li sporije, a imat ćemo i više vremena da razmislimo treba li jesti više pomfrita ili više salate. 

Možda vas zanima Ovo će se dogoditi u tijelu, počneš li piti više vode Rubrika Life&style Life&style

Voda pomaže i da hrana lakše prođe kroz naš probavni sustav pa pijenje zapravo dobro djeluje protiv nadutosti i konstipacije. Bingo! Kad se sve to zbroji, možemo zaključiti da vodu treba priti prije obroka, za vrijeme obroka i između obroka. Živjeli!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0