Life&style

5 zdravih voda s okusom i kako ih napraviti

Okus pravih malina, ananasa, kivija, kokosa, limuna običnu, "dosadnu" vodu učinit će ukusnijom te još zdravijom. Divno osvježenje u vruće dane kad potreba za tekućinom raste. Evo 5 jednostavnih recepata

Dosta ti je ispijanja obične stare vode cijeli dan? Žao nam je, ali nepijenje nije opcija. Naša tijela sastavljena su gotovo od 70 posto vode, pa sa sigurnošću možemo reći – trebamo je! Međutim, ako te deprimira golema plastična boca vode koju trebaš ispiti tijekom dana, esencijalnoj tekućini uvijek možeš dodati malo okusa. Stoga ćemo pisati o receptima za obogaćenu vodu. Ne nije riječ o aromatiziranoj vodi koju možemo kupiti u trgovini, riječ je o prirodnim dodacima. 

Dakle, razmišljaj o tome kao o pripremi obroka - koji se pije. Sigurno si surfajući bespućima interneta naišla na razne fotografije obogaćene vode. Ako nisi – nemoj da te (malo fancy) naziv odbije. Sve što trebaš jest odabrati omiljeno voće, povrće i bilje; uzmi stakleni vrč ili staklenku i, naravno, vodu – i spremna si uživati u osam čaša dnevno. Donosimo savjete kako napraviti vlastitu obogaćenu vodu i naše omiljene recepte „od tri sastojka“ za početak. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako napraviti domaću obogaćenu vodu 

To nije atomska fizika, ali postoje načini kako usavršiti pripremanje vode s okusom i izbjeći da si još više ne uništiš iskustvo pijenja vode (nitko ne voli gnjecave naranče na dnu čaše). 

1. Izbjegavaj vruću vodu 

Stavljaš vrećice s čajem u vruću vodu pa je logično pomisliti kako će topla voda brzo izvući okuse iz voća i bilja. To baš i nije točno. Ako staviš svježe sastojke u vruću vodu, brže će se razgraditi i postati gnjecavi – a od napitka će nastati kaša, a ne osvježavajuće piće. Dakle, obogaćuj vodu sobne temperature - ili hladnu. 

2. Sve je u načinu rezanja sastojaka

Što je sastojak tvrđi, treba mu više vremena da ispusti okus u vodu. Stoga se preporučuje tvrđe voće rezati na što je tanje komade (jabuku, na primjer). Mekše voće i povrće (bobice, na primjer) možeš rezati na željenu veličinu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Izvuci najbolje iz bilja 

Poboljšaj okus bilja - poput ružmarina ili timijana, đumbira ili kurkume - tako da ih žlicom zgnječiš na dnu čaše ili vrča. Lisnatim biljkama (poput paprene metvice ili korijandera) natrgaj lišće sa stabljike i dobro ih stisni među dlanovima te onda dodaj vodi. 

4. Što dulje namačeš, jači je okus 

To sigurno već znaš. Nakon što se sastojci namaču najmanje 20 minuta u vodi, možeš osjetiti njihove okuse. Ako želiš intenzivniji okus, onda ostavi da se namaču sat do dva. Ovisno o sastojcima, za neku obogaćenu vodu najbolje je da se odmah konzumira. Evo nekoliko smjernica: 

• Narezani krastavci, citrusi, bobice i dinja brže se napune vodom te napitak treba konzumirati što je prije moguće. Ako ostaviš bobice cijele, trajat će nešto duže.

• Jabuke i cimet mogu ostati preko noći u hladnjaku za maksimalni okus. 

• Ako ostaviš koru na citrusima, voda nakon nekoliko sati može postati gorka. Ako se pripremaš za zabavu, ostavi ih dva sata, a potom otkloni iz vode kako bi spriječila nastajanje gorčine – ali stavi svježe prije nego gosti dođu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Spremna si za stvaranje slasnih napitaka? Pogledaj neke od naših omiljenih recepata – možda te inspiriraju…

1. Bobice i metvica

Ima „ono nešto živo“ što paprena metvica daje piću. Možda ti na pamet padaju mojitosi, ali ova voćna kombinacija mogla bi biti hit ovog ljeta. 

4-6 grančica paprene metvice 

¼ šalice malina

¼ šalica kupina 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Kako zapravo treba piti vodu Rubrika Life&style Life&style

2. Hrskave jabuke

Tko kaže da je obogaćena voda isključivo ljetno piće? Ovo možeš piti kad god poželiš…

¼ narezane crvene jabuke

¼ narezane zelene jabuke

1 prutić cimeta 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Citrus – colada 

Ako si tip koji ujutro pije limunsku vodu, razmisli o ovom napitku… 

½ narezane naranče

½ narezanog limuna

½ narezanog grejpa 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Coco Loco 

Znamo što sad misliš „Mrvice kokosa u mojoj vodi?!“. I dobro misliš – i obožavat ćeš ih! Ima okus poput lagane pinacolade – stoga dosta sa skepticizmom. 

¼  šalice nasjeckanog ananasa

¼  šalice pahuljica kokosa

1/2 narezanog limuna 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Pila sam vodu s limunom svakog jutra - i ima li stvarno smisla?! Rubrika Life&style Life&style

5. Ljetni klasik

Opuštanje u toplicama ili uz more – ova osvježavajuća mješavina klasik je koji će zadovoljiti i najizbirljivije nepce. 

¼ narezanog krastavca

2 narezane jagode

½ limuna narezanog na ploške 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0