Life&style

Pila sam vodu s limunom svakog jutra - i ima li stvarno smisla?!

Legenda kaže: ako svakog jutra na tašte piješ mlaku vodu s limunom tvoj metabolizam ulazi u petu brzinu, kosa sjaji kao luda, a kile idu dolje. Sve troje mi zvuči savršeno pa sam vodu s limunom stavila na test...

Vječno pitanje na koje svaka žena traži odgovor glasi: postoji li eliksir mladosti? I gdje ga mogu naručiti?! Ako ga netko ima kod kuće onda su to Jennifer Aniston, Halle Berry i Sandra Bullock - jer ove žene jednostavno NE STARE! Ali što ako taj magični napitak, uopće nije tako magičan? I što ako nam je dostupniji nego što mislimo? Što ako je to... voda s limunom?

Nema te slavne cure koja barem nekad u nekom intervjuu nije, kao svoju beauty tajnu i trik u koji se kune, navela mlaku vodu s limunom. Pa, u čemu je fora? Je l' stvarno voda s limunom takav hit da propuštam nešto jako važno za svoje zdravlje, svoju ljepotu, svoju mladolikost? U startu mi se ideja sviđa iz tri razloga: voda s limunom je prilično jeftina i super jednostavna za pripremiti. Nisam tip koji ima volju i želju svakog jutra sat vremena čistiti i blendati povrće za čašu zelenog soka, prema tome trend juicinga mi nikad nije sjeo. Voda s limunom već može. Prema tome, ajmo se baciti na ono ključno: djeluje li?!

 | Autor: miss7 miss7 Voda+limun = nikad jednostavniji izvor zdravlja?

Voda s limunom omiljen je ljetni napitak, no je li uistinu korisna? Imamo 10 razloga za i 4 protiv

Neke od dobrobiti vode u koju je iscijeđen sok od limuna (prema važnom izvoru, Googleu!) koje očekujem su: bolja probava, ubrzani metabolizam, sjajnija koža, čvršći nokti, generalno bolje raspoloženje, kvalitetniji san. Ima ih još barem desetak, ali ovih nekoliko bih trebala primijetiti ODMAH. Priznajem, zaintrigirana sam. Vodu s limunom sam znala popiti tu i tamo, ali nikad je nisam pila u kontinuitetu sedam dana, svakog jutra, na tašte. Do sada:  

Bolja probava

Mlaka voda s limunom možda je i najpoznatija upravo po svojim navodnim beneficijama za probavu i metabolizam, a samim time i smanjenu nadutost te gubitak kilograma. S obzirom na to da mi je nadutost vječna patnja, uložila sam puno nade u vodu s limunom. Ono što sam amaterski shvatila je da kiselina iz limuna može nadomjestiti prirodne želučane kiseline zbog čega lakše probavljamo hranu. Također, voda s limunom je odličan izvor kalija, minerala koji drži razinu soli pod kontrolom - što bi mogao biti razlog zašto smanjuje nadutost? Nakon nekoliko dana, zaista sam primijetila manju nadutost, ali me i zdraviji početak dana potaknuo da kroz cijeli dan jedem kvalitetnije. Što se tiče kilograma, razliku nisam primijetila, ali svjesna sam toga da je sedam dana ipak premalo vremena da bi se mogla uočiti neka veća razlika

Imunitet

Citrusno voće je samo po sebi bogato vitaminom C, koji održava organizam zdravim, a imunitet jakim. Ok, budimo iskreni, vrlo vjerojatno bih trebala jako dug period piti vodu s limunom da primijetim nekakvu značajniju razliku, ali ruku na srce, osjećala sam se jako dobro i zdravo posljednjih sedam dana (iako sam cijeli vikend provela na Fuliranju!). 

 | Autor: miss7 miss7

Koža/kosa/nokti

Limun je bogat antioksidantima prema tome trebao bi spriječiti potencijalna oštećenja, smanjiti znakove starenja aka bore i generalno ojačati nokte i kosu te učiniti kožu sjajnijom (vitamin C se s razlogom nalazi u svim boljim serumima). Nakon sedam dana, nisam primijetila neku ogromnu razliku, no svjesna sam da se u sedam dana i ne može dogoditi neko čudo na noktima i kosi. Međutim, ono što jesam primijetila su pozitivne promjene na koži lica. Moja suha, gotovo dehidrirana koža sada izgleda puno svježije i sjajnije, a podočnjaci su mi se iz dana u dan činili manji i svjetliji. Ako je limunska voda rješenje za moje probleme s kožom - nikad je više neću prestati piti!

Raspoloženje

Uz sve fizičke prednosti, voda s limunom navodno ima odlične učinke i na naše psihičko zdravlje. Doduše, ne postoje nikakvi medicinski dokazi za ovu tvrdnju, a uz to sve pomalo je i sumnjivo zašto se već netko ranije ne bi sjetio upakirati vodu s limunom u lijepu bocu i prodavati je po trostruko većoj cijeni, zar ne? Bez obzira na to što ne mogu garantirati da u ovome ima istine, proteklog sam tjedna bila jako dobre volje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

San

Navodno, voda s limunom će ti pomoći da lakše zaspiš te dugo i kvalitetno spavaš. Priznajem, ja nisam baš bila redovita s ispijanjem limunske vode u večernjim satima, tako da ne mogu garantirati jesu li ove dvije stvari povezane, ali problema sa snom nisam imala. Osobama koje pate od nesanice preporučuje se da prije spavanja popiju čašu mlake vode s limunom jer umiruje organizam i priprema mozak na san. 

via GIPHY

Photo: miss7

Komentari 0