Life&style

Srebrni nakit je super, ali zahtjeva održavanje. Znamo kako se riješiti crnila na ogrlici ili narukvici

Nakit od srebra, osobito ako se dugo ne nosi, sklon je oksidaciji, odnosno tamnjenju. To nikako nije oku ugodna pojava niti se preporučuje nositi nakit koji je oksidirao kako ne bi došlo do iritacija. No, na sreću, taj se problem vrlo lako može riješiti i svom srebrnom nakitu i drugim predmetima od srebra, sjaj možeš vratiti vrlo brzo i to sa sastojcima koje već imaš kod kuće.

 | Autor: Unsplash/Apostolos Vamvouras Unsplash/Apostolos Vamvouras

Pasta za zube

Čišćenje srebra pastom za zube je najjednostavnije i najbrže. Za ovaj postupak jednostavno trebaš malo paste istisnuti na krpicu i kružnim pokretima utrljati u nakit. Pastu ostavi da djeluje otprilike pet minuta pa isperi i nakit dobro osuši. 

Limun i maslinovo ulje 

Za ovaj postupak bit će ti potrebna jedna žličica maslinovog ulja i 100 mililitara soka od limuna. Sok od limuna i maslinovo ulje pomiješaj pa u tu mješavinu umoči krpicu i poliraj srebro dok ne postane sjajno. Potom isperi vodom i ostavi da se nakit dobro osuši. 

 | Autor: Unsplash/Andie Gómez-Acebo Unsplash/Andie Gómez-Acebo

Aluminijska folija i soda bikarbona

Ovaj trik koristan je ako imaš puno srebra koje moraš očistiti i ako se radi o većim komadima kao što su svijećnjaci, pribor za jelo i slično. Kako bi srebro očistila na ovaj način, veliku staklenu ili porculansku zdjelu (ne smije biti metalna kako ne bi došlo do kemijske reakcije), obloži aluminijskom folijom pa ulij dvije litre vruće vode i dodaj jednu žlicu sode bikarbone. 

Srebro umoči u vodu i ostavi 15-ak sekundi pa izvadi, ostavi da se osuši i ispoliraj. Ovdje je važno naglasiti da na ovaj način ne čistiš srebrni nakit koji na sebi ima drago kamenje kako se ono ne bi uništilo.  

Photo: Unsplash/gardiept

Komentari 0