Life&style

Što pokloniti za krizmu? Kakvi su budžeti? Raspitali smo se i dobili zanimljive odgovore

  • Svatko tko je bio krizmani kum ili zna da ga ta uloga uskoro čeka, sigurno se zapitao što kupiti svom krizmaniku ili krizmanici
  • Iako pokloni nisu najvažniji, naravno da nitko neće doći praznih ruku, a kum ili kuma uglavnom žele pokloniti nešto što će krizmaniku zaista značiti i što će mu ostati za uspomenu
  • S obzirom na to da se svakome budžeti i preferencije razlikuju, mnogi se često nađu u nedoumici pa smo se, među svojim prijateljima i kolegama, odlučili raspitati kako bi oni postupili da su krizmani kumovi te što su oni, koji su već bili u toj ulozi, odabrali za svoje krizmanike

Sezona krizmi polako počinje, a s njom dolazi i vječno pitanje - što pokloniti krizmaniku. Ovo se posebno odnosi na kumove koji, na taj dan, za krizmanika imaju najvažniju ulogu pa samim time žele pokloniti nešto što će krizmanik pamtiti. No, kako to obično biva, ukusi, želje, a posebno budžeti i stavovi se, kod svakog pojedinca, razlikuju pa smo se mi kod svojih prijatelja, poznanika i kolega, odlučili raspitati kako bi oni postupili da su ove godine krizmani kumovi.

Naglasili smo im da se trebaju držati svojih mogućnosti i nekog budžeta koji smatraju realnim te da, kada je riječ o idejama za poklone, razmišljaju o situaciji da su krizmani kumovi i djevojci i dečku. Također, neki od njih su već bili kumovi pa su podijelili i svoja prijašnja iskustva. 

 | Autor: Unsplash/Wijdan Mq Unsplash/Wijdan Mq

Helena nam je ispričala kako je ona prošle godine bila kuma te da je prvo pitala krizmanika ima li u planu kupiti si nešto od novaca koje dobije za krizmu. Krizmanik je planirao kupiti računalo pa mu je poklonila novac, odnosno dala 400 eura i tortu. 

- Da nije skupljao novac, u tom budžetu bi kupila pametni sat ili neku malo skuplju odjeću ili tenisice koju mladi danas nose i žele s obzirom na uzrast od 15, 16 godina. Također, kada sam ja imala krizmu, od svoje sam kume dobila bicikl što je po meni isto odličan poklon, ispričala nam je Helena.  

Prije nekoliko godina, krizmana kuma je bila i Karla koja je svojoj krizmanici kupila laptop, tortu, cvijeće i nakit. Rekla nam je kako je prvo pitala krizmanicu što želi, ali da je rekla da ne želi ništa pa se raspitala kod njenih roditelja koji su savjetovali kupnju laptopa. Cijena laptopa je tada bila otprilike pet tisuća kuna. 

- Mislim da bi si i sada, da sam kuma, zadala budžet od otprilike tisuću eura i pitala krizmanika što želi. Sada bi mi možda trebalo i više od tisuću eura jer mi toliko otprilike trebalo i tada, a sada su cijene svega otišle gore. Recimo da bi to danas bilo oko 1200 eura. Netko će možda smatrati da je to previše, ali mislim da je najvažnije da se svatko vodi svojim mogućnostima, zaključuje Karla. 

Ema smatra da je idealan poklon za djevojku zlatni nakit, a za dečka sat te za oboje još buket i torta. Za to bi ukupni budžet bio oko 400 eura te bi dodala još 200 eura u gotovini kako bi si krizmanik ili krizmanica mogli nešto uštedjeti.

Paula nam je rekla da bi, da je sada kuma, nevažno djevojci ili dečku, kupila zlatni nakit s pločicom ili sat te bi to upotpunila tortom, a budžet bi bio oko 400 eura, a maksimalno 500

- Kada sam ja, prije više od deset godina, imala krizmu, željela sam sat, a to mi se i danas čini kao odličan poklon, govori nam Paula.

Nakit idealnim poklonom za djevojku smatra i Suzana koja dodaje da bi se fokusiarala na motive anđela, a za dečke bi odabrala pametni sat. Također, s obzirom na to da jako voli peći torte i kolače, svakako bi poklonila i tortu oko koje se sama posebno potrudila. Njen budžet bi bio između 150 i 200 eura.

Mia nam govori da bi krizmanika prvo pitala što želi te bi mu dala mogućnost da odabere želi li novac ili nešto što će mu ostati kao uspomena. Ako bi se krizmanik ili krizmanica odlučili za novac, tako bi i postupila i poklonila 300 eura, a ako poželi nešto za uspomenu u otprilike istom budžetu bi kupila pametni sat za dečka, a za djevojku zlatnu ogrlicu.

- Ja sam za svoju krizmu od kume dobila prekrasnu ogrlicu koja mi je jako draga i rado ju nosim u posebnim prilikama. Uz poklon bi dodala i tortu ili prigodne cupcakese te bi se poslužilila idejom svoje krizmane kume koja je još donijela i prekrasno složenu košaru s voćem, slatkišima, likerom u lijepoj boci i čašama što je, zapravo, bio jako lijepi poklon za cijelu obitelj, govori nam Mia. 

Mia nam je još, za primjer, dala i svoju prijateljicu Tenu koja je ove godine krizmana kuma. 

- Tenina krizmanica je prvo razmišljala o nekim, malo skupljim tenisicama, ali je došla na ideju da želi otići na vikend putovanje. Tako da, kuma će joj pokriti put i smještaj i za to joj je budžet oko 200 eura. Ovo je po meni super ideja jer je to jedna velika uspomena koja ostaje za cijeli život, ispričala nam je Mia. 

Ivana bi svog krizmanika prvo pitala želi li da mu pokloni novac ili neki malo skuplji sat. Za djevojku bi se odlučila na nakit, ali bi ju svakako pitala što joj se sviđa te želi li ogrlicu, narukvicu ili naušnice. Nevezano uz to što bi točno poklonila, svakako bi dodala i tortu. 

- Po mom mišljenju, realan budžet je oko 300 eura, govori Ivana. 

Baš kao i Tena, krizmana kuma ove godine je i Katarina. Njen budžet je između 300 i 400 eura

- Krizmanica je izrazila želju za naušnicama i ogrlicom s vjerskim motivima tako da ću to i poštovati. Uz nakit ću joj svakako pokloniti i tortu te nešto raskošniji buket. Kada bi bila kuma nekom dečku, također bi ga prvo pitala što želi, ali da sama odlučujem, to bi najvjerojatnije bile bluetooth slušalice, zvučnik ili pametni sat također u budžetu do 400 eura. No, ako bi mi, nakon kupnje gadgeta, u budžetu ostalo više od 100 eura, ostatak bi krizmaniku dala u gotovini. Naravno, tu bi se podrazumijevala i torta, zaključuje Katarina. 

Photo: Unsplash/Micheile Henderson

Komentari 0