Life&style
Kako napraviti savršenu sirnu platu

Kako složiti savršenu sirnu platu (i ispasti šmekerica pred gostima)

  • Sir je namirnica koju vole gotovo svi, a također ima i kultni status među gurmanima
  • U vruće ljetne dane je plata sa finim sirevima (uz čašu rashlađenog rosea) savršen zalogaj 
  • Donosimo neke važne savjete kako spraviti genijalnu sirnu platu 

Napraviti party sa sirom u glavnoj ulozi je jednostavno, jer tko ne želi kušati razne sireve s ljupke plate za sir? Međutim, prije toga ipak treba malo razmisliti koje sireve odabrati. Očito želiš uključiti najukusnije ili najintrigantnije sireve koje možeš pronaći (kozji sir je uvijek izvrsna opcija) i dati raznolikost svom pladnju sa sirom. Uključivanje sira bez laktoze također može biti važno, ovisno o popisu gostiju.

Sirna plata, različite vrste sireva | Autor: Shutterstock Shutterstock

Bez obzira na to jesi li ikada slagala pladanj od sira ili si pravi profi u tome koji samo traži više ideja, ovaj vodič će te naučiti najboljoj strategiji za savršenu platu od sira.

Odabir najboljeg sira za sirnu platu

• Uključi različite teksture i okuse. Odaberi barem jedan iz svake skupine sira: odležani, meki, tvrdi ili plavi (s plemenitom plijesni). Neki primjeri: Odležani: odležani cheddar, comte, kozji sir i gouda. Meki: constant bliss, camembert i crillat-savarin. Tvrdi: manchego, mimolette i parmigiano-reggiano. Plavi: gorgonzola dolce, valdeón i stilton.

• Razmisli o odabiru sireva prema vrsti mlijeka koje se koristi (kravlje, kozje, ovčje). To će osigurati niz različitih okusa na tanjuru.

• Posluži barem jedan poznati sir. Gouda ili brie su prilično uobičajeni, popularni sirevi.

10 iznenađujućih činjenica koje vjerojatno nisi znala o parmezanu

Sirna plata, različite vrste sireva | Autor: Shutterstock Shutterstock

Koliko sira je potrebno?

• Dobro pravilo je 30 g svakog sira za svakog gosta i oko pet vrsta sireva.

• Za zabavu na kojoj je sir glavni događaj, planiraj kupiti do 1,5 kg sira za osam osoba, do 3 kg sira za 16 osoba ili malo više od 4 kg za 24 osobe. Ako je sir jedan od mnogih proizvoda koji se poslužuju, planiraj kupiti 100 do 130 grama po osobi.

• Ako iz iskustva znaš da je jedna vrsta sira uvijek najpopularnija, kupi dodatno tu sortu.

Možda vas zanima Casu Marzu, najopasniji i najodvratniji sir na svijetu čiju prodaju je EU zabranila Rubrika Life&style Life&style

Prilozi za sirnu platu

• Ponudi veći izbor kruhova. Uključi narezani baguette, krušne štapiće i krekere u različitim oblicima i veličinama. Neka budu različiti okusi i tekstura između kruha, kao i sireva.

• Začini i povrće u staklenkama su brzi i jednostavni. Probaj slatko povrće, ljuti chutney i začinjeni senf. Možeš dodati srca artičoka i pečene crvene paprike. Ako imaš vremena, pripremi karamelizirani luk koji nadopunjuje većinu plate sa sirom.

• Možeš dodati i razne druge slatke i slane stvari. Probaj suhomesnate proizvode kao što su pršut i salama ili kandirani orašasti plodovi i pistacije. Razno sezonsko i sušeno voće može uključivati smokve, trešnje, jabuke, kruške i grožđe.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Savjeti za posluživanje

• Odvoji sireve jakog mirisa. Ako želiš poslužiti oštar sir intenzivnog mirisa, stavi ga na poseban tanjur kako ne bi nadjačao one nježnije. Četiri ili pet izbora su dovoljni.

• Stavi poseban nož za svaki sir. Za mekani sir pripremi nož za maslac; čvrsti sir bi mogao zahtijevati nož za čišćenje; a odležani sir često zahtijeva ravni nož za sir. P.S. Otkrili su genijalan trik kako rezati sir na perfektno jednake šnite - nevjerojatno je jednostavan

• Izvadi sir iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja jer će tako biti ukusniji. Hladnoća prigušuje okus.

• Postavi pladnjeve sa sirom i ostale grickalice na nekoliko stolova kako se ne bi radila gužva.

• Označi svaki sir. Imena nećeš morati cijelu večer objašnjavati što je što, a možeš zabilježiti nekoliko poetskih pridjeva koji opisuju njihov okus.

Istraživanje je pokazalo da sir može izazvati ovisnost, a osobito jedna vrsta

Noževi za sir | Autor: Shutterstock Shutterstock

Photo: shutterstock

Komentari 0