Life&style
Sir izaziva ovisnost

Istraživanje je pokazalo da sir može izazvati ovisnost, a osobito jedna vrsta

  • Bilo u fondueu, kao zalogaj uz vino ili na pizzi: sir se jednostavno posvuda nalazi 
  • Nakon što si uživala u siru, više ne možeš živjeti bez njega?
  • Naime, znanstvenici tvrde da je to zbog jednog jednostavnog razloga: sir može izazvati ovisnost!

Život bez sira? Nezamislivo za većinu nas! Nije ni čudo, jer ne samo da su mogućnosti pripreme beskonačne, nego je i izbor sira golem. Međutim, nedavno su znanstvenici pronašli još jedan razlog zašto mnogi od nas više ne mogu zamisliti život bez sira: naime, sir stvara ovisnost.

Evo zašto sir može izazvati ovisnost

Znanstveni tim Sveučilišta u Michiganu uspio je dokazati da konzumacija sira može uzrokovati ovisnost jednako kao i teške droge. Razlog ovisnosti je tvar kazomorfin, koja se nalazi u mliječnom proizvodu. Nastaje kada se mliječni protein kazein, sadržan u siru, probavlja u želucu. Zatim stimulira receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se tjelesni osjećaj blagostanja.

via GIPHY

Budući da u mlijeku ima relativno malo kazeina, a puno je više kazeina u siru, znanstvenici savjetuju da manje konzumiraš sir od mlijeka. Kilogram sira ima dobrih deset puta veću dozu kazeina od mlijeka. Kao rezultat toga se također veća doza kazomorfina proizvodi u želucu.

Tučena feta, brz i jednostavan recept Možda vas zanima Tučeni feta sir: ukusan i originalan obrok od sira lako ćeš spraviti za 5 minuta Rubrika Life&style Life&style

Ovaj sir osobito izaziva ovisnost

Prema istraživanju, tzv. analogni sir, odnosno slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, osobito izaziva ovisnost, jer ti proizvodi od sira mogu sadržavati i rafinirane ugljikohidrate (tj. loše ugljikohidrate) i masti koje mogu dovesti do ovisnosti o prehrambenom ponašanju. Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao „plastični sir“. 

via GIPHY

Možda vas zanima Kraljica Elizabeta lansirala je vlastitu marku kečapa sa sastojcima iz kraljevske rezidencije. Da, kečapa! Rubrika Life&style Life&style

Koliko je sira zdravo?

Međutim, znanstvenici, koji su sudjelovali u ovom istraživanju, ne preporučuju potpuno izbjegavanje sira. Konačno, sir osigurava brojne vitamine, osobito vitamin B12, dobar protiv stresa i umora. Također sadrži brojne minerale, poput kalcija (za čvrstoću kostiju). Ali, koliko je sira dnevno zdravo? Nutricionisti preporučuju količinu od 50 do 60 grama sira dnevno. To su, na primjer, dvije kriške gaude. Ako pak povremeno jedeš hranu s puno sira, konzumacija je bezopasna. Ipak, savjetuje se oprez ako sir uključiš u veći broj obroka. Tada trebaš jesti manje sira i drugih masnih proizvoda, jer previše sira može biti štetno za tvoje zdravlje.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0