Life&style
Parmigiano Reggiano

10 iznenađujućih činjenica koje vjerojatno nisi znala o parmezanu

  • Naravno, parmezan je ukusan i svi ga jako volimo 
  • Međutim, po čemu je Parmigiano Reggiano toliko poseban? 
  • Otkrit ćemo ti najuzbudljivije činjenice o ovom siru 

Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od neobranog kravljeg mlijeka. Odlikuju ga pikantan miris i okus i doista je poseban, ali i omiljen u kuhinjama diljem svijeta. Otkrit ćemo ti neke neobične činjenice o parmezanu. S ovim znanjem moći ćeš zasjati pri sljedećem čavrljanju u društvu. Evo 10 iznenađujućih činjenica o Parmigiano Reggianu

1. Stupanj zrelosti

Talijani razlikuju svoj Parmigiano Reggiano kao „maturo“ (zrelo) kad ima između 12 i 18 mjeseci, „vecchio“ (staro) kad ima između 18 i 24 mjeseca i u „stravecchio“ (prastaro) ako je sir sazrijevao preko dva ljeta - najmanje između 24 i 36 mjeseci.

Inače: kristali koji se mogu pronaći u duže sazrelom parmezanu nisu kristali soli, nego su nastali od bjelančevina i znak su dugog i prirodnog procesa zrenja.

2. Na testu

Proizvodnju pravog Parmigiano Reggiana regulira Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano, koji je od Europske unije dobio oznaku „Zaštićena oznaka izvornosti“ (DOP) i na taj način jamči da u siru nema aditiva te da su pri proizvodnji ispunjeni strogi zahtjevi. U Italiji je više od 300 tvornica sira i oko 2600 proizvođača dobilo je dozvolu za proizvodnju parmezana.

3. Lokalizirano

Consorzio del formaggio Parmigiano Reggiano ne provjerava samo dodavanje aditiva, nego i podrijetlo. Imenom Parmigiano Reggiano sir se može nazvati samo ako je proizveden u jednoj od talijanskih provincija Parma, Reggio Emilia i Modena, kao i u dijelu provincija Bologne i Mantove. Zbog domovine parmezana, Parma je od velikog značaja na mnogo načina: uz gradove Milano, Torino, Genovu, Bolognu i Veneciju, najvažniji je gospodarski grad u sjevernoj Italiji.

4. Dobro utisnuto

Svaki komad sira Parmigiano Reggiano markiran je na početku proizvodnog procesa. Sastoji se od poznatih točaka na kori i, od 2002. godine, oznake na kazeinu. Osim toga, svaki se sir testira nakon 12 mjeseci. Samo ako prođe ovaj test, bit će označen posebnim znakom. Parmezan je označen tipičnim natpisom „Parmigiano Reggiano“, kao i registracijskim brojem mljekare te mjesecom i godinom proizvodnje. To omogućuje da se svaki komad sira prati sve do njegovog proizvođača.

Možda vas zanima Casu Marzu, najopasniji i najodvratniji sir na svijetu čiju prodaju je EU zabranila Rubrika Life&style Life&style

5. Bogat tradicijom

Parmigiano Reggiano je najstariji sir na svijetu. Njegovo porijeklo seže u srednji vijek. Prvi proizvođači Parmigiano Reggiana bili su redovnici koji su htjeli napraviti sir s dugim vijekom trajanja. Nakon dugog petljanja, pronašli su savršenu metodu: sušili su masu sira i koristili veće kalupe za sir. Na taj se način proizvedeni sir mogao dobro pohraniti, pa čak i poslati u druge regije. Ova karakteristika donijela je uspjeh Parmigiano Reggianu, koji se stoljećima prodaje po cijelom svijetu.

6. Prilično tolerantan

Parmezan mogu sigurno jesti osobe s intolerancijom na laktozu, jer laktoza gotovo nestaje tijekom dugog procesa sazrijevanja.

7. Sve je jestivo

Kora parmezana je također jestiva! Možeš je naribati ili koristiti za juhe i variva. Za one koji vole eksperimentirati: od kore se mogu napraviti čak i kokice! Koru parmezana jednostavno izreži na kockice, rasporedi na tanjur za mikrovalnu pećnicu s papirom za pečenje i zagrij je na najvišoj razini oko tri minute - ili samo stavi u pećnicu. Ukusni hrskavi sir je spreman!

8. Puno okusa

Okus Parmigiano Reggiana usko je povezan s vrstom trave koju krave jedu te godišnjim dobom. Ovisno o tome koliko svježe trave i koje sorte raste na pašnjaku, mlijeko krava može imati različit okus. Boja se također mijenja ovisno o godišnjem dobu. Ljeti je mlijeko krava više žuto nego zimi, kada nema svježe trave. To također daje parmezanu drugačiji okus i izgled, na što znalci sira posvećuju veliku pažnju te biraju svoj Parmigiano Reggiano prema sezoni.

9. Valuta sira

Parmigiano Reggiano je u Italiji priznat kao sredstvo plaćanja, bolje rečeno kao sredstvo sigurnosti. Neke kreditne institucije iz proizvodne regije Emilia-Romagna u Italiji prihvaćaju zalihe parmezana proizvođača kao jamstvo za njihovu kreditnu sposobnost i čuvaju ih do otplate kredita. Takozvane banke sira nastoje podržati proizvodnju parmezana. Međutim, koluti parmezana čuvaju se u posebno opremljenim skladištima, a ne u sefu s novčanicama. Ako se zajam ne može vratiti, prodaje se parmezan.

Možda vas zanima Otkrili su genijalan trik kako rezati sir na perfektno jednake šnite - nevjerojatno je jednostavan Rubrika Life&style Life&style

10. Dio Nizozemske

Za proizvodnju parmezana koristi se samo sirovo mlijeko krava koje se pridržavaju stroge prehrane i jedu samo travu iz zaštićene regije podrijetla. U početku je samo vrsta krave Rossa Reggiana mogla davati mlijeko za parmezan. Osim domaćih talijanskih krava, sada se koristi pasmina goveda Holštajn - zahvaljujući visokoj mliječnosti razvila se u najrašireniju mliječnu pasminu goveda u Italiji. Holštajn goveda iz Nizozemske došla su u Italiju krajem 19. stoljeća, a ubrzo nakon toga uvedena su u talijansku uzgojnu farmu.

Inače: za jedan kilogram Parmigiano Reggiana potrebno je oko 14 litara mlijeka. Za kolut od oko 38 kilograma to je 532 litre mlijeka.

Photo: Shutterstock

Komentari 0